2007

Start laatste seizoen in Het Brandpunt

Afgelopen vrijdag gaf de Baarnse Schaakvereniging het startsein voor het seizoen 2007-2008. Zij het met enige weemoed, want na 46 jaar is het huurcontract door Het Brandpunt opgezegd en moet de club op zoek naar een nieuwe locatie. Dit weerhield de schakers er niet van fanatiek en soms verrassend van start te gaan.Het nieuwe schaakseizoen startte niet alleen met de eerste ronde van de interne competitie, maar meteen ook met de eerste ronde van de interne bekercompetitie. Niet iedereen was al terug van vakantie en sommigen waren anderszins verhinderd, maar er konden toch nog 12 partijen gespeeld worden, een respectabel aantal voor een eerste schaakavond. Onze leden werden meteen geconfronteerd met een domper. Het Brandpunt heeft andere plannen voor de vrijdagavond en daarom heeft zij het huurcontract met de schaakvereniging met ingang van de zomer van 2008 opgezegd. Dat is een lelijke tegenvaller voor onze vereniging, die vorig jaar nog haar 60-jarig jubileum vierde en al 46 jaar gebruik maakt van Het Brandpunt. Dit nieuwe seizoen kan nog worden afgemaakt, maar we moeten naarstig op zoek naar een nieuwe speellocatie. Laten we hopen dat dit lukt, want onze vereniging vervult toch op sportief, sociaal en cultureel gebied een belangrijke rol in het Baarnse.

Loting
Zoals gebruikelijk werd de indeling voor de eerste speelavond door loting bepaald. Eveneens gebruikelijk is dat het lot niet iedereen even gunstig gezind was. Vooral in de bekercompetitie waren enkele partijen met grote krachtverschillen. Daarbij viel vooral op dat de dames Van Helden en Ensink erg sterke tegenstanders hadden geloot, terwijl mw. Zandbelt een fanatieke jeugdspeler tegenover zich kreeg. Ondanks kranig verzet verloren ze alledrie. Ook Peter Vegter had in Jan Overbeek een zeer sterke tegenstander geloot. Vegter liet zich niet zomaar van het bord spelen, maar werd wel uitgeschakeld voor de bekercompetitie. Kasper Wiegers en Thijs Michels waren meer aan elkaar gewaagd. Wiegers boekte hier een fraaie overwinning en gaat door naar de tweede bekerronde. Reinier Schaap speelde zeer geconcentreerd tegen Daan Lensink. Beiden kwamen uiteindelijk remise overeen, waardoor Schaap – in verband met diens lagere rating – door mag naar de volgende bekerronde. En dat mag best een knap resultaat genoemd worden. Rob Boss en Jeroen de Mon speelden een lange partij, maar langzaam maar zeker kwam Boss steeds beter te staan. De Mon moest uiteindelijk zijn tegenstander feliciteren. Na een fout van Simon van Voorthuizen dacht Michiel van Schaik de partij mooi uit te kunnen maken met een zogenaamd stikmat. Hij zag echter over het hoofd dat Van Voorthuizen simpel zijn dame kon slaan! Dat was meteen einde oefening.

Interne competitie
Nieuwkomer Conrad Keijzer zorgde meteen voor een verrassing door Wim van Teutem knap op remise te houden. Rien van Brummelen hield het lang vol tegen Jarno Witkamp, maar moest toch zijn meerdere in hem erkennen. Ook George van Tent verweerde zich behoorlijk tegen Bert van Klingeren, maar Van Klingeren pakte toch het punt. In de langste partij van de avond leek Ton Koekkoek voor een grote verrassing te gaan zorgen in zijn partij tegen voormalig meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot. Koekkoek veroverde liefst drie pionnen tegen een stuk en stond goed. Door enkele onnauwkeurige vervolgzetten kon Losekoot echter het initiatief overnemen en hem na ruim drie uur spel toch mat zetten.

Uitslagen van de 1ste ronde
Uitslagen

Keijzer - Van Teutem		remise
Witkamp - Van Brummelen		1-0
Van Tent - Van Klingeren	0-1
Koekkoek – Losekoot		0-1
Beker, 1ste ronde:
Vegter – Overbeek		0-1
G. de Mon – Zandbelt		1-0
Wiegers - T. Michels		1-0
Lensink – Schaap		remise
Van Helden – Benschop		0-1
J. de Mon – Boss		0-1
Moes – Ensink			1-0
Van Schaik - Van Voorthuizen	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand


—Ton Koekkoek