Intern, Volwassenen

Spelers achttal hebben drukke week

De spelers van het achttal van de Baarnse Schaakvereniging hebben een drukke week achter de rug: maandag een trainingsavond voor sommigen, donderdag een competitiewedstrijd en vrijdag voor de meesten weer een reguliere speelavond in De Leuning. Het belangrijkste was het gelijkspel tegen concurrent Leusden, waardoor de kampioenskansen in eigen handen bleven.

Het achttal van de Baarnse Schaakvereniging had het afgelopen donderdag moeilijk in en tegen het team van concurrent Leusden. Beide teams hebben nog kans om kampioen te worden van de 2e klasse van de regionale schaakbond. Baarn stond er iets beter voor, was nog zonder puntverlies, maar Leusden had slechts één puntje minder. Het werd dan ook geen gemakkelijke avond. Na verlies van Lensink, Wiegers en Duister, winst voor Brantjes, Moes en Meijer en een remise voor Krishnasing waren alle ogen gericht op het vijfde bord, waar Jan Overbeek probeerde de winst voor de Baarnaars binnen te halen. Met een pion meer, maar toch enigszins in tijdnood besloot hij het veilig te spelen en remise aan te bieden. Zijn Leusder tegenstander zag ook geen heil in verder spelen, zodat niet alleen deze partij maar de hele wedstrijd in een gelijkspel eindigde: 4-4. Met dit resultaat kon het Baarnse team tevreden huiswaarts keren, want het punt voorsprong was behouden en met nog één wedstrijd te gaan, heeft Baarn de kampioenskansen nog steeds geheel in eigen hand.

 Zware avond

De volgende avond alweer traden zes spelers van het Baarnse achttal ook op in de eigen interne competitie op de gebruikelijke clubavond in De Leuning. Vier van hen mochten het ook nog eens tegen elkaar opnemen, terwijl Daan Lensink tegen meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot moest. Wederom een zware avond dus. Yme Brantjes en Ashley Krishnasing speelden als de nummers 1 en 2 van de interne competitie de topper van de avond. In strijd met alle schaakgewoonten was die partij echter al na een uur afgelopen. Brantjes vergaloppeerde zich door voor kwaliteitwinst te gaan, terwijl Krishnasing in een andere variant dan door Brantjes bedacht vrij eenvoudig de aanval kon kiezen en snel beslissend voordeel haalde. Met weliswaar nog 12 ronden te gaan, lijkt Krishnasing echt op weg naar zijn tweede clubtitel. Voor Brantjes betekende het zijn eerste nederlaag dit seizoen.

Achttalspelers Jan Overbeek en Marco Meijer moesten ook tegen elkaar. Overbeek met wit nam het initiatief, maar het duurde lang voor hij er voordeel uit kon halen. Dat lukte uiteindelijk en hij kon weer een punt bijschrijven. Een succesvolle week dus voor Overbeek.

Daan Lensink kwam tegen Pascal Losekoot een beetje in de verdrukking en moest een paardvork toestaan, die hem een kwaliteit en uiteindelijk de partij kostte.

Rien van Brummelen had een mazzeltje tegen Kasper Wiegers, waardoor hij een stuk voorsprong kreeg tegen twee pionnen. Eén van die pionnen wist hij terug te winnen en hij speelde zijn voordeel sterk uit en boekte een prima zege tegen de speler van het eerste achttal. Een knappe prestatie van Van Brummelen, een slechte week voor Wiegers.

 Verrassende wendingen

Peter Vegter speelde tegen Mees Heeringa een goede partij, maar moest door één moment van onoplettendheid ook een paardvork toestaan. Die kostte hem zelfs zijn dame. Vegter probeerde het nog een tijd, maar uiteindelijk speelde Heeringa de partij rustig uit en zette Vegter op een fraaie manier mat. Bert van Klingeren begon met liefst twee slechte zetten in de opening. Tegen Werner Raudenbusch moet je dat niet doen. Die pakte een stuk en later de hele partij.

Jos Wolterse had op een gegeven moment een goede combinatie waardoor hij met zijn pion een loper en de dame van Geertièn de Vries aanviel. De Vries wist dat gevaar aanvankelijk knap te ontregelen met een matdreiging, maar Wolterse verdedigde zeer secuur en won toch de loper. Wolterse had echter erg veel denktijd gebruikt en kon mede daardoor niet voorkomen dat De Vries uiteindelijk het stuk terug wist te winnen en zelfs een voorsprong in pionnen nam. Na de 28e zet van wit ging Wolterse door zijn vlag en dus was de winst voor De Vries.

Thijs Michels en Ger Oldekamp speelden lange tijd een evenwichtige en lastige partij. Michels verbruikte erg veel tijd, maar wist met een penning op de zwarte dame een stuk te winnen en ook zwart krap in de tijd te krijgen. Met uiteindelijk een toren voorsprong en een pion op de zesde lijn had Michels de winst voor het grijpen. Maar Oldekamp creëerde met een even simpel als effectief pionzetje nog een venijnige aanval met loper en toren op de witte koning. Michels zette iets te snel, deed de enige zet die hij net niet moest doen, en stond direct mat.

Nestor Wim van Teutem was na lange tijd weer op de clubavond. In Thur Breukers trof hij een nieuw lid van de club, die zijn ritme al wel een beetje gevonden heeft. Van Teutem liep al snel tegen een achterstand op en holde achter de feiten aan. Toen Breukers met liefst twee centrumpionnen op de zesde rij kwam, werd duidelijk dat Van Teutems eerste partij na de winterpauze een verloren partij werd. Erik van Lier en Conrad Keijzer speelden gelijkwaardig en besloten pas na lang proberen toch tot remise.

 Alle uitslagen ronde 24:

Brantjes – Krishnasing                 0-1

Lensink – Losekoot                       0-1

Overbeek – Meijer                         1-0

Van Brummelen – Wiegers         1-0

Van Klingeren – Raudenbusch 0-1

De Vries – Wolterse                      1-0

Van Lier – Keijzer                          remise

Michels – Oldekamp                     0-1

Vegter – Heeringa                         0-1

Breukers – Van Teutem              1-0

Komende vrijdag is er een vrije schaakavond. Die avond staat in het teken van de Franse opening, met Franse hapjes en Franse wijn. Ook niet-leden zijn dan welkom, deelname is gratis. Aanvang: 20.00 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn.