Intern, Volwassenen

Spanning, evenwicht en enthousiasme in ronde 29

Afgelopen vrijdagavond waren er enkele spannende topwedstrijden in de 29e ronde van de interne schaakcompetitie. Kasper Wiegers boekt trots een remise tegen de clubkampioen en nieuwkomer Boris Drost zorgt voor extra enthousiasme.

door Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Daan Lensink speelde de opening niet nauwkeurig, waardoor Jan Timmerman al snel een kwaliteit won en beter kwam te staan. Maar Lensink wist een gemeen matnet te knopen, waar Timmerman met moeite uit kon blijven. In een gelijke stelling overzag hij tenslotte mat in 2, waardoor Lensink alsnog aan het langste eind trok. Lensink stijgt door dit resultaat naar de 3e plaats in de interne competitie, terwijl Timmerman zijn opmars richting top tien (nog even?) gestuit zag.

Kasper Wiegers trok zich weinig aan van de reputatie van de meervoudig clubkampioen van Baarn en wierp zijn stukken in typische Wiegers-stijl naar voren. Pascal Losekoot liet zich niet onbetuigd waardoor er sprake was van actief stukkenspel. Vooral de paarden sprongen als vlooien over het bord. Losekoot rokeerde pas op de 17e zet, Wiegers op de 23e zet. Ondanks alle schermutselingen bleef de stelling behoorlijk in evenwicht. Een en ander resulteerde uiteindelijk in een toreneindspel waarin remise de enige optie bleek. Een resultaat waarop Wiegers het meest trots zal zijn.

Jan Overbeek boekte een regelmatige overwinning op Rob Boss. Hij zette de partij rustig op met zwart en drukte Boss langzaam maar zeker in het defensief. Op het juiste moment brak hij door in het centrum, waarbij hij een pion won. Het eindspel speelde hij technisch fraai uit. Geen kansen voor Boss ditmaal.

Geertièn de Vries vergat zijn centrum te verdedigen met d6, waardoor Marco Meijer onvervaard met zijn centrumpionnen kon opstomen. Het zwarte paard op f6 moest wijken naar de rand, waarna hij werd opgehaald door wits g-pion. De Vries gaf het toen maar op.

Evenwicht

Bert van Klingeren en Conrad Keijzer speelden een evenwichtige partij en gaven elkaar geen kans. Remise dus.

De partij tussen Ton Koekkoek en Thijs Michels was iets minder evenwichtig. Michels nam in het middenspel het initiatief in handen en won met een fraaie combinatie een pion. Koekkoek wist ernstige doorbraken van Michels te voorkomen en plaatste zelf ook een kleine dreiging. Met nog weinig tijd op de klok accepteerde Michels in de 35e zet het remiseaanbod van Koekkoek.

In de partij tussen Ger Oldekamp en Thur Breukers gingen de meeste stukken al snel van het bord. Wat overbleef was gelijkwaardig en beide spelers besloten al vroeg op de avond tot remise.

Mees Heeringa vergiste zich deerlijk bij een afruil, waardoor hij plotsklaps zijn dame moest geven tegen een toren. Met deze grote materiële voorsprong op zak was het evenwicht totaal zoek en Johan Vermulst schoof het probleemloos uit.

 

Enthousiasme op het bord

Nieuwkomer Boris Drost opende zeer aanvallend tegen Peter Vegter. Hij drong meteen met zijn dame door tot de achterste lijn van zwart en wist een kwaliteit en enkele pionnen te winnen. Vegter had geluk dat de aanval van Drost haperde en wist met kunst en vliegwerk zijn verdediging weer wat op orde te brengen. De nog vrij onervaren, maar zeer enthousiaste Drost weigerde een remiseaanbod en kreeg de pin op de neus toen hij door onnauwkeurigheid materiaal verloor. Vegter bleef zeer geconcentreerd en gaf Drost geen kansen meer. Vegter boekte al zijn zevende zege van het seizoen. Drost lijkt een talentvolle aanwinst voor de vereniging wiens enthousiasme aanstekelijk werkt.  

 

Ratingklassementen

In de strijd om de ratingklassementen is het op tal van fronten ook nog spannend. In het klassement tot 1650 ratingpunten voeren Kasper Wiegers en Henri Spijkerman een onderlinge strijd, waarbij eerstgenoemde een kleine voorsprong heeft. Het klassement tot 1500 wordt al geruime tijd aangevoerd door Rien van Brummelen, maar er is genoeg concurrentie; grootste concurrent is Jan Timmerman. Het klassement tot 1400 wordt al ongeveer vanaf het begin van het seizoen met ruime voorsprong aangevoerd door Conrad Keijzer.

 

Uitslagen ronde 29:

Wiegers – Losekoot                remise

Lensink – Timmerman          1-0

Boss – Overbeek                       0-1

Meijer – De Vries                     1-0

Van Klingeren – Keijzer        remise

Koekkoek – Michels                remise

Heeringa – Vermulst              0-1

Oldekamp – Breukers             remise

Drost – Vegter                           0-1