2009

Spanning en ontspanning bij schaakvereniging

Er zat veel spanning in de vrijdag gespeelde kwartfinales van de interne bekercompetitie. Maar ook in de gewone interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was volop spanning. Henri Spijkerman zorgde bijna voor een stunt. Voor het eerst werd er ook door huisschakers op vrijdagavond in De Leuning gespeeld.De kwartfinalisten in de bekercompetitie verkochten hun huid erg duur. De spanning was te snijden en bijna alle speeltijd werd verbruikt. Voor Jan Overbeek had dat tot gevolg dat hij in zijn partij tegen Arthur Vlug door zijn vlag ging, zodat Vlug door gaat naar de halve finale. Thijs Michels en Yme Brantjes maakten er ook een spannend duel van. Brantjes kon op het allerlaatst net zijn pionnetje voorsprong in winst omzetten. De derde kwartfinalepartij ging tussen Waldemar Moes en Ashley Krishnasing. Ook deze partij werd tot op het scherpst van de snede uitgespeeld, maar beide spelers moesten uiteindelijk met remise genoegen nemen. Krishnasing bereikte daardoor de halve finale, want hij had de laagste speelsterkte. De kwartfinale tussen Simon van Voorthuizen en Kasper Wiegers moet nog gespeeld worden.

Ommekeer
Johan Vermulst kwam dit seizoen erg langzaam op gang. De meeste partijen in 2009 gingen verloren en de eerste twee partijen in 2010 ook nog, maar daarna kwam de ommekeer. Van de zeven daaropvolgende partijen won hij er vier, speelde een keer remise en verloor er slechts twee (niet tegen de minste: Krishnasing en Raudenbusch). Vrijdag moest ook Ger Oldekamp er aan geloven. Oldekamp gaf sterk tegenspel, maar in het pionneneindspel wist Vermulst net eerder tot promotie te komen.
De laatste plaats in de interne competitie heeft Vermulst inmiddels allang overgedaan aan Peter Vegter. Vegter speelde tegen Ton Koekkoek een goede partij en kreeg kansen toen een aanval van Koekkoek niet doorsloeg. Het pionnenoverwicht van Koekkoek bleek toch net iets te groot.
Geertièn de Vries en Rob Boss zaten lang te zwoegen boven hun schaakbord, maar moesten in remise berusten. Bert van Klingeren verraste Rien van Brummelen en schreef weer een belangrijk punt bij. Dat deed ook Werner Raudenbusch die veel tegenstand ondervond van Reinier Schaap. Ook Kasper Wiegers boekte weer een overwinning. Dit keer kwam Conrad Keijzer iets tekort.

Stunt
Henri Spijkerman zorgde bijna voor een stunt tegen clubkampioen Pascal Losekoot. Spijkerman – nog maar aan zijn eerste seizoen bezig – bezorgde Losekoot een lastige avond. Als hij wat secuurder was geweest, had er zelfs winst in gezeten. In het eindspel kon Losekoot echter Spijkermans laatste pion slaan. Met alleen nog een loper kon Spijkerman niet meer winnen en dus werd het remise. Maar wel een plusremise voor Spijkerman. Dat is ook best een stunt.

Huisschakers
Als klein excuus kon Losekoot aanvoeren dat hij tussendoor moest optreden als gastheer voor huisschakers. Afgelopen vrijdag was namelijk de eerste avond dat ook huisschakers in De Leuning terecht konden voor een ontspannen partijtje. Er waren vier schakers opgekomen naar aanleiding van de oproep eerder in deze krant en andere PR-uitingen van de vereniging. Een voorzichtig begin maar de formule om elke eerste vrijdagavond van de maand gratis schaken aan te bieden, lijkt wel succesvol te kunnen worden. Zou de vereniging ook gecommuniceerd hebben dat de volgende eerste vrijdag van de maand Goede Vrijdag is en dat dus die ‘eerste’ vrijdag doorschuift naar 9 april? Vast wel, en anders: bij deze!

Uitslagen van de 22e ronde
Uitslagen

Losekoot – Spijkerman		remise
Keijzer – Wiegers		0-1
Schaap – Raudenbusch		0-1
Van Brummelen – Van Klingeren	0-1
De Vries – Boss			remise
Koekkoek – Vegter		1-0
Vermulst – Oldekamp		1-0
Beker, kwartfinale:
Moes – Krishnasing		remise
Overbeek – Vlug			0-1
Michels – Brantjes		0-1

Tussenstand na de 22e ronde
Stand

1.	Losekoot	882
2.	Moes		865
3.	Vlug		835
4.	Meijer		743
5.	Brantjes	724
6.	Lensink		708
7.	Krishnasing	650
8.	Van Voorthuizen	641
9.	Overbeek	640
10.	Wiegers		625

—Ton Koekkoek