Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Spanning en nachtmerries bij schaakvereniging

Spanning en nachtmerries bij schaakvereniging

Aan de vooravond van de derde editie van het Jan Overbeek Rapidschaaktoernooi hadden 12 Baarnse schakers nog wel zin in een lekker lange schaakpartij. Toch waren sommige spelers al snel klaar, terwijl anderen tijd tekort kwamen. Het leidde tot spanning en nachtmerries.

In ronde 19 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kon je afgelopen vrijdag maar beter met wit spelen, want de zwartspelers kwamen om verschillende redenen tekort.
André van der Braak koos met zwart een degelijke variant om de lange Spaanse opzet van Ed Duister te bestrijden. Toen Duister zijn stukken goed had gepositioneerd, bleek dat de stelling van Van der Braak wat haperingen vertoonde. Van der Braak verloor daardoor een paard, hoewel Duister dat pas in tweede instantie zag. Duister verbruikte vervolgens onnodig veel tijd, waardoor Van der Braak nog enige hoop bleef koesteren. Totdat hij nog een toren verloor.
Frits Kok, met wit, koos in de opening voor het London-systeem en Jan Timmerman besloot het centrum aan te vallen door beide lopers te fianchetteren. Wit zag af van de pionnenstorm op de g- en h-lijn en rokeerde kort. Na een afruil van de torens ontstond er een eindspel van dame met paard tegen dame met loper, en nog veel pionnen. Zwart dreigde ruimtevoordeel te krijgen en Kok besloot zijn paard te offeren tegen twee pionnen om op zoek te gaan naar eeuwig schaak. Dat lukte niet helemaal en zwart kreeg licht voordeel. Of dat ook genoeg was voor de winst zullen we nooit weten, want Timmerman stak zoveel tijd in zijn eindspel, dat hij door zijn klok ging en verloor.
De partij tussen Walter Schram met wit en Johan Vermulst duurde slechts een uur. Zij belandden door zetverwisseling in een Pirc-opening. Normaal leidt dit niet tot heel woest spel, maar Vermulst probeerde het toch voortvarend aan te pakken. Schram rokeerde lang en weefde al vrij snel een matdreiging in de stelling met paard en dame. Die aanval kon Vermulst nog net pareren, maar Schram kon daarna met zijn tweede paard een pion en een kwaliteit winnen. Even later offerde Schram die kwaliteit en zijn loper terug voor een niet meer te keren aanval. Toen Vermulst zijn dame naast het bord dreigde te zien belanden, gooide hij de handdoek.
Op advies van tegenstander Thur Breukers speelde Ton Koekkoek na zijn d4-opening toch maar geen London-systeem, omdat beiden de thema-avond daarover hadden bijgewoond. In plaats daarvan bezorgde Koekkoek Breukers een dubbelpion op de koningsvleugel en trok ten aanval op de damevleugel. Omdat Breukers lang had gerokeerd, was het verlies van zijn a-pion dan ook best pijnlijk. Een dubbele torenaanval was dreigend en Koekkoek had ook wel een iets betere stelling, maar Breukers zag geen kansen meer en gaf op.

Nachtmerrie
Na aanvankelijk op een remise af te stevenen, veroverde Henk Willemsen in het eindspel een witte pion van Erik van Lier. Met nog enkele minuten op de klok draaiden de bordjes dan ook ten faveure van Willemsen. In zijn euforie overzag hij echter dat Van Lier met een schaakje een toren kon winnen. Gedesillusioneerd moest Willemsen zich neerleggen bij een pijnlijke nederlaag.
In de kwartfinale in de B-bekergroep troffen Rob Boss en Christian Krijnen elkaar voor de tweede keer. Over hun vorige partij zei Boss: “De Mengarini-variant in het Siciliaans klinkt als een sprookje, maar speelt als een nachtmerrie”. Ook dit keer ging het die kant op. Door een foutje van Krijnen kreeg Boss goed spel, maar door een onnauwkeurigheid van Boss kwam Krijnen weer in het voordeel. Krijnen bleef geconcentreerd en haalde de winst binnen. Krijnen knap naar de halvefinale.

Uitslagen ronde 19:
Duister – v.d. Braak 	1−0
Kok - Timmerman 	1−0
Schram - Vermulst 	1−0
Van Lier - Willemsen 	1−0
Koekkoek - Breukers 	1−0
Krijnen - Boss (beker)	1−0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing 	735
2.	Duister 	669
3.	Timmerman 	579
4.	Kok 		565
5.	Lambrechts 	551

Vrijdag speelt het 2e viertal thuis vanaf 19.30 uur tegen Amersfoort 2 en wordt vanaf 20.00 uur ronde 20 van de interne competitie gespeeld. Bezoekers en deelnemers zijn welkom in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6.