Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Spanning aan kop en in de beker

Spanning aan kop en in de beker

Afgelopen vrijdag was het met negen partijen best een drukke avond bij de Baarnse Schaakvereniging. Ed Duister moest zijn koppositie zien te behouden en er stonden 5 aantrekkelijke bekerwedstrijden op het programma.

Verslag: Ton Koekkoek, foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Na eerder te hebben verloren van de nummer 2 (Rob Boss), moest Ed Duister nu zijn koppositie zien te verdedigen tegen de nummer 3, Henri Spijkerman. Duister en Spijkerman kennen elkaar schaaktechnisch door en door. De kunst is dan de ander te verrassen in de opening.

Aanval op koploper
Ditmaal probeerde Spijkerman dat met de Caro-Kann, maar Duister bleek tot de tanden voorbereid. Langzaam maar zeker drukte hij met wit Spijkerman in het defensief, maar deze gaf geen krimp. Duister probeerde in het middenspel door middel van een pionoffer een doorbraak te forceren, maar dit bleek een verkeerde beslissing. Zwart bleef na afruil een pion voor, al bleek dit onvoldoende voor de winst. Remise, en eerste aanval op de koppositie van Duister afgeslagen. Winst van Boss zou zijn koppositie nog kunnen bedreigen.
Boss moest het met zwart opnemen tegen Walter Schram. De opening volgde lange tijd de theorie en het was dan ook niet verrassend dat het middenspel ingegaan werd in een ongeveer gelijke stelling. Boss speelde daarin zijn pion wat al te enthousiast op naar f5 en sloeg, nadat deze was geslagen, terug met zijn toren die daar niet veel te zoeken had. Sterker nog, even later sloot Boss ook nog zijn toren in en verloor daarmee een kwaliteit. Wit had een vrijwel gewonnen stelling bereikt maar de motor van Schram begon zoals (te) vaak in een gewonnen stelling te haperen. Boss speelde wel secuur en nadat de stelling eerst weer in evenwicht was gebracht kreeg Boss met een prachtig kwaliteitsoffer, dit keer wel bewust, een gewonnen stelling. Maar nu haperde de machine aan de kant van zwart en wit kreeg weer de overhand. Schram was inmiddels zo geschrokken dat hij weer scherp was en bouwde het voordeel uit.
Tijdnood 1
Op de 55e zet ging Boss in volledig verloren stelling door zijn tijd. Met als gevolg dat Duister dus aan de leiding blijft.
Suzan Roothaan, voorafgaand aan de partij tegen Thur Breukers nog in het zonnetje gezet als vrijwilliger van het jaar, speelde in het begin iets te onnauwkeurig en dat leidde al snel tot pionverlies. Later leidde afruil van stukken voor de met wit spelende Roothaan ook nog tot kwaliteitsverlies. Breukers speelde het eindspel vervolgens geconcentreerd naar winst.
Roothaan vóór haar partij tegen Breukers

Na een open begin in de partij tussen Bert van Klingeren en Conrad Keijzer vervolgde Keijzer behoudend. Van Klingeren nam het initiatief en drong Keijzer de hele verdere partij in de verdediging. Omdat Keijzer goed verdedigde en Van Klingeren geen doorbraak wist te forceren, kwamen beide heren remise overeen.
Remise

Bekercompetitie
Deze avond werden ook de eerste partijen in de bekercompetitie gespeeld. Er stonden er vijf op het programma. Eén daarvan was snel beslist, de andere waren lang en spannend.
In een afwijkende Saemisch variant met een verkeerd geplaatste loper van Mario Lambrechts met wit, wist Johan Vermulst de lijnen naar wits lange rokade onder druk te zetten. Tegelijkertijd gingen de g- en h-pionnen van Lambrechts naar voren om een fianchetto onder druk te zetten. Daardoor moest een paard van Vermulst terug en werden beide lopers van wit erg dreigend. Nadat enkele pionnen werden geruild, ontstond een matnet waar Vermulst niet meer uitkwam. Hij moest al na drie kwartier speeltijd opgeven.

Snelle bekerpartij

In de partij tussen Erik van Lier en Rogier Burger werd het gespeelde Koningsgambiet aangenomen, waardoor Burger wel een pion voor kwam, maar Van Lier met wit het initiatief kreeg. Burger kwam mede door een kwaliteitsoffer terug, maar dacht dat hij f7 maar op één manier goed kon verdedigen. Dat bleek naderhand niet het geval, maar in de partij leidde dit tot remise door zetherhaling. Omdat beide spelers qua sterkte niet veel voor elkaar onderdoen, moest er een korte beslissingspartij worden gespeeld (10 minuten per persoon). Die werd door Burger gewonnen en hij bekert dus verder.
André van der Braak speelde met zwart een voorzichtige Siciliaanse opening tegen Henk Meeuwissen. Totdat hij na de vijfde zet van de wedstrijdleider te horen kreeg, dat wit bij remise door zou gaan in de beker vanwege het ratingverschil. Daarom trok hij toen onvervaard, maar onvoorzichtig, ten strijde met f4 en f5. Dit leidde tot tal van zenuwslopende tactische complicaties, maar uiteindelijk tot een voor wit gewonnen stelling. Met de moed der wanhoop wierp Van der Braak zich opportunistisch op de tegenaanval en omdat Meeuwissen de winst niet kon vinden, eindigde deze partij toch nog in remise. Meeuwissen toch door naar de volgende ronde.
Na de opening met het London-system had Rien Lambrechts zijn stukken stevig aanvallend neergezet. Ton Koekkoek moest met zwart alle zeilen bijzetten om niet ten onder te gaan. Gelukkig voor Koekkoek wachtte het dreigende witte paard op e5 net te lang om in actie te komen. Daardoor kon hij met zijn paard een mooie sprong maken, waarmee hij uiteindelijk ruimte maakte voor een combinatie die een stuk opleverde. Ondanks die voorsprong kostte het Koekkoek nog de nodige moeite om deze bekerpartij in zijn voordeel te beslissen. Maar uiteindelijk lukte dat.

Broddelpartij
De laatste en langst durende bekerpartij ging tussen Frits Kok met wit en Martijn Kruiswijk.
“Wat een broddelpartij, Frits”, was het eerste commentaar van Martijn Kruiswijk toen de partij was afgelopen. Gemiste kansen en te voorkomen blunders aan beide zijden. In een bekerpartij waar de zwakkere Kruiswijk genoeg zou hebben aan een remise om door te gaan voor de bekertitel.
Frits Kok had eerder met wit de andere Caro-Kann speler van de Baarnse Schaakvereniging, Ed Duister, verrast met een openingsval van Kingcrusher, een populaire YouTube vlogger. In zijn video “Opening Chess Trap: A very naughty trap against the unsuspecting Caro-Kann player” (zie: https://www.youtube.com/watch?v=GqtkS923YoI) legt hij een interessante uitdaging voor de gepokt en gemazelde Caro-Kann speler uit: In plaats van direct het centrum met wit te bezetten bestrijdt de witspeler de Caro-Kann met zijn vroeg uitgestuurde paarden. Kruiswijk nam ruim de tijd om dit nieuwe wapen te bestuderen en vond uiteindelijk de weerlegging: een van de paarden kan gepend worden. Kok loste dat in zet 8 slecht op. Blunder nummer 1: wit verliest zijn koningsveiligheid doordat de g-lijn open komt.

Wit heeft met de pionzet d3 de enige verdediging voor het paard op f3 geblokkeerd. Pe5 voor zwart opent de stelling

Die open g-lijn werd direct agressief door Kruiswijk op de korrel genomen. Loperlijnen erop, paard erbij. Niets werd gespaard om het Kok zo moeilijk mogelijk te maken. De eerste gedubbelde pion van wit ging eraan, maar Kruiswijk maakte (ook) een blunder: een penning die niet kon en hem een stuk kostte. Kruiswijk leek verloren, tot … de volgende blunder van Kok! Die liet een volle toren instaan, die Kruiswijk maar al te graag tot zich nam. In de reservetijd, als alle andere borden al in de kast zijn opgeborgen, kwam Kok in ernstige tijdnood.

Tijdnood 2
Kruiswijk wist de beslissende zet niet te vinden, maar de vlag besloot de partij. Kruiswijk wint verrassend en gaat naar de volgende ronde.

Alle uitslagen ronde 7:
Duister - Spijkerman		remise
Schram – Boss			1−0
Roothaan - Breukers 		0−1
Van Klingeren - Keijzer		remise
Bekercompetitie, 1ste ronde:
M. Lambrechts - Vermulst 	1−0
R. Lambrechts -	Koekkoek 	0−1
Kok - Kruiswijk 		0−1
Van Lier - Burger		remise (Burger door)
Meeuwissen – Van der Braak	remise (Meeuwissen door)

Stand aan kop:
1. Duister		266
2. M. Lambrechts	257
3. Spijkerman		247
4. Boss			225
5. Schram		217

2 comments

  1. Heerlijk uitgebreid verslag. Super om op de bank te kunnen lezen!

Comments are closed.