2008

Spannende partijen en langzaam pionverlies

De negende ronde van de tweede schaakcyclus kenmerkte zich door een aantal spannende partijen. Met name Arthur Vlug wist weer een spectaculaire partij op het bord te toveren. Yme Brantjes leek te profiteren, maar het was toch Vlug die met de winst naar huis ging. Daardoor nadert hij de afwezig Pascal Losekoot heel dicht. Waldemar Moes zit het leidende duo op de hielen.Net als een week eerder tegen Ashley Krishnasing speelde Arthur Vlug zeer onconventioneel. Meerdere stukken stonden aangevallen of werden zelfs geslagen, zonder dat daar duidelijke compensatie tegenover stond. Dit keer leek Vlug te ver te gaan en een verrassing hing in de lucht. Het enige probleem voor Yme Brantjes was dat zijn koning niet zo veilig stond. Vlug wist daar optimaal van te profiteren door de koning op te jagen en partij alsnog naar zich toe te trekken.

Spannend was zeker ook de partij tussen Jan Overbeek en Marco Meijer. De laatste kwam positioneel voordelig uit de opening, maar verzuimde de beslissende tik uit te delen. In tijdnood voor de tijdcontrole kwam daarvoor een nieuwe kans, maar ook die bleef onbenut. In de eindfase met beide nog slechts enkele seconden op de klok vlogen de stukken over het bord. Slechts de omstanders zagen dat een onreglementaire gedaan werd. De spelers zelf deerden het weinig en besloten vredig tot remise.

Peter van de Veer speelde een spectaculair offer in zijn partij tegen Simon van Voorthuizen. Helaas voor hem bleek hij hiermee zichzelf snel de das om te doen. Van Voorthuizen ging niet op het offer in, en viel in plaats daarvan de koningsstelling van Van de Veer aan. Om mat te voorkomen moest Van de Veer een stuk geven en kort daarna gaf hij op. Spannend was ook de partij tussen Wim van Teutem en Conrad Keijzer. Van Teutem viel lekker aan op de koningsstelling van Keijzer, maar die verdedigde zich secuur. Met een materiaalvoorsprong ging hij daardoor het eindspel in. Winst was nog niet eenvoudig, maar uiteindelijk lukte het wel.

Pionnetjes
Een vrijwel gelijke strijd speelde zich af tussen Johan Vermulst en Rob Boss. Er kwam een eindspel op het bord met ieder een gelijk aantal pionnen en verder alleen dames. De pionnen van Vermulst waren iets moeilijker te verdedigen. Langzaam maar zeker haalde Boss er een aantal op waarna hij de winst binnenhaalde. Een vergelijkbaar scenario speelde zich af bij Bert van Klingeren en Ton Koekkoek. De partij ging lange tijd gelijk op, maar Koekkoek was wat minder zuinig op zijn pionnetjes. In het toreneindspel werd de pionnenachterstand uiteindelijk te groot en gaf hij op.

Met groter verschil werd de partij tussen Hans van Briemen en Rien van Brummelen beslist. Een combinatie van Van Briemen werkte niet waardoor hij al snel een stuk achter kwam en opgaf. Ook Kasper Wiegers kwam een stuk achter tegen Waldemar Moes die daarna rustig naar de overwinning kon spelen. Jarno Witkamp herstelde zich van de nederlagen in de afgelopen weken met winst op Daan Lensink. Peter Vegter leidde zijn eigen nederlaag in door de pion voor zijn koning op te spelen. Met dame en loper van Ger Oldekamp in de buurt was mat niet meer te voorkomen. Thijs Michels en Paul Evers maakten geen grote fouten en waren tevreden met een gelijkspel.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Brantjes - Vlug     	0-1
Moes - Wiegers      	1-0
Overbeek - Meijer    	remise
Witkamp - Lensink    	1-0
Van Voorthuizen - Van de Veer 	1-0
Michels - Evers     	remise
Van Briemen - Van Brummelen 	0-1
Van Klingeren - Koekkoek 	1-0
Vermulst - Boss     	0-1
Van Teutem - Keijzer   	0-1
Vegter - Oldekamp    	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot   	535
2. Vlug     	519
3. Moes     	483
4. Brantjes   	455
5. Van Voorthuizen 	412
6. Michels   	386
7. Van Klingeren	375
8. Overbeek   	354
9. Meijer    	348
10. Lensink   	329

Vrijdag wordt de tiende ronde van de tweede cyclus gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. Ook kunt u contact opnemen met de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer