Intern, Volwassenen

Spannend

De kleine opkomst stond niet in relatie tot de grote spanning in de verschillende klassementen. Lukt het de nummer twee om de strijd om de eerste plaats te doen oplaaien? Wat gebeurt er in de subklassementen naast de gewone competitie? Vooral het klassement van de rating t/m 1500 is erg spannend.

Lange tijd leek het erop dat de nummer één, Krishnasing, onbelemmerd kampioen van de Baarnse Schaakvereniging zou gaan worden, maar daar is na de partij van afgelopen vrijdag verandering in gekomen. Het gat met de nummer twee, Losekoot, was 96 punten. Winst tussen deze twee levert ongeveer 50 punten op. Afgelopen vrijdag was het zover. Losekoot met wit tegen Krishnasing. Losekoot moest dus winnen om de aansluiting te houden. Krishnasing kwam positioneel beter te staan en bood remise aan. Losekoot wilde nog doorspelen, want ”ik stond niet slecht genoeg”. Het gat met de nummer drie was groot, dus hij had niets te verliezen. Het onverwachte gebeurde. Krishnasing gaf een pion weg en zag later “iets” over het hoofd wat hem de partij kostte. Het gat tussen beide spelers is nu slechts 40 punten, dat maakt het einde van de competitie weer spannend. Met nog vier partijen te gaan mogen beide spelers geen steek meer laten vallen.

Toch is schaken geen breien. Kun je met breien een steekje laten vallen, bij schaken blijft het aanraken is zetten. Echter, de regels van het rokeren maken het verschil in de partij tussen Breukers en Drost. Beiden dit seizoen lid geworden van de Baarnse schaakvereniging. Voor Drost is het schaken nog een beetje nieuw. Hij dacht dat als je schaak hebt gestaan dan mag je niet meer rokeren om de koning naar een veiligere positie te verplaatsen. Dat mag wel. Een pionnetje voor en de koning van de tegenstander in het midden was voor Breukers voldoende voor de winst.

In het klassement voor de rating tot en met 1650 gaat Wiegers (speelde niet) aan de leiding. Nummer drie, Boss speelde ook niet. Spijkerman speelde wel en maakte het gat met Wiegers kleiner (40 punten) door te winnen van Van Brummelen. Een winstpunt telt ongeveer 30 punten.

In het klassement voor de rating tot en met 1500 is het erg spannend. Het gat tussen nummer één, Van Brummelen, en nummer vijf, Koekkoek, was slechts 35 punten en een winstpunt telt ook hier ongeveer 30 punten. Daartussen zaten Van Klingeren (speelde niet), Timmerman en De Vries. Timmerman deed hier goede zaken. Tegen Koekkoek wint ie een pion door druk op damevleugel. Gevolgd door een koningsaanval van Koekkoek, echter deze zette niet door. Vervolgens was de mataanval van Timmerman wel beslissend. Omdat De Vries en Van Brummelen verloren (respectievelijk van Duister, Spijkerman) gaat Timmerman in dit klassement aan de leiding, maar het blijft spannend!

In het klassement voor de rating tot en met 1400 doet Keijzer het uitstekend. Na de winst op Vermulst gaat Keijzer riant aan de leiding.

Klassement rating t/m 1650
1 Wiegers 769
2 Spijkerman 728
3 Boss 654

Klassement rating t/m 1500
1 Timmerman 621
2 Van Klingeren 605
3 Van Brummelen 599
4 De Vries 570
5 Koekkoek 562

Klassement rating t/m 1400
1 Keijzer 567
2 Van Lier 433
3 Oldekamp 431
4 Vermulst 419

2 comments

  1. Leuk verslag Ed. Goed om ook de spanning in de ratingklassementen op te nemen, want ook daar zijn prijzen te winnen! In tegenstelling tot vorige week heeft de BC nu wel de foto geplaatst!

  2. Hey Ed,

    prima verslag, leuke manier van schrijven heb je. Ga zo door!

Comments are closed.