Analysehoek, Intern, Uncategorized, Volwassenen

Sir Griffiths wint opnieuw!

Vrijdag 23 november was, qua interne competitie, een rustige speelavond bij de Baarnse schaakvereniging. Het was de 9e ronde van de interne competitie die plaatsvond.
Qua aantal aanwezige schakers was het dusdanig bezet, dat het erop begon te lijken dat we met een tekort aan aantal tafels en stoelen zouden komen!

Naast het tweede team van Baarn, sinds dit jaar wederom debuterend, speelde ook het viertal. Baarn 2 wist met grote cijfers, 6-2, van Ons Genoegen uit Amersfoort te winnen, terwijl het viertal met grote cijfers, 0,5-3,5, van Hoogland verloor.

Het is een oplettende lezer wellicht al opgevallen, maar sinds enkele weken is er bij de Baarnse schaakvereniging een speler die, vanwege een tijdelijk verblijf in Nederland, uit Engeland komt en tot op heden menigeen doet verbazen van zijn sterke optreden.
Alan Griffiths speelt sinds kort bij de Baarnse Schaakvereniging en dit gaat de Engelsman uit Nottingham tot nu toe met veel succes af! Afgelopen vrijdag was Marco Meijer het slachtoffer van een sterke partij van Griffiths. Meijer kwam vanuit zijn geliefde opening, damepion, na een verrassende zet van zijn tegenstander al spoedig onder druk te staan.
Griffiths kon met zijn Dame een dubbele aanval uitvoeren en Meijer was hierdoor genoodzaakt een pion te offeren. Alhoewel Meijer hier als compensatie wel het loperpaar had, bleek dit niet voldoende, want Griffiths kon na secuur spel het punt naar zich toetrekken. Op de website van de Baarnse schaakvereniging wordt door Henri Spijkerman een mooie analyse gegeven van deze partij als Partij van de Week no. 26.

Spannend was ook de enige bekerwedstrijd die plaatsvond. Het waren Yme Brantjes en Ed Duister die tegen elkaar voor de eerste ronde werden ingedeeld. Brantjes probeerde de Caro-Kann van Duister te ontwijken door met 1. d4 te openen. Duister kwam hierdoor alsnog in een, voor hem, vertrouwd systeem, namelijk, de Slavische verdediging.
Brantjes wist een solide opzet te creëren en er ontstond een stelling met tegengestelde rokades. Het was echter wel Brantjes die snel het initiatief nam op de koning van Duister, sterk aanvallend spel wist te maken en kort daarna de partij naar zich toetrok. Een mooie overwinning van Brantjes, die hierdoor naar de volgende ronde van de bekercompetitie gaat.

Aan de top van de interne competitie waren een aantal interessante matches gaande. In de partij Pascal Losekoot tegen Daan Lensink was het Losekoot die al vroeg in de opening met een ‘nieuwtje’ kwam. Losekoot activeerde in een Siciliaanse partij al spoedig zijn e-pion naar veld e5. Lensink had dit beter kunnen voorkomen, want het gevolg was een passieve terugtocht van zijn paard en een ruimtevoordeel voor Losekoot. Lensink probeerde de stelling nog tactisch te maken, maar verrekende zich. Losekoot won materiaal en forceerde een stelling met een onpareerbare matwending. Genoeg reden voor Lensink om op te geven.

Een ander topduel was Kasper Wiegers tegen Ashley Krishnasing. Wiegers probeerde een minder gebruikelijke aanpak tegen de favoriete opening van Krishnasing, het Frans. Op het moment dat Wiegers, op een minder handig moment, een paard wilde verjagen van Krishnasing, sprong deze zijn stelling in. Krishnasing vergrootte zijn voordeel, nadat hij correct had berekend dat hij een pion van Wiegers eraf kon slaan. Het was voor Wiegers nadien nog moeilijk om er iets van te maken. Toen Krishnasing met paard, loper en pion ook nog een matnet creëerde, was het einde nabij.

In de lagere regionen was het zeker niet minder spannend. Na een erg scherpe opening en een ver opgerukte pion van Henk Meeuwissen, kwam Ger Oldekamp na eigen zeggen toch iets minder te staan. Er volgde een aantal over en weer aanvallen en afwikkelingskosten, maar het was wederom Oldekamp die een iets mindere koningsveiligheid overhield, maar niet direct gevaar liep. Toen Oldekamp bij nader inzien de stelling opnieuw bekeek, wist hij een toren tegen een paard te winnen. Meeuwissen kreeg de indruk dat hij hierna niet veel meer kon bereiken en gaf direct op. De analyse toonde aan dat zijn gevoel er niet ver naast.

Ook was er de match Bert Van Klingeren tegen Thur Breukers. De partij werd een Franse doorschuif-variant, waar van Klingeren al spoedig na de opening in een verkeerde afwikkeling belandde. Van Klingeren verloor een kwaliteit. Hierdoor kwam hij onder veel druk te staan en was het Breukers die na, ongeveer, anderhalf uur spelen de winst mocht noteren. Een fraai optreden van Breukers die, na deze winst, de top 10 aan het naderen is.

Werner Raudenbusch probeerde tegen Conrad Keijzer het zogenaamde Colle-systeem. Werner kreeg druk, maar Conrad wist zijn stukken goed te manoeuvreren en wist alle dreigingen te pareren. Ook op de e-lijn probeerde Werner het nog, maar toen Conrad ook dit wist te pareren wisten beiden heren zich met puntendeling tevreden te stellen.

Ook in de onderlinge partij tussen Rienk Andriessen en Boris Drost had het een veelbelovend spektakel kunnen worden. In de Italiaanse opening wist Andriessen door wat handige zetjes zijn stelling klaar te maken voor een aantal manoeuvres. Ook zijn witveldige loper bleef onaanraakbaar voor Drost. Toen Drost na een eigen paard-manoeuvre zijn Paard dacht te verstevigen, bleek deze juist ingesloten te staan. Drost vocht zich na materiaalverlies goed terug en kwam met zijn Dame binnen. Toen Drost zich wederom te snel vergaloppeerde bij het doen van een zet, bleek zijn dame en prise te staan. Hiermee kwam de partij spoedig tot een einde.

Alle uitslagen ronde 9:

Wiegers – Krishnasing 0-1
Losekoot – Lensink 1-0
Brantjes – Duister (BEKER) 1-0 Brantjes is door
Meijer- Griffiths 0-1
Van Klingeren – Breukers 0-1
Raudenbusch – Keijzer remise
Oldekamp – Meeuwissen 1-0
Andriessen – Drost 1-0
Beekhuis – EXTERN
Kruiswijk – EXTERN
Heeringa – EXTERN
Boss – EXTERN
Spijkerman – EXTERN
Timmerman – EXTERN
De Vries – EXTERN
Van Brummelen – EXTERN
Koekkoek – EXTERN
Vegter – EXTERN

Stand aan kop: 1. Krishnasing 344, 2. Losekoot 337. 3. Spijkerman 278

Vrijdag 30 november is er geen Baarnse interne competitie. Dan zal vanaf 19:45 uur de Algemene Ledenvergadering zijn. De jeugd speelt wel en begint al om 18.30 uur. Vrijdag 7 december is de 10e ronde van de interne seniorencompetitie en zal het eerste team van Baarn een thuiswedstrijd spelen tegen Houten 1. Locatie: De Leuning, Oranjestraat8 in Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn vindt u op www.baarnseschaakvereniging.nl

4 comments

  1. Hmm..”Afwikkelingskosten”. Leuke correctie weer van dat !! wordpramma.
    Niet voldoende tijd gehad om het door te lezen. Ik kan me nog herinneren dat Sokolov het had over: “transacties”. Dat gebruikte hij in plaats van afwikkelingen, dus zo gek is dit (financiele) woord nu ook weer niet.

    1. Dat krijg je als je in een financiële denktank zit! Enne… op ‘wordpramma’ kan je nooit blindelings vertrouwen. Neemt niet weg dat het toch een leuk verslag is geworden en je hebt zelfs een foto van de Sir gevonden!

  2. Hmm.. misschien is dat het wel geweest ;). Maar goed van die foto…”It wasn’t me” Wil de echte paparazzi opstaan?

  3. Ok, ok, don’t shoot me, ik was het….. 😉 Ik ben GEK op aanvullende foto’s….

Comments are closed.