SCID, schaakdatabase met pit

“Als je nou echt wilt leren van je schaakpartijen”, voegde een bekende schaaktrainer mij jaren geleden toe, “dan moet je je partijen opslaan in een database en ze één voor één meedogenloos analyseren. Wat deed je fout? Wat waren je ideeën? Schrijf ook tijdens de partij je bedenktijd op en reproduceer achteraf waar je lang nadacht en waarom”.

Een wijze raad die ik nog steeds opvolg. Natuurlijk verspreid ik ruimhartig dit evangelie, het liefst ten overstaan van jeugdige leden. Die kijken me dan meestal glazig aan. Databeesten? Die zijn toch duur of/en ingewikkeld?

Hoogste tijd een behoorlijk onbekende schaakdatabase te introduceren: SCID, de afkorting van Shane’s Chess Information Database. Machtig, krachtig, prachtig en ….. gratis! SCID is er voor Windows, Mac, Linux en Android.

SCID bestaat sinds 2001 en wordt (anders dan de Nederlandstalige wikipedia aangeeft) actief ondersteund. Het heeft een eigen databaseformaat (si4), maar kan uitstekend overweg met PGN. Je kunt het programma hier downloaden. De standaarddatabase bevat 1,4 miljoen partijen, die kunnen uiteraard worden aangevuld met recente partijenverzamelingen b.v. via The Week In Chess.

De mogelijkheden zijn teveel om op te noemen, hier zijn er enkele:

– Toevoegen analyses aan partijen / Toevoegen engines voor analyses (b.v. Stockfish 10)
– Zoeken op openingen, stellingen, eindspelen, patronen, speler, jaar, resultaat enz.
– Spelen tegen engines of online (ingebouwde FICS-interface)

Je moet natuurlijk wel met SCID leren werken, zoals met alle databases. Het duurt enige tijd voor je het programma onder de knie hebt, maar dan heb je ook wat! Gelukkig zijn er op YouTube verschillende lessen over SCID te vinden die het een stuk makkelijker maken met dit programma te stoeien.

Downloaden en uitproberen zou ik zeggen. De kans is groot dat je net zo’n fan wordt als ik, want SCID is it!