Intern, Volwassenen

Scherp spel op schaakborden

De vrijdagse schaakavond in het Rode Kruisgebouw vertoonde soms een erg nat begin. Dat verhinderde niet het scherpe spel op veel borden. Hoewel de spelers van Baarn 1 door een externe wedstrijd (4,5 – 3,5 verlies tegen De Bilt) afwezig waren, werden toch nog negen partijen gespeeld in de 7e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Jan Timmerman moest alle zeilen bijzetten tegen Rien van Brummelen. En op de andere borden viel ook veel te genieten.

Vooral met wit is Jan Timmerman moeilijk te verslaan, maar Rien van Brummelen speelde zeer scherp en kreeg kansen. Van Brummelen zorgde bijna voor een verrassing, maar in het eindspel overzag hij een duur tussenschaakje. Dat kostte hem een paard. Timmerman moest vervolgens nog goed uitkijken en heel secuur spelen, want Van Brummelen bleef positioneel sterk spelen. Maar Timmerman maakte geen fout.
Ton Koekkoek zette Simon van Voorthuizen behoorlijk aan het denken met een openingsnieuwtje. Dat deed laatstgenoemde echter goed en daardoor kreeg Koekkoek nauwelijks voordeel uit zijn opening. Van Voorthuizen kon zelfs het initiatief weer overnemen en daar wist hij wel raad mee.
Mees Heeringa en Rob Boss speelden een gelijkwaardige partij. Langzaam maar zeker verloor Heeringa positioneel voordeel en Boss pakte dat goed op. Een dubbele torenaanval van Boss leidde het verlies van Heeringa in.
Erik van Lier begon misschien iets te opportunistisch aan zijn partij tegen Werner Raudenbusch. En dat pakte Raudenbusch goed aan. Hij profiteerde van de ruimte, die Van Lier tussen zijn linies liet vallen. Van Lier gaf op voordat een vernietigende paardvork zou plaatsvinden. Martijn Kruiswijk en nieuwkomer Henk Willemsen speelden beiden actief. In het eindspel leek Willemsen licht in het voordeel met een vrijpion en een pion voorsprong. Maar na een foutje van Willemsen trok Kruiswijk de partij weer in evenwicht. Met nog weinig tijd op de klok kwamen beiden remise overeen.
De 14-jarige Menno Muller deed al eerder van zich spreken tussen al het seniorengeweld. Dit keer mocht Bert van Klingeren ondervinden dat Muller een aardig schaaktalentje is. Van Klingeren kon lange tijd gelijk opgaan, maar in het pionneneindspel kwam hij een tempo tekort.
Johan Vermulst en Henk Meeuwissen speelden een sportieve knokpartij. Meeuwissen kwam liefst drie pionnen tegen een stuk voor, maar kon zichzelf geen vrijpion creëren. Vermulst deelde de laatste beslissende klap uit.

Regen spelbreker
Martin Bunschoten kwam de speelzaal enigszins nat geregend binnen en dat had misschien wel invloed op zijn opening. Freek Beekhuis ging meteen vol in de aanval en joeg de koning van Bunschoten al snel naar het midden van het bord. Meestal is het dan snel afgelopen. Dit keer niet, want Bunschoten voelde wel nattigheid, maar gaf bewonderenswaardig scherp tegenspel. Een moeilijk te beschermen koning beperkte Bunschoten uiteindelijk toch te veel om echte tegenkansen te krijgen. Beekhuis vond na lang zoeken de weg naar de winst.
Ger Oldekamp was ook één van de slachtoffers van de felle regenbuien. Hij trok zich daar echter bijzonder weinig van aan en speelde Isaac Schipper uiterst geconcentreerd naar een vrij snelle nederlaag. Om nog wat meer warm te draaien, vermaakte Oldekamp zich uitstekend met een aantal partijtjes tegen Thijs Michels.

Alle uitslagen ronde 7:
Timmerman – Van Brummelen 1-0
Van Voorthuizen – Koekkoek 1-0
Heeringa – Boss 0-1
Raudenbusch – Van Lier 1-0
Kruiswijk – Willemsen remise
Muller – Van Klingeren 1-0
Vermulst – Meeuwissen 1-0
Beekhuis – Bunschoten 1-0
Oldekamp – Schipper 1-0

Aan de top van de ranglijst veranderde weinig. De stand en verdere gegevens zijn elders te vinden op deze website. Op vrijdag 15 november wordt ronde 8 gespeeld en begint het viertal van Baarn aan de externe competitie met een thuiswedstrijd tegen Leusden. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.