2009

Schakers vechten om elke plek

Drie ronden voor het einde van de interne schaakcompetitie is een aantal belangrijke beslissingen gevallen in de strijd om het clubkampioenschap en de bekercompetitie. Na een spannende strijd won Pascal Losekoot van Waldemar Moes, waardoor Losekoot nu beste papieren heeft om de titel te prolongeren. Simon van Voorthuizen bereikte een betere stelling tegen Ashley Krishnasing, maar stelde zich tevreden met remise omdat hij daardoor de finale van de beker bereikte. Naast deze topposities stonden meer plekken op het spel en waren er verrassende uitslagen.

Titelstrijd
Al weken gaan Losekoot en Moes gelijk op. Het verschil op de ranglijst was minimaal en beiden bleven winnen. Het was dan ook zeer waarschijnlijk dat het derde en laatste onderlinge treffen dit seizoen de beslissing zou brengen wie er clubkampioen wordt. Het eerste treffen, op 9 oktober 2009, was gewonnen door Moes; het tweede duel op 12 februari 2010 was in een gelijkspel geëindigd. Losekoot maakte er een serieuze zaak van en besloot dit keer af te wijken van zijn veel gespeelde openingszet 1.e4. Dit maal koos hij voor 1.d4 in de verwachting dat Moes zijn welbekende Konings-Indisch van stal zou halen. Speciaal speelde hij nog enkele onderlinge partijen met deze opening uit zijn database na. En inderdaad kwam er Konings-Indisch op het bord waarbij Losekoot na zo’n 17 zetten een verbetering kon doorvoeren ten opzichte van de in 2004 gespeelde partij. De voorbereiding leverde Losekoot vooral een voorsprong in tijd op. De stelling was spannend, beide spelers namen de koningsstelling van de ander onder vuur. De druk van Losekoot was net iets groter. In tijdnood zag Moes geen andere uitweg dan zijn dame te geven voor een toren en loper. Daarmee was de situatie nog allerminst duidelijk, want als zijn stukken goed zouden kunnen samenwerken dat had Moes zeker nog kansen. Die samenwerking viel echter tegen en het was Losekoot die zijn koning goed liet meewerken in de aanval op de vijandelijke koning. Moes kon het niet meer houden en moest Losekoot feliciteren, in ieder geval met de partij en mogelijk ook met het clubkampioenschap. Als Losekoot de laatste twee ronden niet verliest lijkt de titel binnen. De kansen zijn dus groot, maar zeker is het nog niet.

Beker
Wel is zeker wie er in de finale van de beker uitkomen. Eerder al had Arthur Vlug zich hiervoor geplaatst door een overwinning op Yme Brantjes. Simon van Voorthuizen en Ashley Krishnasing moesten uitmaken wie de tweede finalist zou worden. Krishnasing besteedde veel meer tijd dan Van Voorthuizen, maar vond niet de juiste zetten. Met een achterstand van een kwaliteit en twee pionnen, zat er voor Krishnasing niet veel anders op dan het remise-aanbod van zijn tegenstander te accepteren. Vanwege de lagere rating plaatst Van Voorthuizen zich na 10 jaar nogmaals voor de bekerfinale.
Tegenstander Arthur Vlug had niet al te veel moeite met Kasper Wiegers, zodat Vlug stevig op de derde plaats in het klassement blijft staan. Wiegers handhaaft zich in de toptien.

Verrassingen
"Dit is de strijd om de vierde plaats, " wist Yme Brantjes voor zijn partij tegen Marco Meijer. Lange tijd bezette Brantjes die plek zelf, maar na zijn verlies vorige week tegen Daan Lensink werd Brantjes door Meijer voorbijgestreefd. Een spannende strijd werd het echter niet. Door verwisseling van zetten gaf Meijer een pion weg en kort daarna een stuk doordat hij een tussenschaakje over het hoofd zag. Ondanks het verlies blijft Meijer vierde, maar het verschil met Brantjes is miniem. Jan Overbeek handhaaft zich op de zesde plaats. Verrassend werd hij door Ger Oldekamp op remise gehouden. Overbeek had er wat meer met de zweep over gemoeten. Nu speelde hij een vrij rustige partij waarin veel stukken geruild werden. Het toreneindspel dat overbleef was te moeilijk om te winnen.
Ook de remise van Peter Vegter mag een verrassing genoemd worden. Het was pas zijn eerste dit seizoen, en dat dan nog wel tegen een gerenommeerde subtopper als Thijs Michels. Wellicht stond Vegter zelfs beter, maar dit wilde hij terecht niet meer uit handen geven. Het knappe resultaat gaf Vegter zelfs al inspiratie voor het komende seizoen.

Plekken
De partij tussen Henri Spijkerman en Werner Raudenbusch ging om plek 11 in de ranglijst. Spijkerman had een lichte voorsprong op Raudenbusch, maar zou zijn plek verspelen als hij zou verliezen. Ook in de partij bleken beiden zeer aan elkaar gewaagd, maar ook nu kreeg Spijkerman een licht voordeel. Hoewel zijn toren ver in de vijandelijke stelling weinig bewegingsruimte had, creëerde het wel allerlei tactische mogelijkheden. De pionnenopmars was door Raudenbusch niet te stuiten, zodat Spijkerman zijn plek behield.
Rien van Brummelen steeg een plek door zijn overwinning op Johan Vermulst. Hoewel het er aanvankelijk gelijkwaardig uitzag, was het eindspel duidelijk in het voordeel van Van Brummelen. Paul Evers en Geertièn de Vries doorbraken het evenwicht niet. Evers leek iets beter te staan, maar was tevreden met een gelijkspel. Beide spelers behielden hun plek op de ranglijst.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Losekoot - Moes     	1-0
Vlug - Wiegers      	1-0
Meijer - Brantjes     	0-1
Overbeek - Oldekamp   	remise
Van Voorthuizen - Krishnasing 	remise (beker)
Spijkerman - Raudenbusch 	1-0
Vegter - Michels    	remise
Vermulst - Van Brummelen 	0-1
Evers - De Vries    	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot   	1361
2. Moes     	1315
3. Vlug     	1223
4. Meijer    	1128
5. Brantjes   	1122
6. Overbeek   	1056
7. Lensink   	1036
8. Krishnasing  	 986
9. Wiegers   	 973
10. Van Voorthuizen 	 956

Vrijdag wordt ronde 35 gespeeld. Plaats van handeling is zoals altijd De Leuning, Oranjestraat 8. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge partijen. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. Ook kunt u contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer