2010

Schakers terug van weggeweest

Na een lezing, een eerste ronde na de vakantie en een massakamp is de Baarnse Schaakvereniging nu echt begonnen aan een nieuwe seizoen. Niet alleen de interne competitie is terug van weggeweest. Dat geldt ook voor twee oude bekende schakers, die gelijk lieten zien dat ze het spel nog niet verleerd zijn.Wim van Teutem had door omstandigheden de laatste maanden van het vorige schaakseizoen moeten missen. Nu was de nestor van de vereniging weer terug, en hoe. Tegen Johan Vermulst kwam Van Teuem door het inslaan op f2 al gauw twee pionnen voor, maar wit kreeg tegenspel met een mooi paard en een toren op de 7e rij en plukte de pionnen één voor één weer terug. Uiteindelijk ontstond een eindspel waarin beide spelers vrijpionnen hadden maar de verbonden vrijpionnen van zwart waren het snelst.

Voor Ed Duister was het zelfs jaren geleden dat hij een officiele partij had gespeeld. Het schaken had hij slechts bijgehouden met een enkele deelname aan het oudjaarstoernooi en een enkele partij op internet. Tegen Wener Raudenbusch toonde Duister dat hij nog over voldoende bagage beschikt. Het werd een zware strategische pot waarin Raudenbusch met wit meer ruimte had maar zwart een mooi paard op f5. Wit wist een vrijpion te creeren op de h-lijn waarna zwart in een eindspel van paard en dame tegen loper en dame alsnog remise wist te maken door eeuwig schaak. Een knap begin van Duister.

Aan kop
Het duel tussen Yme Brantjes en Marco Meijer was dat tussen de nummers vier en vijf van vorig seizoen. Wit trok onmiddellijk op naar zwarts koningsvleugel zonder zich om rochade te bekommeren. De koning werd vervolgens opgejaagd, waarna hij door een paard werd matgezet. Meijer neemt door deze overwinning de koppositie over van de afwezige Losekoot.
Het topduel van de avond ging tussen Waldemar Moes en Arthur Vlug, de nummers één en drie van het afgelopen seizoen. Het werd een Klassieke Siciliaan waarin wit het op de koningsvleugel opnam tegen zwart op de damevleugel. Wit was sneller, won een pion en uiteindelijk de partij door het opstomen van een vrijpion, al wist Vlug met een geniepig paard nog voor tegenspel te zorgen. Door dit resultaat plaatst Moes zich voor de volgende ronde van de beker.

Beker
In de volgende ronde krijgt Moes in ieder geval gezelschap van Andriessen en Lensink. Rienk Andriessen voerde een wisselende strijd tegen Rien van Brummelen. Wit kwam een pion voor maar kon die niet verzilveren in een eindspel van ongelijke lopers. Daan Lensink leek ook gelijk op te gaan tegen Paul Evers. Een achtergebleven pion bleek echter niet te redden, en na een fout van Evers was het gelijk over.

Ook de partij tussen Ger Oldekamp en Bert van Klingeren was opeens over. In de analyse leek Oldekamp goede aanvalskansen te hebben. Peter Vegter kon het feestje ter ere van zijn tachtigste verjaardag niet bijzetten met een overwinning. En dat terwijl hij vorige week nog zo’n knappe remise in de massakamp had behaald. Thijs Michel was drong de witte stelling binnen met het loperpaar en toen was er geen houden meer aan. De overige twee partijen eindigde in remise. Daar waren Overbeek en De Vries het meest tevreden mee. Ashley Krishnasing had de betere stelling, maar Jan Overbeek kon remise afdwingen. Conrad Keijzer had zelfs een kwaliteit meer dan Geertièn de Vries, maar kon in het eindspel de vesting van De Vries niet nemen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Krishnasing - Overbeek  	½−½
Andriessen - Van Brummelen	½−½
Brantjes - Meijer    	0−1
Moes - Vlug       	1−0
Duister - Raudenbusch  	½−½
Lensink - Evers     	1−0
De Vries - Keijzer    	½−½
Vermulst - Van Teutem  	0−1
Vegter - Michels    	0−1
Oldekamp - Van Klingeren 	0−1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Meijer 	90
2. Overbeek 	74
3. Losekoot 	72
4. Krishnasing 	71
5. Andriessen 	66
6. Wiegers 	58
7. Moes 	57
8. Koekkoek 	52
9. Lensink 	47
10. Van Teutem	45

Vrijdag wordt vanaf 19.45 uur de derde ronde van de interne competitie gespeeld. De jeugd begint om 18.30 uur met lessen, gevolgd door de onderlinge competitie. Alle activiteiten vinden plaats in De Leuning, Oranjestraat 8. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. Ook kunt u contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek (tel. 06 46078172) of jeugdleider Daan Lensink (tel. 035-5417648).—Marco Meijer