2007

Schakers strijden tot laatste moment

De laatste ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was er één met de nodige melancholie. Het was niet alleen de laatste ronde van het seizoen, maar ook de allerlaatste ronde in Het Brandpunt. Bijna 47 jaar het vaste clublokaal; er zijn geen leden meer die meegemaakt hebben dat in een andere locatie gespeeld werd. Een aantal schakers maakte van de gelegenheid gebruik er nog eens goed voor te zitten. Voor het klassement maakte het allemaal niet veel meer uit. De afwezige Jarno Witkamp was al lang zeker van het clubkampioenschap, waarbij hij bovendien alle drie de cycli en de beker op zijn naam schreef. Een unieke prestatie.Witkamp was dus overduidelijk de beste schaker het afgelopen seizoen. Hij verloor slechts één partij, dat was op 2 november tegen Pascal Losekoot. De voormalig clubkampioen was ook dit jaar weer bovenin de klassementen te vinden, maar maakte door de suprematie van Witkamp niet echt aanspraak op het winnen van de titel. Wel sloot hij het seizoen in stijl af met een mooi gespeelde overwinning op Jan Overbeek. Deze veroverde weliswaar twee pionnetjes, maar zette daarmee zijn stukken wat onhandig neer. Met actief spel trok Losekoot in tijdnood de partij naar zich toe. Daarmee eindigt hij zowel in de cyclus als in het eindklassement op de derde plaats.

In beide klassementen moet hij Waldemar Moes voor laten gaan. Als enige speler dit seizoen verloor Moes geen partij in de interne competitie. In de laatste ronde ging het tegen Michiel van Schaik lange tijd gelijk op, maar toen Van Schaik een simpel schaakje overzag was het gelijk afgelopen. De relatief weinig spelende Van Schaik werd daardoor in het eindklassement nog voorbij gestreefd door Marco Meijer. Deze won van Thijs Michels, die ondanks deze nederlaag kan terugkijken op een goede derde cyclus. Spelers die verder in beide klassementen hoog staan zijn de eerder genoemde Overbeek, Daan Lensink en Simon van Voorthuizen. Deze laatste werd in de derde cyclus nog bijgehaald door Kasper Wiegers die het onderlinge duel na een mooie koningsaanval won.

Laatste partij
Verrassend hoog in de derde cyclus eindigden Rob Boss en Ton Koekkoek. Zij speelden de laatste ronde tegen elkaar en maakten er een lange partij van. De langste van de avond en daarmee dus de laatste officiële partij in Het Brandpunt. Boss kwam al snel beter te staan, maar Koekkoek verdedigde zich met hand en tand. Langzaam maar zeker ging Boss op het doel af. Daarbij miste hij waarschijnlijk wel snellere voortzettingen, maar dat maakte niet veel uit. Even voor twaalven moest Koekkoek accepteren dat er niets meer aan te doen was en dat het eindspel gewonnen was voor Boss. Daardoor eindigde Boss knap op de vierde plaats in de cyclus.

Het was niet bepaald het seizoen van Peter van de Veer. Na de tweede cyclus stond hij nog vierde, maar in de derde cyclus eindigde hij als voorlaatste, met nul overwinningen. Daarbij trof hij vele spelers uit de toptien, maar ook de laatste ronde tegen Rien van Brummelen wist hij niet te winnen. Van Brummelen durfde niet actief te spelen, waardoor Van de Veer een goede aanval kreeg en alle kansen in handen had. Maar na een simpele fout was het over.

Hans van Briemen speelde juist wel erg actief tegen Ger Oldekamp. Van Briemen offerde zelfs materiaal om met zijn pionnen een opmars te starten. Oldekamp streed lang door, maar het eindspel was in het voordeel van Van Briemen. Snellere overwinningen waren er voor Jeroen de Mon tegen Peter Vegter, Geertièn de Vries tegen Gino de Mon en Reinier Schaap tegen mevrouw Ensink.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Schaik      - Moes         0-1
Overbeek       - Losekoot       0-1
T. Michels      - Meijer        0-1
Van Voorthuizen    - Wiegers       0-1
Van Brummelen     - Van de Veer     1-0
Boss         - Koekkoek       1-0
Oldekamp       - Van Briemen     0-1
Schaap        - Ensink        1-0
J. de Mon       - Vegter        1-0
De Vries       - G. de Mon      1-0

Eindstand 3e cyclus na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp   	633
2. Moes     	607
3. Losekoot   	554
4. Boss     	539
5. Meijer    	493
6. Overbeek   	450
7. Lensink   	448
8. T. Michels  	447
9. Koekkoek   	446
10. Van Voorthuizen 	401
10. Wiegers   	401

Eindstand overall klassement
Stand

1. Witkamp   	1874
2. Moes     	1651
3. Losekoot   	1617
4. Meijer    	1326
5. Van Schaik  	1276
6. Pandelaar   	1191
7. Overbeek    	1184
8. Vlug     	1141
9. Van Voorthuizen	1133
10. Lensink   	1119

Aanstaande vrijdag wordt er nog één keer geschaakt in Het Brandpunt. Speciaal voor de gelegenheid wordt er een "Afscheid van het Brandpunt rapidschaaktoernooi " georganiseerd. Leden, oud-leden en andere belangstellenden zijn van harte welkom mee te schaken of op andere wijze afscheid te nemen van het vertrouwde clublokaal. Aanvang 20:00 uur, aanmelding bij Pascal Losekoot (p.losekoot@xs4all.nl) of aan de zaal. —Marco Meijer