2007

Schakers Baarn 2 ook te sterk voor Amersfoort

Na een spannende finale won het tweede team van de Baarnse Schaakvereniging ook hun tweede wedstrijd, uit tegen Amersfoort 6. Ze waren compleet en in dezelfde opstelling als de eerste wedstrijd naar Amersfoort afgereisd. Op basis van de ELO-rating werden de borden verdeeld.Na een klein half uur spelen ontstond er tumult aan het zevende bord van Hans van Briemen tegen Lutzen van Huizen. Van Briemen beweerde dat de dame van Lutzen op een ander veld stond zodat hij deze kon slaan. Na arbitrage bleek dat Lutzen wel de klok had ingedrukt maar niet de zet had uitgevoerd en was weggelopen. Al met al was dat voor de captain, Rien van Brummelen aan het zesde bord, voldoende afleiding om de eerstvolgende zet als blunder in zijn boekje te zetten. Hij probeerde nog wel even iets terug te doen, maar dat kan de boeken in als “de laatste stuiptrekking”.
Omdat Van Briemen even later toch zelf won kwam Baarn weer op gelijke hoogte.

Ton Koekkoek speelde aan het achtste bord met zwart tegen Luuc Baltus een slechte opening waardoor hij niet kon rokeren en er een dreiging van een damepenning ontstond. In het middenspel ging Baltus echter een late Sinterklaasavond vieren door spontaan een loper weg te geven. Toen Ton dame en toren op een lijn wist te krijgen met een matdreiging was het tijd voor Baltus de hele partij cadeau te doen.
Even later was het de beurt aan Rob Boss aan het derde bord om zijn favoriete opening te spelen, nu tegen Luc Kepers. 1. d4-d5 2. c4 …. En ook nu kreeg hij een sterker aanvalsstelling. Door de rokade uit te stellen en een gunstige afruil kreeg Boss een sterk paard op e5 (octopus). Beslissend was de 20e zet, een zgn. dameoffer tegen twee torens en de zwarte koning in een matnet. Er zat weinig anders op voor Kepers dan handen schudden.

Het was de beurt aan Peter van de Veer aan bord 2. Hij speelde tegen Doo Hyong van Eibergen Santhagens. Deze speelde een Italiaanse opening maar werd onnauwkeurig in de voorzetting waardoor hij een pion verspeelde. Lange tijd leek het moeilijk om een doorbraak te forceren en de pion in winst om te zetten. Na het verkrijgen van een open lijn kon de voorsprong worden vergroot naar drie pionnen. Hierna was het nog steeds niet beslist doordat zowel de koning als de toren (het enige nog overgebleven stuk na veel afruilen) ongelukkige posities hadden. Na veel puzzelen bleek de voorsprong in pionnen toch voldoende en kon de partij met nog enkele minuten op de klok bij de winst worden geschreven.

Doorzettingsvermogen
Zo stond Baarn na het debacle van Rien van Brummelen toch met 4-1 voor. Nog een halfje zou genoeg zijn voor de winst waar toch een beetje op gerekend was. Op de drie overige borden leek de partij van Michiel van Schaik aan bord 1 met twee pionnen voorsprong de meest kans op winst te hebben en die van Yme Brantjes aan bord 4 moest remise kunnen worden.

Op de partij van Kasper Wiegers aan bord 5 durfde niemand zijn geld meer te zetten. Hij speelde met wit tegen Anton Kluijfhout. Met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen hield hij het echter remise door zetherhaling. Wiegers bezorgde Baarn op deze manier het nodige halfje. Dit leek het sein voor Brantjes om iets lichter tegen de stelling aan te kijken. Hij verdedigde zich nog wel met hand en tand, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de klok en verloor de partij.

Michiel van Schaik mocht met wit op bord 1 aantreden tegen de iets sterkere Ruud Küchler (1669), die erg snel speelde. Michiel liet zich echter niet van de wijs brengen en koos bij de achtste zet voor een wat ongebruikelijke aanvallende voortzetting. Het antwoord van Küchler had hij niet gezien en het leek ineens erg slecht te zijn voor hem. Achteraf bleek dat nogal mee te vallen en tevens bleek dat hij toch de goede voortzetting had gekozen. Zijn tegenstander bleef snel zetten en koos een aantal matige voortzettingen, waardoor Van Schaik in het eindspel een pion meer had. Het was echter helemaal niet eenvoudig om te winnen, maar nadat het team op 4,5 punten was gekomen, wilde hij het toch proberen. In het eindspel maakte hij een slordige fout, waardoor hij zelfs nog verloor! Jammer, maar volgende keer beter!

De winst van de wedstrijd was echter binnen en dat vergoedde veel. Als je eerste twee ontmoetingen wint dan geeft dat vertrouwen voor de rest van het seizoen. Op 14 januari 2008 treedt Baarn 2 aan tegen Doorn-Driebergen 3.
—Rien van Brummelen