Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaken tegen Houten: een drama in twee bedrijven

Schaken tegen Houten: een drama in twee bedrijven

De eerste akte: Het bekerduel
De eerste akte speelt zich af op een vrijdagavond in december. Decor voor de voorstelling is de hoofdzaal van het Rode Kruisgebouw – maar het is geen benefiet. Als de toeschouwers hun entree maken, zitten de spelers achter de borden. Vier spelers van Houten tegen vier spelers van Baarn. Het stuk is minimalistisch: de dialogen zijn nogal beperkt en doen er eigenlijk niet toe. De focus ligt op het bewegen van de schaakstukken, maar hier is precisie veel belangrijker dan snelheid.

De spelers uit Houten zijn hier duidelijk beter in en de jury verklaart tot een 1-3 nederlaag voor de thuisvereniging. Van de thuisspelers weet alleen Kasper Wiegers zijn tegenstander van het toneel te spelen. Een bijzondere vermelding gaat naar Peter van Wijk, die zich onder flinke tijdsdruk met verdedigend werk in de schijnwerpers speelt.

De tweede akte: “Baarn 1 en de Engel”
Plaats van handeling is deze keer Houten, een aan Hotel “de Engel” gekoppelde zaal. We kregen van de regisseur toestemming enkele beelden te maken, waarvan we genoeglijk gebruik maken.

Allereerst de zaal. We zien een houten vloer, sierlijk gedrapeerde rode gordijnen, wanden met een houten lambrisering die tot aan het middel reikt. Het doet ons enigszins denken aan vervlogen tijden, de portretten aan de wand wijzen daar ook op, maar de kroonluchters geven het toch een statigheid van formaat – hoewel het niet in de buurt komt van Kenwood House.

Schilderijen wijzen op vervlogen tijden
Schilderijen wijzen op vervlogen tijden
De kristallen kroonluchters zorgen voor een zekere statigheid
De kristallen kroonluchters zorgen voor een zekere statigheid


De spelers warmen zich op
De spelers warmen zich op

Een detail van Kenwood House
Een detail van Kenwood House

Het spel zelf dan. De cast was verdubbeld ten opzichte van het eerste bedrijf, hetgeen voor het publiek extra schouwspel opleverde. Ook hier hebben we enkele beelden om het geheel te illustreren, maar om niet teveel te onthullen van het scenario zullen we het bij algemene beschrijvingen van het Baarnse optreden houden.

Knight kreeg door actief spel de overmacht en behaalde deze keer wel de winst.
Knight kreeg door actief spel de overmacht en behaalde deze keer wel de winst.
Losekoot kwam er niet echt aan te pas tegen de sterke Gerard Rill. Brantjes werd in de verdediging gedrongen en wist zich niet meer uit die scene te bevrijden. Knight kreeg door actief spel de overmacht en behaalde deze keer wel de winst. Van het spel van Janssen kregen we helaas weinig mee, maar hij verloor. Wiegers kon onvoldoende gebruikmaken van tijdnood van zijn tegenstander; een blunder met een toren verergerde dit nog.

2016-12-12-23-29-16
Meijer had enige compensatie voor een materiële achterstand, maar toen hij dit terugwon was het accepteren van de remise – ondanks de stand in de wedstrijd – de juiste beslissing. Ook Duister moest in remise berusten, in zijn eigen woorden: “In de tijdnoodfase verspeelt zwart de winstkansen. De voorsprong van 2 pionnen is gereduceerd tot 1 pion. Met nog 1 minuut op de klok voor beiden biedt mijn tegenstander remise aan.”
Tot slot bord acht. Hier debuteert dit seizoen Geertièn de Vries, die met volharding, gecombineerd met enig geluk, de schade voor de Baarnaars beperkt houdt: hij wint het toreneindspel.

Felicitaties dus voor het Houtense optreden. Voor de neutrale en in het bijzonder de Houtense toeschouwers een leuk spel, maar de Baarnse bezoekers hadden op meer gehoopt. Aangezien deze voorstelling eenmalig was en tegen geen enkele prijs herhaald zal worden, kunt u de slotscene hieronder bekijken.


Het doek valt. Er bleek geen engel, of in elk geval geen reddende engel, te zijn, maar de inzet en sfeer was zeker in het optreden zichtbaar, en dat is toch het belangrijkste. De volgende show van Baarn 1 is pas begin februari, op de bühne in Laren. Zal het dan wel een blijspel worden? De tijd zal het leren! We wensen spelers en toeschouwers in elk geval fijne Kerst toe, en wellicht tot ziens bij het Oliebollentoernooi op 30 december!

De uitslagen

9 december 2016, SGS Bekercompetitie, ronde 1
Baarn Houten 1 – 3
1. P. Losekoot (Pascal) P.A. Van Wijk (Peter) 0 – 1
2. D. Knight (David) G. Rill (Gerard) 0 – 1
3. A.K.E. Duister (Ed) F. Busstra (Freek) 0 – 1
4. K. Wiegers (Kasper) H. Struikmans (Henk) 1 – 0

Houten 1 – Baarn 1 5 – 3
1. G. Rill (Gerard) P. Losekoot (Pascal) 1 – 0
2. F. Busstra (Freek) Y.P. Brantjes (Yme) 1 – 0
3. G.W.C. Vernooij (Gerard) D. Knight (David) 0 – 1
4. N.I. Hill (Nick) E. Janssen (Erik) 1 – 0
5. P.A. – Van Wijk (Peter) K. Wiegers (Kasper) 1 – 0
6. H. Struikmans (Henk) M. Meijer (Marco) 0,5 – 0,5
7. J.L. de Jonge (Jan) A.K.E. Duister (Ed) 0,5 – 0,5
8. J. Jentink (Joop) G. de Vries (Geertien) 0 – 1

5 comments

  1. Blij met een verslag van het bekerteam en van Baarn 1! Minder blij met de totaalresultaten. Maar het filmpje toont de scherpte en spirit voor de volgende match!

  2. Mooi artikel Pascal! En een bewijs dat Baarn 1 wel degelijk bestaat… 🙂

  3. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als Baarn niet 2x had verloren, dan hadden we nu niet dit mooie stukje van Pascal gehad!

  4. Mooi verslag hoor en wat een cool filmpje!Het is vrij logisch dat Baarn 1 bestaat, want anders zou dit hele optreden ook niet mogelijk geweest zijn 😛 Iedereen alvast hele fijne dagen gewenst en wie weet tot het oliebollentoernooi!

Comments are closed.