Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaken op vrijdag de 13e

Schaken op vrijdag de 13e

Bijgeloof speelt schakers zelden parten. Toch vonden er op deze dag in de 12e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging diverse ongelukjes plaats. Koploper Duister had daar geen last van.

Foto’s: Ton Koekkoek

Martijn Kruiswijk, gestegen naar een knappe vijfde plek, speelde met wit tegen Ed Duister. Kruiswijk koos voor een zijvariant in de ruilvariant tegen de Caro Kann. Op een paard en torens na werden de stukken geruild. Daarmee was de kans op tactische grappen kleiner geworden en de kans op remise groter. Toen Kruiswijk iets te veel damezetten schoof, kon Duister zijn torens in positie brengen. Duister kreeg actief spel op de half open lijnen op de damevleugel. Een pionoffer om ruimte te maken gaf Kruiswijk geen tegenspel. Het hierop volgende witte paardoffer met de dreiging om een vrijgemaakte a-pion te promoveren had Duister goed doorgerekend. Winst voor Duister in de langste partij van de avond.
Concurrent Thur Breukers had wel last van deze ongeluksdag. Zijn tegenstander Rogier Burger creëerde een sterk paard nabij de koningsstelling van Breukers. Deze antwoordde met de ongelukkige zet paard f3, en dat had afgrijselijke gevolgen. Burger kon dat paard pennen en dat leidde tot stukverlies of mat. Breukers gaf op.

Ongeluksdag voor Thur Breukers
Dit betekende een revanche voor de eerdere nederlaag tegen Breukers, en bovendien klimt Burger weer naar plek 2 op de ranglijst.
Na een rustige d4-opening vergaloppeerde Ton Koekkoek zich tegen Dirk Jan Olthof uitgerekend op deze dag in zet 13. Olthof won een pion op c3 en leek de c-lijn in bezit te nemen. Omdat Olthof niet zeker wist of het een tactisch offer was, kostte hem dat vanaf dat moment veel bedenktijd. Het lukte Koekkoek om zowel de dames als alle torens te ruilen, zodat de c-lijn open bleef. Uiteindelijk resteerde een onduidelijk eindspel met vier paarden en nog diverse pionnen. Ondanks die pion voorsprong ging Olthof vanwege latente tijdnood graag akkoord met remise. Koekkoek was ook best blij met dit resultaat.
In een Italiaanse partij tussen Mario Lambrechts en Frits Kok kreeg Kok een vooruitgeschoven paard op de 3e rij. Na afruil stond daar een doorgebroken pion. Een klein foutje van Kok zorgde ervoor dat die pion ineens ongedekt stond. Na afruil zou er een eindspel ontstaan van toren plus 4 pionnen voor wit (Lambrechts) tegen toren plus 3 pionnen voor zwart. Zo ver kwam het niet, want Kok blunderde zijn toren weg op deze ongeluksdag. Knappe winst voor Lambrechts.
Ook pech voor Frits Kok

Ook Christian Krijnen kwam niet ongeschonden uit deze pechdag. Hij opende voorzichtig tegen André van der Braak, die vervolgens een sterk centrum opbouwde. Gaandeweg nam de druk op de witte stelling en met name op de dame van Krijnen toe. Toen wit kort rokeerde ontnam hij daarmee het laatste vluchtveld voor zijn dame. Een wending die Krijnen wel had gezien, maar bij vergissing uit het oog was verloren. Teleurgesteld feliciteerde hij Van der Braak met diens winst.

Gewone partijen
En dan waren er nog enkele ‘gewone’ partijen. Na een scherp tegengambiet van Johan Vermulst won hij een belangrijke centrumpion van Erik van Lier. Bovendien stonden zwarts stukken opgesloten achter de naar e6 opgerukte witte pion van Vermulst. Na zorgvuldig geschuif kon Vermulst een toren afruilen voor Van Liers dame en dat leidde vervolgens tot mat. Een knappe revanche voor zijn nederlaag eerder dit seizoen. Eén passieve zet van Walter Schram veroorzaakte vanuit het koningsgambiet continu druk op zijn koning door Jan Timmerman. Op de 15e zet zag Schram geen ontsnappingsmogelijkheden meer en gaf op.

Korte partij

Sieb Brouwer (zwart) beantwoordde het London-system van Rob Boss direct met c5. Door een vroege damezet van zwart werd wit gedwongen b3 te spelen en kreeg Boss zwakke velden, die voor veel spanning zorgden. Door een foutje van Brouwer konden echter veel stukken geruild worden en ontstond een gelijkwaardige stelling. Die was spannend genoeg om door te spelen, totdat remise een feit bleek.

Uitslagen, ronde 12:
Kruiswijk - Duister 	0−1
Breukers - Burger 	0−1
Koekkoek - Olthof 	½−½
Timmerman - Schram 	1−0
Lambrechts - Kok 	1−0
Boss - Brouwer 		½−½
Krijnen – v.d. Braak	0−1
Vermulst – Van Lier 	1−0

Stand aan kop:
1.	Duister 	462
2.	Burger	 	418
3.	Olthof 		395
4.	Breukers 	380
5.	Koekkoek 	302
6.	Timmerman 	299
7.	Spijkerman 	292
8.	Lambrechts 	287
9.	Kruiswijk 	281
10.	Schram 	        266

2 comments

  1. Een treffende titel voor de perikelen van afgelopen vrijdag! Aardig om te lezen dat er, helaas, meerdere slachtoffers waren. Misschien moeten we in het vervolg op vrijdag de 13e toch maar een thema-avond doen…

  2. Mooi verslag en foto’s Ton. Leuke titel. Was me niet eens opgevallen…

Comments are closed.