Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaken in de werkplaats

Schaken in de werkplaats

Over het algemeen vinden schaakpartijen plaats in rustige ruimtes. Hier en daar een wandkleedje, soms wat zacht gefluister. Zo niet afgelopen vrijdag toen Baarn 2 zich meldde in Kortenhoef voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Wijdemeren 1. De speelzaal was meer een soort timmerwerkplaats en zelfs een scooter ontbrak niet in het geheel. Voor Wijdemeren stond er niets meer op het spel, Baarn maakte echter nog een minieme kans op promotie. Maar de ontspannen zomeravond-sfeer was misschien zelfs wel in het voordeel van de Baarnaars.

Op bord 3 bleek de beoogd tegenstander van Baarn-speler Thur Breukers niet aanwezig te zijn. Hoewel er vanuit de kant van Wijdemeren nog stille hoop was dat hij alsnog kwam opdagen nam op een gegeven moment maar een toevallige toeschouwer, in de persoon van de heer van Eekeren, de handschoen op. Zijn verblijf achter het bord was van korte duur, Breukers zette hem in sneltreinvaart in 17 zetten mat.

Ook op bord 2 duurde de partij niet bijster lang. Jan Timmerman speelde met zwart tegen teamleider van Wijdemeren, Cornelissen. Die offerde al vlot een loper op f7, maar dat soort offers hebben nog wel eens de neiging niet correct te zijn. Timmerman toonde dat al vrij snel aan en zo kon de tweede winstpartij bijgeschreven worden.

1464284673455
Cornelissen doet nog een poging zijn bord 3 speler te bereiken.

Op de andere borden leken er zowaar wat spannender partijen te ontstaan. Henri Spijkerman speelde op bord 1 met wit tegen Peter Zeeman. Spijkerman kwam lekker uit de Konings-Indische opening maar het ontstane voordeel bleek lastig in winst om te buigen te zijn. Toen er enkel nog wat lichte stukken en een handjevol pionnen op het bord stonden vonden de heren het wel goed en werd er tot remise besloten.

Op bord 4 leek het in de partij tussen Rob Boss en John van der Klein op remise af te stevenen. Niet dat er geen spanning op het bord was maar de heren speelden het goed. Tot het moment dat Van der Klein wat onnodig stukken begon weg te geven. Een kolfje naar Boss’ hand om dit voordeel naar de winst te leiden.

Mario Lambrechts speelde op bord 8 tegen Andriessen zijn favoriete spel. Vanuit de Franse opening ontwikkelde hij meer en meer druk op de koningsvleugel van de witspeler. Die werd dat op een zeker moment allemaal te veel en gooide de handdoek.

1464286928076
Breukers heeft zwart zojuist mat gezet.

Ton Koekkoek op bord 7 speelde tegen Job Wildschut. Koekkoek had wat interessante combinaties in gedachten maar Wildschut verdedigde goed. Koekkoek wikkelde af naar een op het oog gewonnen eindspel maar makkelijk was de weg naar de winst nog niet. Ook gezien het feit dat de stand inmiddels ruim in het voordeel van Baarn was werd er een herenremise overeengekomen.

Op bord 5 speelde Walter Schram met wit tegen Theo Koopman. Koopman speelde het Spaans niet helemaal goed en Schram toog ten aanval. Dit leidde niet alleen tot pionwinst maar Koopman kon zich alleen nog maar bezig houden met verdedigen. Dat deed hij kranig maar toen de h-pion van Schram toch echt niet meer uit het hoofd te praten was dat ie ging promoveren was de partij voorbij.

De langste partij van de avond speelde Martijn Kruiswijk met zwart tegen Verburg. Kruiswijk kwam met feitelijk beslissend voordeel uit de opening maar wilde iets te snel. En verloor daardoor zijn complete voordeel.  Verburg leek zelfs de overhand te krijgen maar kon ook de weg naar de winst niet vinden. Toen zowel de echte klok als de schaakklok zijn werk begonnen te doen had wit er genoeg van en gaf op.

Daarmee eindigde de wedstrijd in een 7-1 overwinning voor Baarn en keerden de spelers tevreden huiswaarts.

Maar betekent dit resultaat nou promotie voor Baarn? Helaas. Aangezien Het Dikke Torentje met het kleinst mogelijke verschil won bij Hilversum bleef Baarn op de 3e plek in haar groep. Daarmee was zij aangewezen op de resultaten uit de KNSB-competitie want Baarn was wel de beste nummer 3. Maar aangezien Utrecht 2 degradeert komt er geen extra plekje vrij binnen de 2e klasse van de SGS en speelt Baarn 2 volgend jaar wederom in de 3e klasse. Volgt u het nog? Misschien niet. In elk geval kan Baarn 2 op een mooi seizoen terugkijken, en kijkt zij reikhalzend uit naar het volgende seizoen.

 

 

 

5 comments

  1. Mee eens. Prima verslag weer. Net als alle andere dit seizoen van de hand van Walter. Knap werk tot en met de werkplaats!

  2. Mooie match van de titel “Schaken in de werkplaats” en foto trouwens! Goede afsluiting mannen!

Comments are closed.