Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Schaaktopper onbeslist

Schaaktopper onbeslist

De topper in ronde 28 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging ging vrijdagavond tussen de nummers 1 en 2, Ed Duister en Henri Spijkerman. Al eerder konden ze niet van elkaar winnen. Henk Willemsen leverde een knappe prestatie.

foto’s Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Spijkerman opende met zijn geliefde, taaie Philidor. Duister koos voor de robuuste Hanham variant. Spijkerman – met zwart – kwam erg gedrongen te staan, maar toch bleef het lastig voor wit om een bres te slaan in deze gesloten verdediging. Toen op zet 20 eindelijk de eerste pion werd geruild, ontstonden wisselende kansen. Beide schakers profiteerden echter niet en besloten uiteindelijk tot remise; hun derde al dit seizoen.
Ton Koekkoek en Walter Schram schaken vaak tegen elkaar, maar opvallend genoeg troffen zij elkaar pas voor de 2e keer in 6 jaar tijd in de interne competitie. Schram, met zwart, ging het middenspel met voordeel in, maar vergooide dat weer net zo snel door de opkomst van de b-pion van Koekkoek toe te laten. De stelling bleef daarna enige tijd in evenwicht, maar toen was het Koekkoek die toeliet dat een paard van Schram zich op d4 kon nestelen. Koekkoek dacht de druk te kunnen verlichten door wat stukken af te ruilen, maar stond daardoor even later wel 2 pionnen achter. Die materiële voorsprong liep voor Schram op naar een vol stuk en hoewel een eindspel tegen Koekkoek nooit zomaar gewonnen is, wist Schram de partij in zijn voordeel te beslissen.

Walter Schram (l) en Ton Koekkoek speelden pas voor de tweede keer in 6 jaar tegen elkaar

Evenwichtig schaak
Bert van Klingeren en Rogier Burger besloten na een lang en spannend duel tot remise.
Henk Willemsen verraste (bijna) iedereen door Martijn Kruiswijk te verslaan. De partij die Willemsen met de Réti-opening startte, bleef lang in evenwicht. Maar toen Kruiswijk in het middenspel één van zijn zwarte pionnen verloor, kantelde dat evenwicht langzaam in het voordeel van Willemsen. Kruiswijk verweerde zich lange tijd goed, maar toen hij nog een pion verloor, was het eindspel voor hem verloren. Knappe prestatie van Willemsen tegen een toptienspeler!

Henk Willemsen (l) leverde een knappe prestatie

In een geweigerde Benkö-opening ging de partij tussen Johan Vermulst en Mario Lambrechts lang gelijk op. Wel zat er veel ruimte in de zwarte stelling van Lambrechts en dat nodigde de witte dame van Vermulst kennelijk uit om een centrale positie in te nemen. Die werd vervolgens door de torens van Lambrechts met allerlei dreigingen onder vuur genomen. Toen Lambrechts mede daardoor met slim pionnenspel zijn dame met toren op de h-lijn kreeg, was mat onvermijdelijk.
Lambrechts junior (r) won

Na een gelijk opgaande strijd tussen Rien Lambrechts en Conrad Keijzer resteerde een eindspel met (alle!) 16 pionnen en vier torens. In dat eindspel lukte het Lambrechts bijna één van zijn witte pionnen te laten promoveren. Bijna, want toen ging hij in tijdnood door zijn klok! Maar Lambrechts senior komt langzamerhand wel in vorm.
Lambrechts senior (r) won net niet

Uitslagen ronde 28:
Duister - Spijkerman 		remise
Koekkoek - Schram 		0−1
Van Klingeren - Burger 		remise
Willemsen - Kruiswijk 		1−0
Vermulst – M. Lambrechts	0−1
R. Lambrechts - Keijzer 	0−1

Stand aan kop:
1.	Duister		1085
2.	Spijkerman	955
3.	Breukers	930
4.	Schram		810
5.	Burger		762

3 comments

    1. Beste Jaap,
      Pascal deed en doet enorm veel voor onze vereniging, maar met dit artikel heeft hij toevallig niets van doen!

Comments are closed.