2005

Schaaktop blijft winnen

De elfde ronde van de interne schaakcompetitie heeft weinig verschuivingen in de top van het klassement teweeg gebracht. Mede doordat het tweede achttal speelde, waren er veel duels tussen sterke spelers. De top drie wist te winnen, en zelfs het verlies van nummer vier Robin van Kampen tegen koploper Pascal Losekoot had geen consequenties voor de ranglijst.

Het werd een lange partij tussen trainer Losekoot en zijn pupil Van Kampen. Losekoot dwong de witte stukken langzamerhand in minder gunstige positie. Met name de witte dame had vrijwel geen bewegingsruimte meer. Daarbij stond de witte koning ook nog eens niet zo veilig en was de pionnenstructuur van zwart beter. Met een stukoffer maakte Losekoot het af. Terwijl beiden nog slechts enkele minuten op de klok hadden verdedigde Van Kampen zich met man en macht, maar kon hij niet verhinderen dat Losekoot zijn stelling binnen kwam en dat het na een nieuw offer mat liep.

Ook de partij tussen Dik van Leeuwen en Jarno Witkamp had een spannende moeten worden. Van Leeuwen kwam naar eigen zeggen wel goed uit de opening, maar na een blunder was het gelijk uit. De strijd tussen Arthur Vlug en Waldemar Moes was nog eerder afgelopen. Vlug voelde zich gedwongen zijn paard en loper op één lijn te zetten, maar toen Moes een toren op die lijn zette betekende dat stukverlies en partijverlies.

Vincent Pandelaar en Jan Overbeek daarentegen speelden wel weer een lange partij. Pandelaar wikkelde af naar een stelling met twee verbonden vrijpionnen en loper tegen loperpaar en pion, in de veronderstelling dat dit wel remise zou zijn. Het loperpaar bleek echter ijzersterk en Overbeek stuurde zijn troepen overtuigend naar de winst. Simon van Voorthuizen wist de aanvallende bedoelingen van Johan Vermulst op te vangen, nam de aanval over en versloeg zijn opponent.

Peter Vegter leek een sterke zet op het bord te brengen tegen Paul Evers. Het bleek echter schijn want Evers kon het stuk gewoon van het bord slaan en de partij vervolgens naar winst leiden. Ramses van Dijen presteerde het zijn pion te laten promoveren terwijl het bord nog vol stukken stond. Geen nood, uit een ander doosje haalde hij een extra dame tevoorschijn. In de wandelgangen werd al gesproken over het zwarte schaap, aangezien tegenstander Reinier Schaap dit keer de enige speler was die met zwart niet wist te winnen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Vlug - Moes               0-1
Van Kampen - Losekoot          0-1
Van Leeuwen - Witkamp          0-1
Pandelaar - Overbeek          0-1
Vermulst - Van Voorthuizen       0-1
Vegter - Evers             0-1
Van Dijen - Schaap           1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Losekoot	102
2. Meijer	100
3. Witkamp	94
4. Van Kampen	83
5. Raudenbusch	80
6. Van Schaik	78
7. Van de Veer	74
8. De Groote	73
9. Vlug 	73
10. Moes	72

Vrijdag wordt de twaalfde en laatste ronde van de eerste cyclus gespeeld. Tevens speelt het Baarnse Viertal zijn eerste wedstrijd, uit in Laren. Ook de jeugd speelt de eerste externe wedstrijden. Natuurlijk wordt er ook voor de interne competitie gespeeld en worden er lessen gegeven. Alle activiteiten vinden plaats in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook een kijkje nemen op de site www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer