2008

Schaakstukken vliegen van het bord

Pascal Losekoot heeft opnieuw een belangrijke stap gezet op zijn pad naar het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging. Zelf won hij – zij het met enige moeite – van Daan Lensink. De belangrijkste belagers, Waldemar Moes en Arthur Vlug, verloren vrijdag van respectievelijk Vincent Pandelaar en Marco Meijer. Pandelaar blijft door zijn winst uiteraard de leider in de derde cyclus.Vincent Pandelaar is deze cyclus ijzersterk bezig. Na winst op Pascal Losekoot, Simon van Voorthuizen en Kasper Wiegers wist Pandelaar ook zijn vierde partij te winnen. Ditmaal was Waldemar Moes de tegenstander; eentje van formaat, tweede in het overall klassement en dus de belangrijkste concurrent van leider Losekoot. Deze kende wat benauwde momenten tegen Daan Lensink. Niet dat Losekoot slecht stond, maar Lensink kreeg wat kansjes. In de analyse bleek het allemaal niet zo erg. En ook in de partij hield Losekoot zich goed staande en wist hij uiteindelijk te winnen. Daardoor zit hij nu nog steviger in het zadel van de koppositie.

Zeker omdat nummer drie in het overall klassement ook verloor. Arthur Vlug ging voortvarend van start tegen Marco Meijer. Vlug zat lang achter het bord voor zijn doen. Dit keer kwam hij dus niet alleen vanwege het kletsen tussen de zetten door in tijdnood, maar ook door het denkwerk. Normaal is dat niet zo’n probleem, want in tijdnood is Vlug op zijn best. Maar dit keer gaf hij een vol stuk weg. Vlug speelde nog lang door, maar Meijer bleef cool en won de partij.

Niet gezien
Het leek wel een trend vrijdagavond. De schaakstukken vlogen van de borden. Ton Koekkoek speelde vrijwel de gehele partij tegen Peter van de Veer met een stuk minder. Dat maakte het voor Van de Veer een makkelijke avond. Ook Johan Vermulst speelde met een stuk meer tegen Henk Meeuwissen. Na het nog even geprobeerd te hebben zag Meeuwissen het zinloze van zijn missie in. Werner Raudenbusch had een leuke combinatie tegen Bert van Klingeren. Het leverde een vol stuk op, waarna Van Klingeren direct opgaf. “Die zet had ik niet gezien,” moest hij toegeven.

Peter Vegter kwam materiaal achter tegen Thijs Michels en kwam dat niet meer te boven. Rob Boss maakte er een leuke partij van tegen Yme Brantjes. Dat kostte echter zoveel materiaal dat het eenvoudig gewonnen was voor Brantjes toen de kruitdampen eenmaal opgetrokken waren. “Een leuke pot koffiehuisschaak,” vond Boss desondanks. Hans van Briemen kwam wel materiaal voor tegen Jan Overbeek, maar wist niet hoe hij het af moest maken. Overbeek won uiteindelijk weer eens. Conrad Keijzer liet het niet op materiaalverlies aankomen. Voor het zover was, feliciteerde hij tegenstander Simon van Voorthuizen al met de overwinning.

Geertièn de Vries stond zeker niet slecht tegen Ger Oldekamp, maar had te weinig tijd om de buit binnen te halen. Dat lukt ook Wim van Teutem niet. Hij leek met zijn pion op promoveren de betere kansen te hebben, maar Reinier Schaap verdedigde goed met paard en loper. Het werd daarom de enige remise van de avond.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Lensink – Losekoot    	0-1
Pandelaar - Moes     	1-0
Meijer - Vlug      	1-0
Boss - Brantjes     	0-1
Van Briemen - Overbeek  	0-1
Koekkoek - Van de Veer  	0-1
Raudenbusch - Van Klingeren 	1-0
Van Voorthuizen - Keijzer 	1-0
Vermulst - Meeuwissen  	1-0
Vegter - Michels    	0-1
De Vries - Oldekamp   	0-1
Van Teutem - Schaap   	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Pandelaar	300
2. Meijer	278
3. Losekoot	236
4. Brantjes	229
5. Witkamp	219
6. Van de Veer	217
7. Vermulst	212
8. Vlug 	205
9. Van Schaik 	190
10. Oldekamp	180

Vrijdag wordt de vijfde ronde van de derde cyclus gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig. Vanwege de vakantie wordt er onderling een toernooitje gespeeld. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de actuele website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer