Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaakronde 15: Duister bouwt voorsprong uit

Schaakronde 15: Duister bouwt voorsprong uit

Er werden afgelopen vrijdagavond vijf partijen gespeeld in de 15e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.
De partij tussen de nummers 2 en 3 op de ranglijst, Thur Breukers en Henri Spijkerman, wilde maar niet sprankelen. Beide spelers schoven hun stukken op het bord naar plekken waar het hun het beste leek, in een poging de tegenstander strategisch en langzaam te wurgen. Spijkerman leek met zwart heel langzaam voordeel te verwerven, maar toen Breukers hem dwong tot de afruil van stukken was remise onontkoombaar. Breukers’ eerste remise, maar hij blijft zeer fraai tweede. Spijkerman nog steeds de enige topper zonder nederlaag.
De langste partij van de avond ging tussen koploper Ed Duister en Martijn Kruiswijk. Uiteraard kwam de Caro-Kann op het bord. Voor beide schakers bekend terrein. Opening en middenspel gingen gelijk op, maar een verkeerde manoeuvre met dame en loper kostte Kruiswijk een kwaliteit. Kruiswijk zette druk op de koning van Duister hopend op verslapping van de concentratie. Toen die echter uitbleef en zijn verdediging stond als een huis schoof Duister langzaam de partij uit. En daarmee vergrootte hij de voorsprong op zijn achtervolgers.
Frits Kok en Mario Lambrechts speelden een interessante partij. In een Pirc-opening kreeg Frits Kok aanvankelijk meer ruimte op de damevleugel; zoveel zelfs dat hij de h-pion kon opspelen naar h6. Lambrechts begon een actie op de koningsvleugel en Koks opmars leek te stoppen. Na de afruil van de 4 torens leek het op remise af te stevenen, maar Lambrechts maakte het weer spannend door van een geblokte d-pion een vrije e-pion te maken. Hij miste een bevrijdend schaak met de dame wat hem voordeel had kunnen brengen, en Kok kon nu door een aftrekschaak de e-pion promoveren tot dame en de winst was binnen. Minor-promotie tot een paard (wat niet gebeurde) zou de winst misschien nóg fraaier hebben gemaakt (zie foto).

Frits overziet de promotie tot paard, waar hij het in de partij maar veilig bij een dame liet

Na een damegambiet, gevolgd door de Slavische verdediging, moest Rogier Burger aan de met wit vrij agressief openende Johan Vermulst uiteindelijk een loper weggeven om onder de druk uit te komen. Omdat Burger echter een witte loper kon pennen, was het gemis van zijn loper eigenlijk niet van grote invloed. Burger won vervolgens een pion en toen het hem lukte de verdediging van wits paard uit te schakelen, moest Vermulst langzaam maar zeker de handdoek in de ring gooien.
Bert van Klingeren met wit kwam tegen Ton Koekkoek een pion voor te staan, maar zag in een eindspel met beiden een toren en ongelijke lopers geen weg naar winst en bood remise aan. Dat werd geaccepteerd.

Alle uitslagen ronde 15:
Duister – Kruiswijk	 	1−0
Breukers - Spijkerman 		½−½
Kok - M. Lambrechts		1−0
Vermulst – Burger		0−1
Van Klingeren - Koekkoek	½−½

Stand aan kop:
1.	Duister 	620
2.	Breukers 	511
3.	Spijkerman 	508
4.	Schram 	        454
5.	M. Lambrechts 	421
6.	Burger 		397
7.	Boss 		382
8.	Kruiswijk 	363
9.	Kok 		360
10.	Willemsen 	306

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Vrijdag speelt het achttal vanaf 19.45 uur een thuiswedstrijd tegen Ons Genoegen uit Amersfoort en om 20.00 uur start ronde 16 van de interne competitie. Plaats van handeling: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 in Baarn.