Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaakpensionado’s werken te hard

Schaakpensionado’s werken te hard

De Baarnse Schaakvereniging heeft leden in leeftijden van 7 tot 81. Velen zitten op de basisschool, velen zijn nog volop aan het werk, maar er zijn ook pensionado’s. Die laatste categorie heeft tijd genoeg om zich op het schaken te concentreren, zou je denken. Maar wat blijkt? Ze werken te hard!

En zo gebeurt het dat de pensionado’s zich soms slecht op hun wekelijkse schaakpartij kunnen concentreren. Een wel erg duidelijk voorbeeld gaf Johan Vermulst. Afgelopen vrijdag had hij als gepensioneerde nog tot kwart voor acht ’s avonds gewerkt, om 8 uur zat hij achter het schaakbord en voor half negen was hij al door Izaäk Schipper van het bord geveegd. “Ik heb wel eens slechte partijen gespeeld, maar nooit zo slecht”, reageerde Vermulst beteuterd.

Pensionado met uithoudingsvermogen
Pensionado met uithoudingsvermogen

Er waren meer voorbeelden in deze 20e ronde van de interne competitie. Pensionado Rob Boss kent tot nu toe een – zacht gezegd – matig seizoen. Hij werkt zich als vrijwilliger een slag in de rondte, besteedt aandacht aan kleinkinderen, bakt zelfs lekkere dingen voor de thema-schaakavonden, maar zijn prestaties op het schaakbord lijden daar onder. Speelde Vermulst de kortste partij van de avond, Boss neemt wel zijn tijd en speelde tegen Suzan Roothaan de langste partij van de avond. Pas tegen half twaalf maakte de goed spelende Roothaan een foutje waardoor ze een fatale penning kreeg opgelegd. Voor Boss betekende dit pas zijn vierde zege van dit seizoen en een 30e plaats op de ranglijst.

Pensionado in bekerstrijd
Pensionado in bekerstrijd

Ratingverschil
Ook Thur Breukers geniet al enige tijd van zijn pensioen, en zijn ‘vrije’ tijd is meestal zeer goed gevuld. Zijn schaakprestaties lijden daar echter nauwelijks onder. Wel speelt hij soms iets te gehaast. Tegen een 1ste achttalspeler moet je dat zeker niet doen. Met een in de schoot geworpen open h-lijn wist Yme Brantjes wel raad. Dit bekerduel schreef hij dan ook vrij snel op zijn naam. Geen schande als je het ratingverschil bekijkt: Brantjes zit rond de 2000, terwijl Breukers nog onder de 1600 zit.

Pensionado met last van ratingverschil
Pensionado met last van ratingverschil

Henri Spijkerman – ook al schaakpensionado trouwens – speelde de topmatch van de avond tegen meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot. De partij ging een gelijkwaardig eindspel in met torens en veel pionnen. Ook hier besliste het ratingverschil (Losekoot heeft ruim 300 punten meer) de partij. Na diep doordenken, wist Losekoot binnen te dringen in de stelling van Spijkerman en de partij in winst om te zetten.
David Knight en Frits Kok speelden een onderhoudende partij. Knight won een pion en zette langzaam maar zeker meer druk op de koningsstelling van Kok. Dat was voor Kok uiteindelijk niet meer te houden. Geen schande, want ook hier een ratingverschil van bijna 400 punten. Hoewel het ratingverschil tussen Ed Duister en Piet-Hein Droogh ongeveer 350 punten bedroeg, speelde jeugdtalent Droogh een volwassen partij. Hij zette goed druk op de stelling van Duister, maar Duister profiteerde uiteindelijk toch van een zwakte in Drooghs verdediging.
Ook Christian Krijnen zette goed druk in zijn partij tegen Eble Mink. Rokeren was niet meer mogelijk voor Mink en hij moest alle zeilen bijzetten om zijn koning te verdedigen. Krijnen maakte de stelling steeds complexer en uiteindelijk moest Mink wel onder die druk bezwijken. Toch al weer de vijfde zeg van Krijnen, die aan zijn eerste seizoen bezig is.

Remise
Ton Koekkoek en Thijs Michels speelden een spannende partij, maar in een eindspel met loper, toren en een weinig kansrijke vrijpion (Koekkoek), twee torens (Michels) en dubbelpionnen voor beiden, moest toch in remise berust worden. Walter Schram en Conrad Keijzer haalden alles uit hun partij. Behalve de koningen bleef één pion van Schram op het bord. Een randpion echter en die kwam er niet door.
De partij tussen Mario Lambrechts en Bert van Klingeren had een remiseresultaat verdiend, maar kreeg het niet. Beiden hadden een pion tot dame gepromoveerd, maar Van Klingeren lukte het uiteindelijk na dameruil nóg een vrijpion te creëren.

Alle uitslagen ronde 20:
Spijkerman - Losekoot		0−1
Knight - Kok			1−0
Duister - Droogh		1−0
Brantjes – Breukers (beker)	1−0
Koekkoek – Michels		remise
M. Lambrechts - Van Klingeren	0−1
Schram – Keijzer		remise
Boss – Roothaan		    1−0
Schipper – Vermulst		1−0
Mink – Krijnen			0−1

Stand aan kop:
1. Losekoot	725
2. Lensink	630
3. Knight	593
4. Krishnasing	577
5. Duister	529
6. Brantjes	524
7. Breukers	472
8. Spijkerman	436
9. Timmerman	414
10. Wiegers	392

Tussenstand 

5 comments

 1. Hardwerkende pensionado’s die nauwelijks aan schaken toekomen en daardoor slecht scoren; voorwaar een interessante en nieuwe invalshoek Ton. Zo heb ik het nog niet bekeken.
  Vooreerst neem ik het maar even aan van je (bij verlies is elk excuus meegenomen, nietwaar), maar zou het niet gewoon LEEFTIJD zijn?

  Leuk artikel, meer filosofische beschouwingen Ton! 😉

  1. Misschien dat ik het een volgende keer over schaken en dementie ga hebben, Henri :).
   Leuk trouwens dat iemand de tussenstanden in de ratingcategorieën heeft toegevoegd! Binnenkort hopelijk volledig terug te vinden bij de standen en uitslagen van de interne competitie!

Comments are closed.