2005

Schaakoverwinningen niet vanzelfsprekend

Het scenario was vooraf moeilijk te schrijven geweest. De spelers van de Baarnse Schaakvereniging maakten er de laatste competitieronde van 2005 een waar spektakel van. Koploper Van Kampen stond beter, kon niet winnen, maar bleef toch eerste. Losekoot liep tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aan en drama bij Overbeek die in gewonnen stand een verkeerde zet deed. Tijdens het traditionele oliebollentoernooi kunnen de schakers vrijdag dit alles van zich afspelen.

Robin van Kampen, koploper in de tweede cyclus, speelde een spectaculaire partij tegen nummer twee Arthur Vlug. Deze week al snel af van de gebaande paden in het Frans. Van beiden spelers stonden stukken aangevallen die wegens penningen niet geslagen konden worden. Van Kampen had de beste aanvalskansen, zeker ook vanwege de zwarte koning die in het midden bleef staan. Uiteindelijk stelde de grieperige Van Kampen zich echter tevreden met remise.

Pascal Losekoot zou door dit gelijkspel de nieuwe leider kunnen worden, maar had een zware tegenstander in Jarno Witkamp. Een overwinning was zeker niet vanzelfsprekend. Losekoot stond al niet helemaal geweldig toen een leuke aanvallende zet wegens meerdere penningen helemaal niet goed bleek te zijn. "Ik moet toch eens beter leren rekenen, " mopperde Losekoot na afloop. Normaal gesproken is dat toch een sterk punt van de winnaar van de eerste cyclus. Witkamp kreeg nu een eindspel met loperpaar en vrijpionnen tegen toren op het bord. Dat wist hij rustig naar winst te leiden. Zo werd Losekoot de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. Bovendien neemt Witkamp in de strijd om het clubkampioenschap nu het stokje over van Losekoot.

Marco Meijer, de nummer twee van de eerste cyclus, moest het opnemen tegen Vincent Pandelaar. Meijer gaf in de opening een pion, maar had behoorlijk druk tegen de zwarte stelling. Ook in deze partij waren er diverse penningen te bewonderen. Pandelaar wist zich hieruit echter te bevrijden en in tijdnood ging het vervolgens allemaal erg snel. Meijer miste een goede voorzetting, verloor een stuk en ging zelfs mat.

Drama

Ger Oldekamp hield zich goed staande tegen de sterkere Jan Overbeek. In het eindspel verloor Oldekamp toch een paar pionnetjes, zodat het een kwestie van tijd was voordat Overbeek zou winnen. Maar ook nu bleek een overwinning niet vanzelfsprekend. Oldekamp promoveerde met zijn laatste pion tot dame, die Overbeek eenvoudig van het bord kon slaan. Tot verbazing van iedereen sloeg Overbeek niet, maar speelde een pionzet. Oldekamp sloeg met zijn dame de toren van Overbeek, die gelijk opgaf. Drama op het schaakbord.

Peter Vegter wist lang gelijk op te gaan met Rien van Brummelen. In het eindspel verloor Vegter toch een stuk. Van Brummelen maakte geen fout en won de partij. De partij tussen Werner Raudenbusch en Hans van Briemen was al snel afgelopen. Raudenbusch kreeg een sterke aanval op de koning van Van Briemen en deze kon het mat niet meer voorkomen. Ook Reinier Schaap was al vlug klaar met George van Tent. In de opening verspeelde Van Tent al twee stukken en toen kon Schaap het makkelijk afmaken. Paul Evers gaf een toren weg tegen Dik van Leeuwen terwijl Evers ook al minder stond. Reden genoeg om op te geven.

Vrijpionnen

Rob Boss kwam een kwaliteit voor tegen Ton Koekkoek. Toen Boss ook nog met een surplus aan vrijpionnen kon opstomen legde Koekkkoek zijn koning om. Vrijpionnen waren ook beslissend voor Michiel van Schaik. Tegen de net 80 jaar geworden Wim van Teutem kon Van Schaik zich een kleine kwaliteit achterstand permitteren om eerst met één en later met twee vrijpionnen zijn tegenstander op de knieën te krijgen.

Peter van de Veer leek een aanval van Ramses van Dijen te pareren met een fraaie mataanval. Van Dijen kon zich echter eenvoudig verdedigen en versterkte ondertussen alleen maar zijn aanval op de koning. Simon van Voorthuizen mobiliseerde zijn twee torens en dame beter bij de aanval op de koning van Rienk Andriessen dan zijn tegenstander. Deze zag geen verdediging meer en gaf op.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Van Kampen	- Vlug    	  remise
Witkamp 	- Losekoot	  1-0
Meijer 	- Pandelaar	  0-1
Andriessen	- Van Voorthuizen 0-1
Oldekamp	- Overbeek	  1-0
Raudenbusch	- Van Briemen	  1-0
Van Dijen	- Van de Veer	  1-0
Vegter	    - Van Brummelen	  0-1
Koekkoek	- Boss	      0-1
Van Teutem	- Van Schaik    0-1
Van Leeuwen	- Evers	      1-0
Schaap 	- Van Tent	  1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Van Kampen  	28
2. Van Voorthuizen	26
3. Oldekamp	    26
4. Witkamp   	26
5. Pandelaar   	26
6. Vlug     	25
7. Raudenbusch  	23
8. Van Brummelen	23
9. Boss     	21

De laatste vrijdag van het jaar is er geen competitieronde, maar vindt het traditionele oliebollentoernooi plaats. Alle leden, oud-leden, huisschakers en andere belangstellenden zijn van harte welkom in ongedwongen sfeer een avondje te komen schaken in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Bij dit toernooi staat de gezelligheid voorop en komen de resultaten op de tweede plaats. Deelname is gratis en aan het eind van de avond is er voor iedereen een prijsje in natura. Aanmelden kan aan de zaal tot 19.45 uur of vooraf bij Michiel van Schaik, tel. (035) 6012530. —Marco Meijer