2008

Schaakkampioen begint sterk

Jarno Witkamp, kampioen van de Baarnse Schaakvereniging van het seizoen 2007-2008, nam het afgelopen vrijdag in een simultaanwedstrijd op tegen vijftien schakers. Met een positieve score van 70 procent begint hij weer sterk aan het nieuwe schaakseizoen.Traditie
Traditioneel geeft de kampioen van de Baarnse Schaakvereniging een simultaan tegen iedereen die dit wil en durft. Als kersverse kampioen mocht Jarno Witkamp voor het eerst in dienstverleningscentrum De Leuning zijn kunsten tonen. Niet voor het eerst echter een schaaksimultaan in De Leuning, want in het jubileumjaar 2006 had de schaakvereniging daar ook een dergelijke wedstrijd georganiseerd. Nu was de opkomst iets groter. Vijftien schakers mochten het tegen de Baarnse schaakkampioen opnemen.

Vermoeiend
Het werd voor menigeen een lange zit en voor Witkamp vooral een lange denk-, sta- en loopavond. De simultaan startte om 20.00 uur in de gezellige speelzaal van De Leuning. Was de eerste partij al om tien voor negen afgelopen (winst tegen Paul Evers na een vernietigende aftrekschaak), de laatste partij (knap uitgespeeld pionneneindspel tegen Peter van de Veer) was pas iets voor half twaalf beslist. In de tussentijd werd ook volop strijd geleverd. Zijn eerste nederlaag leed de clubkampioen tegen Waldemar Moes, kort daarna – verrassend toch wel – gevolgd door verlies tegen Bert van Klingeren. Van de overige schakers wist alleen Arthur Vlug knap zijn partij in winst om te zetten. Verder eindigden drie partijen in remise: Rienk Andriessen, Boy Bogaerts en Jan Overbeek zorgden voor dit resultaat. Vooral de remises van Andriessen en Bogaerts waren sterke prestaties. De jongste tegenstander Pepijn de Mon (10 jaar) hield – evenals zijn oudere broer Gino (12) – ongeveer twee uur knap stand tegen de kampioen, maar moest toch zijn verlies incasseren. De resterende partijen werden allemaal – zij het soms met erg veel moeite – door Witkamp gewonnen. Met negen keer winst, drie remises en drie nederlagen kon Witkamp terugzien op een geslaagde maar ook wel vermoeiende start van het nieuwe schaakseizoen. Een score van 70 procent in een schaaksimultaan is een prima resultaat.

Alle uitslagen op tijdsvolgorde
Witkamp won van: Evers, G. de Mon, P. de Mon, J. de Mon, Koekkoek, Boss, Schaap, Keijzer en Van de Veer. Remise tegen: Overbeek, Bogaerts en Andriessen. Nederlagen leed hij tegen Moes, Van Klingeren en Vlug.
Vrijdag wordt de tweede ronde van de eerste schaakcyclus gespeeld. Begonnen wordt om 19.45 uur en de wedstrijden worden weer gespeeld in de grote zaal van dienstverleningscentrum De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. (035)5421504 en op www.baarnseschaakvereniging.nl—Ton Koekkoek