2008

Schaakdrukte in De Leuning

De opkomst was groot vrijdagavond in De Leuning. Daardoor konden liefst 13 partijen gespeeld worden in de interne competitie en voor de beker van de Baarnse Schaakvereniging. Losekoot deed erg goede zaken, Pandelaar bereikte de halve finale van de bekercompetitie en Conrad Keijzer en Yme Brantjes zijn in vorm.Ondanks fel verweer van jeugdlid Geertièn de Vries kon Vincent Pandelaar zijn positionele overwicht in winst omzetten. Pandelaar bereikte daardoor als laatste de halve finale van de bekercompetitie. Daar wacht hem Pascal Losekoot als tegenstander. De andere halve finalewedstrijd gaat tussen Arthur Vlug en Paul Evers.

Dames zijn belangrijk
Losekoot deed goede zaken in de strijd om de titel van de tweede cyclus van de interne competitie. Hij versloeg naaste concurrent Vlug en heeft met nog twee ronden te gaan een bijna onoverbrugbare voorsprong. Losekoot won dankzij een bijzonder fraai dameoffer. Terwijl Vlug de dame van Losekoot probeerde in te sluiten, offerde deze juist zijn dame, hetgeen hem na een korte combinatie een stuk voorsprong en de partij opleverde.
Conrad Keijzer was ook goed op dreef met zijn dame. Terwijl de dame van tegenstander Peter van de Veer een beetje ingesloten stond, kon Keijzer vrijuit met zijn dame aanvallen. Met hulp van andere goed opgestelde stukken werd die druk voor Van de Veer te groot. Daarmee boekte Keijzer alweer zijn vierde zege deze cyclus en noteert nu een fraaie veertiende plaats. Ook in de partij tussen Ton Koekkoek en Peter Vegter waren de dames belangrijk. Tot het moment dat Vegter een paardvork toestond die hem zijn dame kostte, was de stelling onduidelijk. Analyse wees uit dat Vegter het anders misschien nog op remise had kunnen houden.

Pionnen ook
Soms zijn pionnen nog belangrijker dan dames. In de partij tussen Marco Meijer en Simon van Voorthuizen ging het grotendeels om de strijd om doorbrekende pionnen. Van Voorthuizen kon zijn ver opgerukte pion uiteindelijk niet behouden en na stukkenruil kon Meijer zijn betere pionnenstelling omzetten in winst. De partij tussen Bert van Klingeren en Jan Overbeek werd al snel beslist in het voordeel van Overbeek toen Van Klingeren een verkeerde pionzet deed. Om mat te voorkomen, kostte dit een stuk en de partij. Daan Lensink gaf juist in de opening al een aantal pionnen cadeau aan Thijs Michels. Maar daardoor ontwikkelde Lensink zijn stukken veel sneller en beter waardoor hij Michels in het nauw dreef en de winst pakte.
De langste partij van de avond speelde zich af tussen jeugdlid Yme Brantjes en meervoudig oud-clubkampioen Waldemar Moes. Deze partij ontaardde ook in een strijd om pionnen, maar uiteindelijk dreigden beiden slechts met een toren te eindigen. Remise was het logische einde. Een knap resultaat van de sterk spelende Brantjes.
Witkamp was te sterk voor Evers. Van Brummelen kwam na een achterstand ijzersterk terug en versloeg Vermulst. Boss boekte wederom een overwinning, nu ten koste van Van Teutem. Van Briemen moest diep gaan, maar won na een lange partij wel van Oldekamp. Tenslotte maakte Andriessen het Meeuwissen te moeilijk.

Uitslagen van de 10e ronde
Uitslagen

Losekoot – Vlug		    1-0
Brantjes – Moes		    remise
Meijer – Van Voorthuizen	1-0
Evers – Witkamp		    0-1
Van Klingeren – Overbeek	0-1
Lensink – Michels		1-0
Van Brummelen – Vermulst	1-0
Keijzer – Van de Veer		1-0
Boss – Van Teutem		1-0
Oldekamp – Van Briemen	    0-1
Koekkoek – Vegter		1-0
Andriessen – Meeuwissen	    1-0
Beker (kwartfinale):
De Vries – Pandelaar		0-1

Tussenstand na de 10e ronde
Stand

1. Losekoot		603
2. Vlug			517
3. Moes		    513
4. Brantjes		484
5. Meijer		425
6. Van Voorthuizen	416
7. Overbeek		413
8. Lensink		394
9. Michels		389
10.Van Brummelen	387

—Ton Koekkoek