2007

Schaakcompetitie lijkt beslist

Met nog vier ronden te spelen lijkt Jarno Witkamp de titel clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging niet meer te kunnen ontgaan. Zelf versloeg Witkamp Simon van Voorthuizen, terwijl naaste concurrent Waldemar Moes niet verder dan remise kwam tegen Marco Meijer. Door deze resultaten is Witkamp ook de grote kanshebber om na de eerste cyclus en de tweede cyclus ook de derde cyclus winnend af te sluiten.Simon van Voorthuizen kwam nog goed uit de opening waarna hij een gezonde pion voor stond. Maar het lukt hem niet dit succesvol af te ronden. Een dame die buiten spel stond, weinig tijd op de klok en een onverstoorbare Witkamp als tegenstander zorgden ervoor dat Van Voorthuizen alsnog verloor. Ook Waldemar Moes kwam al snel een pion achter, maar dat was normaal in de gekozen opening. De bedoeling was actief spel te krijgen, maar ook Marco Meijer speelde actief. Nadat Moes niet de beste voortzetting had gekozen kwam Meijer zelfs beter te staan, maar met een koning in het midden was het moeilijk de beste zetten te vinden. Moes kreeg weer het initiatief, maar besloot met minder dan vijf minuten op de klok remise aan te bieden, wat werd geaccepteerd.

Verschil
Door deze resultaten nam Witkamp de leiding in de derde cyclus over van Moes, die nog wel tweede staat. De niet spelende Rob Boss en Ton Koekkoek staan ook nog in de topvijf waar verder Jan Overbeek binnenstormde. Hij kreeg twee mooie lopers tegen twee paarden van Bert van Klingeren. Hoewel Van Klingeren vernuftig manoeuvreerde met zijn span paarden was het loperpaar toch sterker. Pascal Losekoot had een relatief makkelijke avond tegen Arthur Vlug. Losekoot kan in de cyclusstand zeker nog stijgen en is in het overall klassement in gevecht met Moes om de tweede plaats. De eerste plaats van Witkamp lijkt voor deze spelers niet meer haalbaar. Het verschil is al meer dan 250 punten, terwijl een overwinning op een toptien speler 60 tot 70 punten oplevert.

De toptien van de derde cyclus wordt gecompleteerd door Michels, Brantjes en Raudenbusch. Thijs Michels kon een mooie truc uitvoeren tegen Hans van Briemen, terwijl Werner Raudenbusch de koning van Reinier Schaap opjoeg en vervolgens een paard won. Yme Brantjes verloor net als vorige week, ditmaal was leeftijdgenoot Levente Vervoort veel te sterk. Met ver opgerukte centrumpionnen en een leuk aftrekschaakje beëindigde Vervoort al snel de wedstrijd. Ook Kasper Wiegers kwam al snel beter te staan tegen Johan Vermulst. Een toren voorsprong werd zelfs opgewaardeerd tot een tweede dame, waarna Vermulst toch echt het hoofd moest buigen. Ook de vierde jongeling Gino de Mon kwam goed uit de startblokken. Na drie zetten won hij al een pion en dat werden er later nog meer plus een kwaliteit. Rien van Brummelen bleef echter volharden in de strijd en de vermoeide De Mon gaf eerst zijn paard en daarna zijn toren weg, waarmee de zeker lijkende winst in rook op ging.

Eerste
Peter van de Veer treft het niet met de tegenstanders deze cyclus. Na nederlagen tegen Vlug, Van Klingeren, Losekoot en Moes bleek ook Vincent Pandelaar te sterk, zodat Van de Veer nog steeds op zijn eerste overwinning moet wachten. Jeroen de Mon buitte zijn overwicht tegen Conrad Keijzer goed uit. Ger Oldekamp kwam een stuk voor tegen George van Tent en zette dat geroutineerd om in winst. Ook Wim van Teutem kwam een stuk voor, maar Boy Bogaerts had doorvoor wel drie pionnen. Toen Van Teutem het stuk terug moest geven leek Bogaerts te winnen, maar uiteindelijk eindigde de partij in remise. Peter Vegter bracht Geertièn de Vries zijn eerste nederlaag toe. De bedenktijd was niet genoeg voor De Vries die in de eindstelling ook materiaal achterstond.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Voorthuizen	-	Witkamp 	0-1
Meijer  	-	Moes    	remise
Losekoot	-	Vlug    	1-0
Pandelaar	-	Van de Veer	1-0
Van Klingeren	-	Overbeek	0-1
Vervoort	-	Brantjes	1-0
Raudenbusch	-	Schaap  	1-0
Van Briemen	-	T. Michels	0-1
Vermulst	-	Wiegers 	0-1
G. de Mon	-	Van Brummelen	0-1
J. de Mon	-	Keijzer 	1-0
Oldekamp	-	Van Tent	1-0
Bogaerts	-	Van Teutem	remise
Vegter  	-	De Vries	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp	465
2. Moes  	434
3. Boss 	410
4. Overbeek	369
5. Koekkoek	366
6. Losekoot	363
7. Meijer	346
8. Michels	343
9. Brantjes	327
10. Raudenbusch	324

Tussenstand overall klassement

1. Witkamp	1707
2. Moes 	1449
3. Losekoot	1420
4. Van Schaik	1193
5. Meijer	1163

Vrijdag speelt de Baarnse Schaakvereniging de jaarlijkse massakamp tegen de buren van de Soester Schaakclub. Dit jaar wordt er weer gespeeld in Het Gildehuis in Soest. Er is daarom geen schaken voor de senioren in Baarn. De jeugd speelt wel zoals gewoonlijk in Het Brandpunt in Baarn. De lessen starten om 18.45 uur, vanaf 19.30 gevolgd door de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer