Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaakcompetitie blijft spannend

Schaakcompetitie blijft spannend

De strijd om de eervolle 2e plek in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging is nog steeds spannend. Afgelopen vrijdag wisselden Spijkerman en Duister weer stuivertje. Ook de strijd om de categorieprijs in de groep tot 1600 is nog niet beslist.

Henri Spijkerman liet in de open strijd om de tweede plaats op de ranglijst een steek vallen door remise te spelen tegen Rob Boss. Spijkerman zette de partij met wit voortvarend op en drukte Boss volledig in het defensief, hetgeen leidde tot diep zuchten, gesteun en zelfs een liedje van de kant van Boss. Toen Spijkerman de stelling opende werd het van een positionele plots een wildwestpartij, waarbij vooral Boss garen spinde. Spijkerman verloor materiaal in een poging de ontwaakte stukken van Boss af te remmen en moest daar zelfs een kwaliteit in stoppen. In tijdnood bood Boss in betere stelling remise aan, en Spijkerman had geen andere keuze dan deze aan te nemen.
In een scherpe variant van het London-systeem (Duister speelde c5 in zet 3) werden door Frits Kok en Ed Duister kleine foutjes gemaakt. Dit resulteerde in verlies van een pion voor Kok. Laatstgenoemde kon niet door de verdediging van Duister komen, verloor nog een pion en de winst was voor Duister. Deze neemt nu plaats 2 van Spijkerman weer over.

Ed Duister ‘lachende tweede’
Ondanks zijn verlies is Kok toch nog de grootste concurrent voor Mario Lambrechts in de strijd om de categorieprijs in de groep met een rating tot 1600.
Ton Koekkoek kreeg na een spannende partij met wederzijdse fouten toch zijn revanche op Martijn Kruiswijk. Met de zwarte stukken viel hij op twee fronten aan en in tijdnood kon Kruiswijk net niet de juiste verdedigende zetten vinden om mat te voorkomen.
Pittige strijd tussen voorzitter en secretaris

Na een Scandinavische opening kreeg Rien van Brummelen – met zwart – een dubbelpion op de g-lijn. In het middenspel snoepte Van Brummelen een pion af van Conrad Keijzer, maar die kon er in het eindspel weer één terugpakken. Met ongelijke lopers en ieder 4 pionnen besloten ze tot remise.
Ongelijke lopers dus gelijkspel tussen de heren Keijzer en Van Brummelen

Ashley Krishnasing kwam tegen Thur Breukers met 2 pionnen voorsprong in het eindspel. Breukers verdedigde lang perfect, maar uiteindelijk wist Krishnasing door secuur spel de winst te forceren.
In een gelijk opgaande partij had Eble Mink het lastig tegen Rogier Burger. Op een zeker moment leek Burger een foutje te maken en dacht Mink toe te slaan door 3 pionnen tegen een paard te winnen. Burgers paard gooide echter roet in het eten. Er dreigde zelfs mat en een paardvork kon daardoor niet vermeden worden. Met een toren minder ging Mink het eindspel in en Burger maakte dat mooi af.
Keurige winst voor Rogier Burger

Herintreder André van der Braak zette met wit, na lang gerokeerd te hebben, een enorme bestorming van de koningsstelling van Hens Albarda in waar de honden geen brood van lustten. Dat resulteerde dan ook in onafwendbaar mat.
André van der Braak met een stevige witte aanval

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Alle uitslagen ronde 34:
Spijkerman - Boss	remise
F. Kok - Duister	0−1
Kruiswijk - Koekkoek	0−1
Keijzer – Van Brummelen	remise
Krishnasing - Breukers 	1−0
Burger - Mink 		1−0
Van der Braak - Albarda 1−0

Stand aan kop:
1.	Knight	 	1177
2.	Duister 	965
3.	Spijkerman 	940
4.	Timmerman 	901
5.	M. Lambrechts 	811
6.	F. Kok 		742
7.	Boss 		674
8.	Van Lier 	668
9.	Koekkoek 	667
10.	Krishnasing 	664

2 comments

  1. Geweldig artikel , met vele leuke foto`s. Ga zo door!

Comments are closed.