2006

Schaakboeken en verkeerde pionnen

Vermulst deed vrijdag goede zaken in de interne schaakcompetitie van Baarn en gaat nu alleen aan kop. Daarnaast was het opvallend dat er kennelijk schaakboeken nodig waren bij enkele partijen.De schakers van de Baarnse Schaakvereniging krijgen op verschillende niveaus training. Voor jong en oud, voor mannen en vrouwen. Dat is best goed geregeld. Voor sommige schakers is dat kennelijk niet genoeg, want bij enkele borden werden afgelopen vrijdag schaakboeken gesignaleerd. Op zich niet bijzonder zou je zeggen, ware het niet dat één van hen tijdens zijn partij uitgebreid in zo’n schaakboek zat te lezen. Nou ja, het heeft kennelijk niet geholpen, want hij verloor zijn partij.

Vermulst neemt de leiding
Voor aanvang van de derde ronde van de interne competitie waren er drie koplopers. Twee van hen – Vermulst en Van Tent – namen het tegen elkaar op, de derde – Wiegers – had zich afgemeld. George van Tent begon vrij opportunistisch aan te vallen op de koningstelling van Johan Vermulst. Hij kwam er echter niet door, omdat hij met te weinig stukken aanviel. Langzaam maar zeker kon Vermulst daardoor het initiatief overnemen. Omdat hij wel met voldoende stukken ten aanval trok, kon hij de winst opstrijken en is hij nu de enige koploper in het klassement.

Verkeerde pionnen
Bert van Klingeren gaf heel behoorlijk tegenstand aan de – op papier – sterkere Ashley Krishnasing, totdat Van Klingeren luid en duidelijk uitschreeuwde: “Toch de verkeerde pion geslagen”! Dat bleek inderdaad beslissend en Krishnasing won de partij. Levente Vervoort en Rienk Andriessen speelden een interessante en spannende partij. Vervoort had zijn dame moeten ruilen voor twee lichtere stukken. Andriessen moest echter zeer secuur spelen om dit lichte voordeel om te zetten in winst. Dat deed hij kundig en het leverde hem een fraaie toptien notering op. Door zijn overwinning op Ger Oldekamp kwam Simon van Voorthuizen ook de toptien binnen, evenals Wim van Teutem die mw. Ensink vrij snel naar een nederlaag speelde. Ook Vincent Pandelaar – wiens officiële rating onlangs de 2000-grens overschreed – zien we weer in de toptien. Hij presteerde dat door Daan Lensink, de winnaar van de tweede cyclus, te verslaan. Reinier Schaap staat hoog in de toptien, maar hij kreeg de punten wel erg eenvoudig omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen.

Nieuwkomer Jeroen de Mon speelt inmiddels een aardig partijtje mee. Tegen Ton Koekkoek speelde hij ook weer een degelijke partij. Misschien gokte De Mon op verkeerde pionnen om te promoveren. Een feit is dat Koekkoek niet ontevreden mocht zijn dat hij met slechts een loper tegen twee pionnen remise kon afdwingen.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Van Tent – Vermulst		0-1
Krishnasing – Van Klingeren	1-0
Vervoort – Andriessen		0-1
Oldekamp – Van Voorthuizen	0-1
Van Teutem – Ensink		1-0
J. de Mon – Koekkoek		remise
Pandelaar – Lensink		1-0
Van Brummelen – Evers	    remise
T. Michels – Breij		1-0
G. de Mon – Meeuwissen	    0-1
Vegter – Van Helden		1-0

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Vermulst    33
2. Krishnasing   28
3. Wiegers     26
  Schaap     26
  Andriessen   26
6. Van Voorthuizen 25
7. Van Tent    23
  Van Teutem   23
9. Pandelaar    23
10.Van Kampen   23
  Raudenbusch   23

Vrijdag 20 april wordt de 4e ronde van de 3e cyclus gespeeld in Het Brandpunt te Baarn. Aanvang: 19.45 uur. Baarn 2 speelt vanaf 19.30 uur haar laatste externe thuiswedstrijd tegen Barneveld.—Ton Koekkoek