Intern, Volwassenen

Schaakavond in twee delen

Bert van Klingeren (archieffoto)
Bert van Klingeren (archieffoto)

Door de competitiewedstrijd van het eerste achttal en veel afmeldingen waren er weinig partijen in ronde 30 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. De 12 schakers verdeelden hun krachten eerlijk: 3 korte en 3 lange partijen.

Baarn 1 speelde tegen Rode Loper 2 uit Utrecht zijn laatste competitiewedstrijd. Er stond niet veel meer op het spel. Zowel promotie als degradatie zat er niet meer in. Toch was de inzet van de Baarnaars – die met twee invallers speelden – groot, want alleen bij winst was een positie boven in de middenmoot van de 1ste klasse van de regionale schaakbond gegarandeerd. Dat lukte, met de hakken over de sloot. Ashley Krishnasing, Yme Brantjes en Marco Meijer wonnen, terwijl Pascal Losekoot, Daan Lensink en Ed Duister remise speelden. Invallers Rien van Brummelen en Rob Boss streden lang door, maar moesten zich toch overgeven.

Onstuimige remise

Op de vrijdagse clubavond beginnen de partijen doorgaans rond acht uur en kunnen maximaal tot half twaalf duren. Twee á tweeënhalf uur voor een partij is vrij gebruikelijk. Het was dan ook opvallend dat om negen uur de helft van de – slechts – zes partijen al was afgelopen. Reinier Schaap zag iets over het hoofd en werd door Suzan Roothaan al snel mat gezet. Walter Schram kwam goed uit de opening en stond in het middenspel beduidend beter dan Conrad Keijzer. Totdat ook hij een matcombinatie over het hoofd zag. Toen was het meteen afgelopen. Ook binnen het uur eindigden Mario Lambrechts en Eble Mink hun partij. Maar zo’n snelle en onstuimige remise is zelden vertoond. Werkelijk alle stukken vlogen van het bord in een moordend tempo. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, hadden beiden hun laatste pion tot Dame gepromoveerd en besloten als heren tot een rechtvaardige remise.

Seniorentempo

De andere drie partijen duurden heel wat langer. Ton Koekkoek was gebrand op revanche voor zijn eerdere nederlaag dit seizoen tegen Thijs Michels. Koekkoek offerde een loper tegen twee pionnen, waardoor de Koning van Michels slechter beschermd werd. Michels reageerde vervolgens niet helemaal correct op het volgend aanvalsgeweld en moest Koekkoek feliciteren toen deze in het eindspel vier pionnen voorsprong had.

Rienk Andriessen, de verrassende winnaar van de bekerwedstrijd tegen Mees Heeringa vorige week, mocht het vrijdag met de zwarte stukken opnemen tegen Martijn Kruiswijk. In een Steinitz verdediging op de Spaanse opening wist Kruiswijk het Andriessen al snel lastig te maken door zijn twee paarden in de aanval te gooien. Het binnendringen van de dame in de koningsstelling zorgde voor scherp spel en Andriessen moest goed opletten om de mataanval af te kunnen slaan. Na het afruilen van stukken ontstond er een eindspel met ieder een toren, waarbij Kruiswijks toren beduidend mobieler was dan die van Andriessen. Er ontstond een pion-promotiedreiging van beide zijden, maar Kruiswijk trok aan het langste eind en claimde daarmee de winst. Al zijn zesde achtereenvolgende zege!

Senior Bert van Klingeren mocht het opnemen tegen jeugdtalent Menno Muller. Het werd een zeer boeiende partij waarin Van Klingeren langzaam maar zeker beter kwam te staan. Muller probeerde zijn stelling gesloten te houden, maar na verlies van enkele pionnen bleek dat toch niet meer houdbaar. Na een lange partij in een echt seniorentempo moest jeugdlid Muller rond de klok van elf uur toch opgeven.

Alle uitslagen ronde 30:

Koekkoek – Michels       1-0

Muller – Van Klingeren   0-1

Schram – Keijzer         0-1

Kruiswijk – Andriessen   1-0

Lambrechts – Mink        remise

Roothaan – Schaap        1-0

Maandagavond 12 mei spelen Baarn 2 en het viertal hun laatste competitiewedstrijd. De tegenstellingen zijn groot: Baarn 2 kan degraderen, het viertal kan kampioen worden.

3 comments

  1. Prima verslag Ton, fijn dat je extern ook nog meegnomen hebt hierin 🙂 Wat gebeurde er nu eigenlijk precies bij Roothaan-Schaap? Ik heb geen “welterusten” gehoord..was Rein er eigenlijk wel?

    1. Tja, zoals ik al schreef, zag hij iets over het hoofd en dat werd meteen afgestraft door Suzan. Reinier was er echt wel, hoor!

  2. eerlijkheidshalve moet ik bekennen wat ik deed die avond, afraffelen , supersnel spelen en daar vreesde ik al voor…het lang nadenken schiet er nog wel eens bij in , en ja bij twee snelle zetters tegenover elkaar is de partij al snel voorbij..

Comments are closed.