2005

Robin, Tijs, Irene en Rosa regionaal schaakkampioenen

Zaterdag werden de regionale jeugdschaakkampioenschappen van de Stichts-Gooise Schaakbond, de SGS afgesloten. Een behoorlijk aantal Baarnaars ging met een beker of een NK plaats naar huis.
Maar niet iedereen ging voor een titel of beker. Anderen deden mee om te leren, en analyseerden hun partijen met één van de Baarnse begeleiders, en anderen vonden het gewoon gezellig en maakten ook veel gebruik van de tafeltennis- en voetbalmogelijkheden.


Eén van de jongste talenten van de Baarnse Schaakvereniging is Tijs Aarsen. Hij speelde in de G-categorie maar liefst 11 partijen. Deze elf partijen werden allemaal door hem gewonnen! Dat leverde behalve een prachtige beker ook een ticket voor het Nederlands Kampioenschap op. Rosa van Leeuwen leverde een goede prestatie bij de E-spelers door als vijfde te eindigen. Ze werd daarmee ook meisjeskampioene. Voor Maxim Sieburgh was het zijn eerste toernooi buiten Baarn. Hij haalde netjes 4 punten. Evenveel punten gingen naar de geconcentreerd spelende Christiaan Spijkers. Voor Hugo Kerchhoffs was het iets te zwaar, hij eindigde met één winstpartij. Bij de F-categorie deed Stefan Casteleijn, nog maar enkele weken lid, mee en haalde 3,5 punt.

Robin van Kampen
Bij de D-spelers was Robin van Kampen de grote favoriet, en dat bewees hij overtuigend. Met een score van 9 uit 9 haalde hij het kampioenschap binnen. Alleen tegen clubgenoot Levente Vervoort had hij een probleem kunnen krijgen, maar beide spelers zagen de verrassende wending niet. Levente Vervoort eindigde op de gedeeld derde plaats met een score van 6,5 punt. Hij speelde een goed toernooi en sloot dat af door een barrage om een NK plaats te winnen.
Kasper Wiegers viel nét buiten de strijd om de NK plaatsen. Hij verloor, behalve van Robin, geen enkele partij en haalde met 6 uit 9 een mooie score. Een zelfde score haalde Gino de Mon. Daarmee was hij ook de beste eerstejaars D-speler. Lars Terlingen eindigde netjes, iets boven de vijftig procent grens met 5 punten.

Irene van Leeuwen
Irene van Leeuwen eindigde als beste meisje. Door haar laatste partij te winnen passeerde ze de Utrechtse Floor Boon en plaatste ze zich voor het NK. Rosa van Leeuwen haalde hier twee punten.

In de C-groep speelde Daan Lensink een goed toernooi. Bij het ingaan van de laatste dag stond hij op de tweede plaats. Na een nederlaag tegen de uiteindelijke kampioen volgde weer een overwinning. Helaas verloor hij daarna zijn twee laatste partijen, op zich goede partijen waar wel wat meer in had gezeten. Misschien dat zijn grieperigheid daar een rol in speelde, jammer was het wel. Toch een prima toernooi waarin Daan liet zien regionaal met de top mee te kunnen. Loran Hamelink speelde in dezelfde groep en eindigde netjes op 4,5 uit 10.

In de B-groep speelde Daan Michels op zich goed, alleen had hij wellicht iets meer verdiend dan 2 uit 6.

In de A-categorie was Ewoud de Groote één van de grote favorieten. Na een nederlaag door een blunder in de eerste ronde en twee remises was hij uitgeschakeld voor de eerste plaats. Hij eindigde uiteindelijk met 4 uit 6 op de zesde plaats.

Jesper de Groote (rechts) moest de beker uiteindelijk aan Marc Schwartz overlaten
Zijn oudere broer Jesper de Groote deed voor de laatste keer mee, volgend jaar is hij te laat. Hij speelde heel goed en stond na de zes ronden op de gedeeld eerste plaats. Helaas verloor hij de barragepartij waardoor hij tweede was en net naast de NK plaats greep.

Wil je ook (leren) schaken? Neem dan contact op met Pascal Losekoot, p.losekoot@xs4all.nl, tel. 035-6012745, of kijk op www.baarnseschaakvereniging.nl.

Eindstanden/uitslagen PJK ABC

Eindstanden/uitslagen PJK EFGH

Meer foto’s PJK ABCD

Meer foto’s PJK EFGH—Pascal Losekoot