2007

Rob Boss verrassing schaakcompetitie

Na vier ronden in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging zijn er nog twee spelers met een 100%-score. Voor Waldemar Moes is dat niet zo’n onbekende situatie, hij speelt al jaren bovenin mee. De prestatie van Rob Boss mag daarentegen verrassend genoemd worden. Te meer daar hij het vrijdag moest opnemen tegen meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot.Losekoot kwam nog wel goed uit de opening en kwam zelfs met zijn dame in de stelling van Boss, maar deze kon het initiatief overnemen. Dame en paard liet hij goed samenwerken richting de wat vrij staande witte koning. Toen Boss ook nog zijn toren bij de aanval kon inschakelen was het gebeurd. De stukken van Losekoot waren overbelast en hij moest zijn tegenstander feliciteren.

Medekoploper Moes had een wat gemakkelijker avond. Daan Lensink maakte in de opening een fout en dat leverde Moes een snelle overwinning op. Ook Jan Overbeek en Peter van de Veer speelden relatief korte partijen. Het krachtsverschil met hun tegenstanders, respectievelijk Gino de Mon en mevrouw Ensink, was wat groot.

Remise
Arthur Vlug en Simon van Voorthuizen speelden net zo lang door tot er alleen nog koningen en pionnen op het bord stonden. Toen vonden ze het welletjes en namen ze genoegen met remise. Het zelfde resultaat was er voor het eindspel van Hans van Briemen en Rienk Andriessen. Michiel van Schaik kreeg remise aangeboden van Vincent Pandelaar, maar Van Schaik dacht te kunnen winnen met zijn ver opgerukte vrijpion en speelde door. Pandelaar deed het in het vervolg wat slimmer en wist alsnog te winnen.

Ook het eindspel tussen Ger Oldekamp en Thijs Michels was materieel in evenwicht. De pionnen van Michels stonden echter op de kleur van de loper van Oldekamp, wiens pionnen niet aangevallen konden worden door de loper van Michels. Toen Oldekamp een pionnetje won, kon Michels het niet meer bij elkaar houden. Deze partij wordt besproken op vladja.blogspot.com als partij van de week.
De score van de nieuwe leden was ook in evenwicht: één winstpartij voor Boogaerts tegen Jeroen de Mon en één verliespartij voor Conrad Keijzer tegen Werner Raudenbusch.

Ervaring
Wilette van Helden speelde een lange partij tegen Ton Koekkoek. Aan het eind van de avond kon haar koning geen kant meer op en ging de winst toch naar de meer ervaren Koekkoek. Die ervaring hielp Peter Vegter niet tegen de ruim 60 jaar jongere Kasper Wiegers. Fouten in de opening werden snel afgestraft. Leeftijdgenoot Levente Vervoort wilde pionverlies compenseren met een aanval, maar forceerde daarbij te veel. Johan Vermulst liet zich niet afleiden en won gedecideerd. Omdat deze partij er één was uit de eerste ronde van de bekercompetitie is Vermulst door naar de tweede ronde.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Losekoot       - Boss         0-1
Moes         - Lensink       1-0
G. de Mon       - Overbeek       0-1
Van de Veer      - Ensink        1-0
Vlug         - Van Voorthuizen   remise
Van Schaik      - Pandelaar      0-1
Keijzer        - Raudenbusch     0-1
Oldekamp       - T. Michels      1-0
Wiegers        - Vegter        1-0
J. de Mon       - Boogaerts      0-1
Van Briemen      - Andriessen      remise
Van Helden      - Koekkoek       0-1

Beker

Vermulst       - Vervoort       1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Boss     	44
2. Moes     	44
3. Meijer    	37
4. Losekoot   	34
5. Overbeek   	34
6. Van de Veer  	32
7. Witkamp   	30
8. Lensink   	29
9. Van Klingeren	27
10. Raudenbusch 	27
11. Pandelaar  	27
12. Oldekamp  	27

Vrijdag wordt de vijfde ronde van interne competitie gespeeld. Tevens vindt de tweede ronde plaats van de mini-competitie tussen spelers van Baarn en Soest. Dit keer komen de Soesters op bezoek in Het Brandpunt Oude Utrechtseweg 4a in Baarn. Aanvang van de partijen is 19.45 uur. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de onderlinge competitie.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. —Marco Meijer