Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 start goed tegen een sterk DBC 2

Baarn 2 start goed tegen een sterk DBC 2

Voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen togen we naar De Bilt om tegen het 2e team van De Biltse Combinatie aan te treden, op papier een sterkere tegenstander met een gemiddelde rating van 1645 tegen 1473. We wilden echter niet zo starten als vorig jaar, waarin we in de laatste wedstrijden onze eerste wedstrijdpunten en net genoeg bordpunten verzamelden om degradatie te ontlopen.

Nieuw in ons team was Henri Spijkerman want Michiel van Schaik had vanwege zijn rating de voorkeur gegeven aan het spelen in het eerst team van Baarn. Thur Breukers liet zich aan het 3e bord als eerste verschalken door een dubbele aanval. Hij kwam nog redelijk in een gelijk middenspel terecht na een voor hem onbekende opening. Ton Koekkoek trok de stand in evenwicht aan bord 7, eigenlijk vanwege het nalaten van rokeren van zijn tegenstander waardoor een dubbele aanval op een ongedekte toren de doorslag gaf.

Henri mocht het met wit aan bord 1 opnemen tegen de man die vorig jaar alles gewonnen had. Na 20 zetten was het gebeurd. Zwart poogde Slavisch te verdedigen maar Henri koos voor de Colle-verdediging. Voor kenners natuurlijk gesneden koek. We stonden met 2-1 voor dus dat beloofde wat.

Maar helaas, het leek bij Rien van Brummelen aan bord 4 even op een Skandinavische opening, wit week echter al snel af van de gebruikelijke voortzetting. De pionnenopmars samen met een blunder van Rien maakte dat we weer gelijk stonden. Ook de Siciliaanse opening aan het bord van Walter Schram verliep niet goed waardoor er een pion moest worden ingeleverd en er zoveel druk ontstond, dat dit ten koste ging van een kwaliteit en nog een pion. Toen ook Rob Boss verloor aan bord 6 was het ineens 4-2 voor DBC 2. Freek Beekhuis aan het 5e bord verdedigde zo taai en secuur met een pion voorsprong weliswaar, dat op het moment dat zwart geen schaak meer kon geven, Freek vernietigend kon toeslaan.
Alle hoop was op Jan Timmerman gevestigd aan het 2e bord met zwart. Halverwege offerde zijn tegenstander een toren met zeer aanvallend spel met matdreiging. Hoewel complex kon Jan de aanval pareren en overnemen en onder grote tijdsdruk ternauwernood tot een overwinning afwikkelen.

En daarmee het eerste matchpoint voor Baarn 2 veilig stellen. Wat daarbij wellicht mee hielp was dat Jan’s tegenstander van een biertje hield en inmiddels zijn zesde of zevende flesje nuttigde. Voor DBC 2 voelde het als een nederlaag, voor ons als een overwinning.
We hebben al meer punten dan vorig jaar na de 6e ronde.

Rien

 	DBC 2	        Baarn 2	        4	-	4
1.	J. van Lopik	    Henri Spijkerman	0	-	1
2.	E. Onwezen	    Jan Timmerman  	0	-	1
3.	B.J.P. van Maanen	Thur Breukers	    1	-	0
4.	F.P.M. Dujardin	    Rien van Brummelen	1	-	0
5.	J.A.J. Faber  	Freek Beekhuis	    0	-	1
6.	B.F. van Tooren	    Rob Boss	    1	-	0
7.	N. Wijenberg  	Ton Koekkoek  	0	-	1
8.	J. van der Spek 	Walter Schram	    1	-	0

8 comments

 1. Redelijke start???? Het valt al niet mee de nieuwe webopzet te verstouwen, maar zo’n lauwe kop zonder vervolg komt helemaal hard aan…..

  1. Een beetje vroeg nog voor kampioensaspiraties, dacht ik. Ik vind het wel oneerlijk dat we niet bovenaan staan: een uitresultaat zou meer moeten verdienen.

 2. Dat het vervolg er nog niet staat komt door mij, maar ook weer niet als niet iedereen z’n verslag inlevert. Waarvan acte. Gezien het ratingverschil voelt dit als een overwinning. Terecht zegt DBC dat het voelt als een nederlaag op hun eigen site.

 3. Mooi verslag Ton! En ja, ‘goed’ is natuurlijk beter dan ‘redelijk’, al had ik de uitdrukking ‘uitstekend’ beter op zijn plaats gevonden 😉

 4. Geweldig begin, heren! Dat belooft wat! Ga zo door!
  De reden waarom ik in het eerste speel, klopt niet, maar verder een mooi verslag!

 5. De reden waarom jij in het eerste speelt, Michiel, is toch omdat jij dichter bij Baarn woont dan Henri:)
  En Henri het verslag is door Rien geschreven, dus alle ‘credits’ voor hem én ook voor jou want de spannende foto is door jou gemaakt!

Comments are closed.