Intern, Volwassenen

Ratingverschillen

Ratingverschillen

 

 

 

 

 

 

 

Na 2 ronden nog steeds partijen met grote ratingverschillen. Het wachten is tot de topspelers zich bovenin het klassement hebben gemeld, zodat ze tegen elkaar kunnen worden ingedeeld. Voor aanvang van de avond is de verwachting is dat Krishnasing tegen Duister wordt ingedeeld, maar daar dacht het indelingsprogramma nog even anders over.

Krishnasing – Kok 1-0
Groot ratingverschil in het nadeel van Kok. Maar Kok is een taaie verdediger. Dat kan nog wel eens een verrassende uitslag geven.
Het wordt een bijzondere Italiaanse partij, waarbij Kok met zwart zijn tegenstander direct in de opening al uitdaagt om een stuk te offeren in de zogenaamde “Ulvestadt” variant, wat natuurlijk niemand iets zegt. De door Kok met zwart gespeelde Italiaanse variant kent een doolhof aan zijvarianten, en daar is de “Ulvestadt” er een van. Een erg spannende partij, waarbij inderdaad door wit een stuk wordt geofferd met als tegenprestatie een gepende zwarte koning midden op het bord. Wit en zwart betrekken het ene stuk na het andere in de aanval en verdediging. Uiteindelijk heeft Krishnasing toch de langste adem.

Van Lier – Duister 0-1
Ook hier een groot ratingverschil (in het nadeel van Van Lier) al zou je dat na het zien van de openingszetten niet zeggen. Inmiddels schuift Van Lier zijn stukken in de opening dusdanig over het bord dat een sterkere tegenstander behoorlijk in de denktank kan. Er komt een ruilvariant van de Caro Kann op het bord. Logische keuze van de witspeler. Remiserig, met witte angels. Duister laat het niet zover komen en speelt direct scherp. Van Lier probeert een sterk defensieve opstelling, maar overziet een tactische wending.

Kruiswijk – Timmerman 0-1
Ratingverschil? Och, slechts bijna 200 punten in het voordeel van Timmerman. Kruiswijk met wit speelt een gesloten stelling tegen de Siciliaan van Timmerman. Gelijk opgaande strijd tot het eindspel, met ergens nog een klein kansje op betere stelling voor Kruiswijk. In het eindspel komt het ratingverschil naar voren.

Boss – Vermulst 0-1
Hier een centurieel ratingverschil van iets meer dan 100 punten, tussen twee schakers met lef. Vermulst schuift zijn stukken van de opening iets teveel naar de damevleugel. Ondertussen staat er een pionnenstructuur op de koningsvleugel te wachten op een stukoffer. Zoals gezegd schakers met lef. Boss loert op het juiste moment voor het stukoffer. Beng, daar gaat ie. Iets te vroeg? De dame komt er nog niet helemaal bij. In de analyse lijkt het stukoffer moeilijk te verdedigen. Bij de correcte voortzetting is de verdediging niet helemaal duidelijk. Maar een iebelige voortzetting van de aanval van Boss geeft Vermulst weer lucht en de winst.

Krijnen – Pelter 0-1
Ratingverschil 700 punten, Tja. ga daar maar eens aan staan. Geen probleem voor Krijnen, koningsgambiet. Gelijk de tegenstander onder druk zetten met alles of niets. Boven verwachting komt Krijnen uit de opening. Tot Krijnen zich verkijkt op een mogelijk agressieve zet. Pelter krijgt beter spel met winst.

Lambrechts – Kessler 1-0
Kessler krijgt na de opening problemen als zijn dame in de knel komt. Dameverlies wordt gepareerd, maar ondertussen is wel een stuk gesneuveld. Dat stuk wordt weer teruggewonnen met een pionvork op paard en loper. Richting eindspel verliest Kessler weer een stuk en loopt een witte pion door naar de overkant.

Van der Braak – Keijzer 1-0
Een spannende Siciliaanse pot met wisselende kansen. Van der Braak trekt aan het langste eind met een mataanval.

Uitslagen ronde 3
Krishnasing  - Kok    1−0
Lier van   - Duister  0−1
Boss     - Vermulst 0−1
Krijnen    - Pelter  0−1
Kruiswijk   - Timmerman 0−1
Klingeren van - Burger  1−0
Braak van der - Keijzer  1−0
Lambrechts  - Kessler  1−0
Stand na de 3e ronde
1. Krishnasing  145
2. Spijkerman  109
3. Duister    107
4. Vermulst   99
5. Timmerman   88
6. Kok      85
7. Klingeren van 78
8. Pelter    77
9. Braak van der 74
10. Mink     72

2 comments

 1. Sorry beetje laat verslag. Druk weekend en vervolgens de griep…

Comments are closed.