2009

Pinksteren bepaalt ook schaken in Baarn

Tijdens het mooie Pinksterweekend trokken ook veel schakers er op uit. Sommige kozen voor een korte vakantie, anderen gebruikten de tijd noodgedwongen voor de studie. Vier schakers namen deel aan het Pinkstertoernooi in Bussum. Ashley Krishnasing deed dat zo goed dat hij de B-groep won, vlak voor zijn clubgenoot Waldemar Moes. Door al deze activiteiten werden er op de clubavond maar weinig partijen gespeeld. Ook al was er een oude bekende die wel mee deed.

Bij afwezigheid van de koplopers Moes en Losekoot was Arthur Vlug de hoogst geplaatste speler die aanwezig was. Hij had niet veel tijd nodig om met Simon van Voorthuizen tot de conclusie te komen dat remise het gewenste resultaat was. Ook de partij tussen Conrad Keijzer en Johan Vermulst eindigde in een gelijkspel. Na diverse ruilen bleef er een eindspel over dat voor beiden moeilijk was.
Het evenwicht werd juist al snel doorbroken in het duel tussen Werner Raudenbusch en Jan Overbeek. Het was Overbeek die steeds meer materiaal voorsprong kreeg en daardoor ook de winst pakte. Ook Rien van Brummelen kreeg al snel voordeel tegen Ton Koekkoek. Na acht zetten had het paard van Koekkoek al vier zetten gespeeld, om weer terug te keren op zijn beginpositie op veld b1. Bovendien was Koekkoek gedwongen geweest zijn koning te spelen, waardoor rokade niet meer mogelijk was. De daaropvolgende aanval van Van Brummelen zette echter niet door, waardoor Koekkoek alsnog kansen kreeg, die ook pakte en zo alsnog verrassend won.

Verrassing
Een verrassing was ook de tegenstander van Marco Meijer. Dat was namelijk Peter van de Veer, die vanwege studieverplichtingen in het buitenland verblijft, maar met de Pinksteren juist weer even in het land is. Het schaken is hij niet verleerd, hij is blijven oefenen tegen schaakvrienden uit Nederland via internet. Desondanks bleek Meijer een maatje te groot. Diens aanval had veel meer kracht dan de pogingen van de oud-penningmeester.
De langste partij van de avond werd gespeeld door Rob Boss en Ger Oldekamp. Boss kreeg een voorsprong in pionnen die hij naar de overkant dirigeerde. Ondertussen moest hij echter wel blijven oppassen voor de schaakjes die Oldekamp met zijn torens gaf. Het lukte Boss niet alles tijdig op orde te krijgen, zodat het vallen van de figuurlijke vlag de partij besliste. Een mooi resultaat voor Oldekamp.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vlug - Van Voorthuizen	 remise
Raudenbusch - Overbeek 	 0-1
Boss - Oldekamp 	 0-1
Keijzer - Vermulst 	 remise
Koekkoek - Van Brummelen 1-0
Van de Veer - Meijer 	 0-1 

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	1218
2. Losekoot   	1204
3. Vlug     	1110
4. Brantjes   	1082
5. Meijer    	1033
6. Lensink   	959
7. Overbeek   	944
8. Krishnasing 	936
9. Van Voorthuizen 	900
10. Wiegers   	864

Vrijdag wordt ronde 32 gespeeld in De Leuning aan de Oranjestraat. Aanvang van de partijen is vanaf 19.45 uur, terwijl de jeugd al vanaf 18.30 uur aanwezig is voor de lessen en de onderlinge competitie. Ook zijn er deze avond examens voor de jeugd.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.
—Marco Meijer