Intern, Volwassenen

Peter Vegter blijft schakers verbazen

Peter Vegter blijft verrassen Afgelopen vrijdag boekte Peter Vegter alweer zijn zesde overwinning in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Verbazing en respect alom. Ook nieuw lid Jan Timmerman boekte zijn zesde zege, maar op de ranglijst staan Vegter en Timmerman bepaald niet gelijk. Er waren meer fraaie overwinningen, maar de meeste aandacht ging toch naar het daverende succes van het Baarnse achttal.

Het Baarnse achttal sleepte afgelopen vrijdag met een monsterzege op schaakclub Het Dikke Torentje uit Eemnes het kampioenschap van de 2e klasse van de regionale bond binnen. Het was dan ook logisch dat dit de partijen voor de interne competitie enigszins overschaduwde. Toch werd daar ook hoogstaand geschaakt.

In de 26e ronde van de interne competitie werden slechts zes partijen gespeeld. De externe wedstrijd van het achttal en het begin van de meivakantie zullen daar zeker debet aan zijn geweest. Bert van Klingeren behaalde tegen Rob Boss een verdienstelijke remise. Boss handhaafde zich daardoor knap in de toptien van de ranglijst. Nieuw lid Jan Timmerman laat echter duidelijk blijken, dat hij ook een plaats in de toptien ambieert. In zijn partij tegen Werner Raudenbusch ging het lang gelijk op en een remiseresultaat lag bijna voor de hand. De schakers speelden echter door. Timmerman zette steeds meer druk op de stelling van Raudenbusch, die op een gegeven moment zijn dame op een verkeerd veld zette. Het gevolg was stukverlies en een verloren partij. Timmerman boekte daarmee zijn zesde zege van het seizoen en steeg naar de veertiende plaats met de toptien in zicht.

 

Snelle winst

Hij zal het zelf aan het begin van het seizoen nooit geloofd hebben, want hij is al blij als hij één of twee partijen per seizoen wint. Peter Vegter lijkt echter aan een soort wederopstanding bezig, want hij won afgelopen vrijdag al voor de zesde keer een partij in deze competitie! En zo snel zal hij vast niet eerder gewonnen hebben. Tegenstander Johan Vermulst en hij ontwikkelden keurig naar een middenspel waar niets aan de hand leek. Vermulst deed toen een zowel onnodige als foutieve pionzet. Daardoor kon Vegter een schaakje geven, dat meteen tot pion- en stukverlies voor Vermulst leidde. Laatstgenoemde was meteen kansloos en gooide binnen het uur de handdoek in de ring. Omdat Vegter met zijn zes overwinningen minder punten verdiende dan Timmerman, staat hij nog veel lager, maar vèr boven die gehate laatste plaats.

 

Grote druk

Thijs Michels verspeelde al snel een stuk aan Conrad Keijzer. Toch hield hij Keijzer lange tijd onder grote aanvallende druk, waardoor deze niet al zijn stukken goed in het spel kon brengen. Uiteindelijk lukte dat toch en was het niet meer te houden voor Michels. Ton Koekkoek zette zijn ‘angstgegner’ Ger Oldekamp langzaam maar zeker steeds meer onder druk. Hij maakte geen fout en kon die druk omzetten in een beslissende aanval op Oldekamps koning.

Henk Meeuwissen en jeugdkampioen Mees Heeringa speelden een spannende partij. Meeuwissen begon slecht, want hij gaf een stuk weg. Maar door een knappe combinatie wist hij weer gelijk te komen en tegelijkertijd de koning van Heeringa onder grote druk te zetten. Het duurde even voordat hij een gaatje in de sterke verdediging van Heeringa zag. Toen dat na lang nadenken lukte, dreigde pion en paardverlies en Heeringa besloot zijn koning om te gooien.

 

Alle uitslagen ronde 26:

Boss – Van Klingeren                 remise

Raudenbusch – Timmerman  0-1

Michels – Keijzer                         0-1

Koekkoek – Oldekamp               1-0

Meeuwissen – Heeringa            1-0

Vermulst – Vegter                      0-1