2008

Pandelaar blijft winnen

In de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging blijft Vincent Pandelaar optimaal presteren. Voor sommigen was het afgelopen vrijdag weer een zeer leerzame avond.Kasper Wiegers startte goed tegen Vincent Pandelaar, de koploper van de derde cyclus. Eén onnauwkeurige damezet van Wiegers was echter voldoende voor Pandelaar om het initiatief naar zich toe te trekken. Het leidde tot Pandelaars derde overwinning in deze cyclus en tot behoud van het koploperschap. Pandelaar is goed in vorm. Hij wist eerder ook al – ten koste van de waarschijnlijk nieuwe clubkampioen Pascal Losekoot – de finale van het interne bekertoernooi te bereiken.

Losekoot had het niet gemakkelijk tegen Rob Boss. Beiden speelden een zeer lange en goede partij. In het eindspel wist Losekoot zijn pion voorsprong echter zorgvuldig uit te buiten.

Goed begin half werk
Een goede opening wil lang niet altijd winst betekenen. Soms leidt het nog tot remise, soms zelfs dat nog niet. Rien van Brummelen opende best goed tegen Yme Brantjes, maar leek toch tegen een nederlaag aan te lopen nadat hij onderweg twee pionnen achter was komen te staan. Door tactisch knap spel wist Van Brummelen het nog wel op remise te houden. Ook Conrad Keijzer opende sterk en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. Door enige nonchalance van Keijzer wist Johan Vermulst echter enkele pionnen af te snoepen en eindigde de partij toch in evenwicht. Wim van Teutem begon tegen angstgegner Ger Oldekamp ook goed. Hij stond positioneel beter, maar kon toch geen opening in de verdediging van Oldekamp vinden. Uiteindelijk berustten ze ook in remise.
Ton Koekkoek moest een goed begin zelfs bekopen met een nederlaag. Hij zette Paul Evers al snel enorm onder druk, maar had agressiever moeten zijn. Nu kreeg Evers net genoeg tijd om onder de druk uit te komen. Toen Koekkoek ook nog onnodig een kwaliteit verloor, waren zijn kansen verkeken.

Leerzaam
Reinier Schaap kan deze cyclus zijn draai nog niet vinden. Tegen Rienk Andriessen leidde paardverlies tot zijn derde achtereenvolgende nederlaag. Na twee achtereenvolgende nederlagen kon Simon van Voorthuizen best leven met een remise. Zeker tegen Henk Meeuwissen die deze cyclus juist met twee overwinningen was begonnen en netjes in de toptien terug te vinden is. Hans van Briemen boekte een mooi resultaat door Thijs Michels te verslaan. Bert van Klingeren is ook de toptien weer binnengekomen dankzij een overwinning op Peter Vegter. Een zeer leerzame nederlaag vond laatstgenoemde dat.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Losekoot – Boss		    1-0
Wiegers – Pandelaar		0-1
Brantjes – Van Brummelen	remise
Koekkoek – Evers		0-1
Van Briemen – Michels		1-0
Meeuwissen – Van Voorthuizen  remise
Keijzer – Vermulst		remise
Van Klingeren – Vegter		1-0
Oldekamp – Van Teutem	    remise
Schaap – Andriessen		1-0

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Pandelaar		233
2. Vlug			204
3. Meijer		197
4. Losekoot		188
5. Witkamp		176
6. Moes		    175
7. Brantjes		175
8. Meeuwissen		170
9. Van Klingeren	164
10.Van de Veer		163

—Ton Koekkoek