Beker (intern), Uitgelicht, Volwassenen

Overvolle schaakavond

Overvolle schaakavond

Afgelopen vrijdag was er een memorabel moment in de historie van de Baarnse Schaakvereniging: een te kleine speelzaal! In de ene helft van de ruimte speelde het achttal van Baarn (verdienstelijk) tegen Lekstroom, in de andere speelden tien leden voor de interne- en de bekercompetitie. Twee spelers moesten zelfs uitwijken naar de bar omdat er geen tafeltje meer vrij was, een unicum.

Foto’s: Henri Spijkerman en Walter Schram

Koekkoek – Spijkerman 0-1
Na meer dan een jaar speelden oudgedienden Ton Koekkoek en Henri Spijkerman weer eens tegen elkaar. Koekkoek heeft zich in de tussenliggende periode sterk ontwikkeld als schaakspeler en flirt inmiddels al maanden met een subtoppositie in de competitie. Koekkoek met wit koos voor de trendy versnelde London met 2.Lf4 en wist Spijkerman al snel onder druk te zetten. Toen ging er in het middenspel, net als vorige week tegen kampioen Duister, opeens iets helemaal mis voor Koekkoek. Hij verloor in ingewikkelde stelling een loper en Spijkerman was er uiteraard als de kippen bij af te ruilen naar een gewonnen eindspel.

Vermulst – Brouwer 0-1
Sieb Brouwer deed voor de ranglijst goede zaken door met zwart te winnen van Johan Vermulst. De partij begon scherp met een door zwart vroeg gespeeld c5. Door een tactische zet wist zwart een kwaliteit te winnen, maar wit kreeg op zijn beurt een dame op een sterke diagonaal. In het middenspel werden er veel stukken geruild. In een eindspel van dame en toren voor zwart tegen dame en loper voor wit wist Brouwer een fatale mataanval op te zetten.

Van der Braak – Bijleveld 0-1
André van der Braak en Jelle Bijleveld waren genoodzaakt vanwege de drukte in de speelzaal een tijd uit te wijken naar de bar. In de partij wist Bijleveld al snel de witte pion op e4 te winnen door het paard op c3 te verjagen. Deze pion gaf hij later weer terug in ruil voor activiteit. Na een afgeslagen witte aanval op de damevleugel kreeg zwart op zijn beurt een tegenaanval op de koningsvleugel. Bijleveld kwam uiteindelijk veel materiaal voor te staan. Toen wit ook nog eens ‘gevorkt’ werd, gaf hij op. Opnieuw een mooie overwinning voor het Baarnse jeugdtalent.

Lambrechts – Keijzer 0,5-0,5
In de Franse doorschuifvariant met zwarte pion op c4 kwam de stelling letterlijk vast te staan. Zowel wit als zwart wisten hun paarden sterk in de stelling te plaatsten. Lambrechts probeerde eerst op de koningsvleugel door te breken en toen dat niet lukte op de damevleugel. Keijzer wist een kwaliteit te winnen, maar wit behield een dreigende a-pion. Hij gebruikte veel tijd maar in een stelling met pionvoordeel van zwart bood hij toch remise aan. Lambrechts ging hiermee snel akkoord.

Krijnen – Schram (beker) 0-1
Christian Krijnen en Walter Schram vochten het eerste duel in de kwartfinale van de interne beker uit. Krijnen staat bekend als een verfijnd openingskenner met verrassende eigen varianten. In deze partij trad hij in de voetsporen van Bent Larsen met 1.b3. Schram liet zich echter niet intimideren en ontwikkelde zijn stukken volgens het boekje. Krijnen kwam niet meer aan rokeren toe en werd langzaam maar zeker door Schram overspeeld. Toen zwart een toren dreigde te winnen gaf hij op. Schram kwalificeerde zich door deze overwinning als eerste voor de halve finalebeker.

Uitslagen ronde 15:
Koekkoek - Spijkerman		0−1
Vermulst - Brouwer		0−1
Van der Braak - Bijleveld       0−1
Lambrechts - Keijzer 		½−½
Krijnen - Schram (beker)	0−1

Stand aan kop:
1.	Duister 	578
2.	Burger 		539
3.	Olthof 		463
4.	Breukers 	460
5.	Spijkerman 	414

1 comment

Comments are closed.