2006

Overbeek weer aan kop schaakcompetitie

Het blijft stuivertje wisselen aan de kop van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Jan Overbeek versloeg koploper Daan Lensink en neemt nu weer de leiding in handen. Arthur Vlug bereikte de halve finale van de interne bekercompetitie.Koploper Daan Lensink is heel goed in vorm en verkocht zijn huid dan ook zeer duur in zijn confrontatie met Jan Overbeek. Uiteindelijk moest hij de winst toch aan Jan Overbeek laten, die nu – voor de derde keer deze cyclus – weer koploper is. Met nog drie wedstrijden te gaan in deze tweede cyclus zijn Pascal Losekoot en Arthur Vlug nu zijn belangrijkste concurrenten, hoewel de kansen van Daan Lensink ook nog niet verkeken zijn. Losekoot versloeg Ashley Krishnasing en Arthur Vlug hield in de kwartfinale voor de interne beker Waldemar Moes knap op remise. Aangezien Vlug een iets lagere rating heeft, gaat hij door naar de halve finale waar Robin van Kampen zijn tegenstander is. De andere halve finale zal gespeeld worden tussen Martijn Benschop en Ashley Krishnasing.

Marco Meijer en Peter van de Veer speelden op het scherpst van de snede. De tijdcontrole werd in een uiterst spannende fase bereikt: Meijer stond een kwaliteit voor en had een dubbele aanval op de koning van Van de Veer, maar Van de Veer had een zodanig sterke aanvalsstelling dat op een gegeven moment mat voor Meijer niet meer te voorkomen leek. Meijer moest vervolgens wel zijn toren weggeven. Als Van de Veer toen de combinatie had gespeeld die hij in gedachten had, was de winst voor hem geweest. Van de Veer dacht echter door een stukoffer nog sneller toe te kunnen slaan. Helaas voor hem bleek de matcombinatie toen niet meer uitgevoerd te kunnen worden en enkele zetten later moest hij zelfs opgeven.

Enigszins verrassend is de hoge klassering van Rienk Andriessen. Hij versloeg Johan Vermulst in een volgens zijn zeggen ‘leuke partij’. Dat betekende zijn derde winstpartij deze cyclus. Daarnaast heeft Andriessen vier remises behaald en nog geen enkele nederlaag geleden! Daarmee mag Andriessen toch één van de grote verrassingen in deze cyclus genoemd worden.

Dames vinden schaken vooral gezellig
Er zijn nog steeds drie dames die trouw op de clubavond verschijnen om een gezellig spelletje schaak te spelen. De dames Ensink, Van Helden en Zandbelt spelen doorgaans ook best een leuk partijtje, maar komen vaak net iets tekort tegen de mannenschakers. Nu waren het de heren Koekkoek, Van Briemen en Oldekamp die hun schaakavondje een beetje verpestten door deze dames een nederlaag te bezorgen. Meestal worden de partijen wel gevolgd door even gezellig de partij te analyseren of wat gezellig na te praten. Het lijkt echter wel verstandig ook deze dames eens wat meer trainingsmogelijkheden te bieden. Gezelligheid alleen zal op den duur waarschijnlijk niet voldoende zijn om de dames aan de club te blijven binden. Een beetje gezonde concurrentie tegen de mannelijke overmacht is namelijk van groot belang om het spelletje leuk te blijven vinden.

Uitslagen van de 9e ronde
Uitslagen

Overbeek – Lensink		1-0
Meijer - Van de Veer		1-0
Krishnasing – Losekoot		0-1
Vermulst – Andriessen		0-1
Schaap – Meeuwissen		0-1
Pandelaar – Vervoort		1-0
Breij - T. Michels		0-1
Raudenbusch – Benschop	        0-1
Van Tent – Wiegers		remise
Van Briemen - Van Helden	1-0
Van Schaik – Boss		1-0
J. de Mon – Evers		0-1
Ensink – Koekkoek		0-1
Oldekamp – Zandbelt		1-0

Kwartfinale beker:

Vlug – Moes			remise

Tussenstand na de 9e ronde
Stand

1. Overbeek		80
2. Losekoot		75
3. Lensink		73
4. Vlug			71
5. Van de Veer		66
6. Van Kampen		66
7. Andriessen		65
8. Krishnasing		62
9. Van Klingeren	60
10.Van Voorthuizen	60

—Ton Koekkoek