2010

Overbeek neemt leiding schaakcompetitie over

Door Pascal Losekoot in een rechtstreeks duel te verslaan, heeft Jan Overbeek de leiding in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging van zijn opponent overgenomen. Daan Lensink en Werner Raudenbusch doen ook goede zaken in de topvijf. Raudenbusch plaatste zich bovendien, net als Vincent Pandelaar, voor de tweede ronde van de bekercompetitie.Pascal Losekoot kwam niet goed uit de opening. “Ergens te snel gespeeld,” was zijn oordeel. Overbeek bouwde via een koningsaanval rustig aan een voordeeltje, dat hij ook kreeg toen een toren van Losekoot ingesloten raakte. Na secuur spel van Overbeek in hevige tijdnood, bereikte hij een voordelig maar moeilijk eindspel dat hij vervolgens knap uitspeelde. Daarmee nam Overbeek de leiding over van Losekoot. Ook Daan Lensink deed goede zaken. Tegenstander Ed Duister liet de afgelopen weken mooie dingen zien. In deze partij was Lensink echter tactisch scherper en liet hij de koning van Duister het heen en weer krijgen.

Beker
Werner Raudenbusch kent een goede start van het seizoen. Met twee overwinningen en twee remises is hij terug te vinden op de vijfde plaats in het voorlopige klassement. Die tweede overwinning kwam tot stand tegen Henk Meeuwissen. Voor hem was het de eerste partij van het seizoen en dat was merkbaar: “Nog niet goed genoeg in vorm.” Raudenbusch bereikte zo tevens de tweede ronde van de bekercompetitie. Een mogelijke tegenstander is dan Vincent Pandelaar. Deze doet doorgaans niet mee aan de interne competitie, maar speelt wel mee voor de beker. Al snel liet hij tegenstander Rob Boss beduusd achter het bord zitten. “In het Spaans deed ik volgens mij hele normale zetten, maar opeens stond ik een stuk achter,” aldus Boss. “Blijkbaar een openingstrucje. Ik had het niet gezien. Vincent wel.”

Materiaal
Met een stuk minder hield Rien van Brummelen het langer volger tegen Henri Spijkerman. “Eén foutje gemaakt,” was het commentaar van Van Brummelen. Johan Vermulst had nog meer materiaalachterstand tegen Thijs Michels. Vermulst dwong Michels nog wel zijn dame terug te geven, maar het verschil in materiaal was al te groot.
De opmars van Wim van Teutem is gestuit door Marco Meijer. Vooraf was Van Teutem al bang geweest dat het niet goed zou aflopen: “Als je hoog staat, dan krijg je natuurlijk zo’n goede tegenstander.” Paul Evers handhaaft zich netjes net onder de toptien. Dit keer werd het remise, tegen Bert van Klingeren. Geertièn de Vries boekte zijn eerste overwinning. Slachtoffer was Erik van Lier, die als nieuw lid dat genoegen nog niet heeft mogen meemaken.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Overbeek - Losekoot 	    1−0
Lensink - Duister 	    1−0
Van Teutem - Meijer 	    0−1
Van Klingeren - Evers	    ½−½
Spijkerman - Van Brummelen	1−0
Michels - Vermulst 	    1−0
De Vries - Van Lier 	    1−0

Beker

Meeuwissen - Raudenbusch 	0−1
Pandelaar - Boss 	    1−0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Overbeek	196
2. Lensink	190
3. Krishnasing	167
4. Losekoot	167
5. Raudenbusch	140
6. Moes	    136
7. Meijer	123
8. Pandelaar	120
9. Duister	118
10. Vlug	108

Vrijdag wordt de zesde ronde gespeeld in De Leuning aan de Oranjestraat 8. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl—Marco Meijer