2009

Oudste schakers zorgen voor spektakel

De veruit oudste schakers van de Baarnse Schaakvereniging lieten afgelopen vrijdag subtiel en soms subliem spel zien. Vooral Van Teutem en Vegter onderscheidden zich. Ondanks de lage opkomst leverde dat genoeg spektakel op.Een blik in de speelzaal van De Leuning deed vrijdag denken aan een zieltogende schaakvereniging, die naarstig op zoek is naar nieuwe leden om het hoofd boven water te houden. Slechts 14 seniorenleden waren op komen dagen voor de achtste ronde van hun interne competitie. Onder die 14
ook nog eens 8 leden van 60 jaar of ouder. Niets is echter minder waar, zo bleek bij navraag bij de secretaris, want de schaakvereniging heeft een florerende jeugdafdeling met genoeg talent. Een externe wedstrijd van het seniorenachttal en een aantal afmeldingen van leden die normaliter wel aanwezig zijn, veroorzaakten de lage opkomst deze avond. Wel voegde de secretaris toe dat de vereniging altijd versterking van de seniorenafdeling kan gebruiken. Een oproep voor nieuwe leden wellicht? Feit is dat leeftijd bij deze sport geen enkele rol speelt.

Hoe ouder hoe flexibeler
Wim van Teutem en Peter Vegter – de oudste aanwezige schakers – lieten zich van hun meest subtiele en flexibele kant zien. Van Teutem verloor tegen Reinier Schaap al snel zijn dame. Hoewel geen bewust offer, had hij er ter compensatie wel twee mindere stukken voor gewonnen en kreeg hij een betere pionnenstelling. Omdat Schaap niet dwingend genoeg speelde, kon Van Teutem zijn stukken naar hartelust subtiel naar de juiste velden brengen. Toen Schaap geen kant meer op kon, moest hij Van Teutem bedremmeld feliciteren met zijn sublieme spel.
Ook Peter Vegter toonde zijn flexibiliteit. Johan Vermulst had het niet zo ver mogen laten komen, want hij had Vegter al vroeg in de partij in de tang. Toen Vermulst, volgens hemzelf, de enige zet deed die hij niet had mogen doen, schoof Vegter subtiel een loper naar voren waardoor Vermulsts dame gepend kwam te staan. Die penning kon Vermulst niet meer ongedaan maken, zodat Vegter diens dame en de partij won. Vegter was terecht reuzeblij met zijn eerste overwinning van het seizoen.

Nog meer spektakel
De partij tussen Conrad Keijzer en Ger Oldekamp leidde ook tot het nodige spektakel. Oldekamp had al snel een stuk tegen een pion gewonnen en hield Keijzer lange tijd onder druk. Door een verkeerde ruil verspeelde hij echter zijn voordeel en kon Keijzer de winst pakken.
Rienk Andriessen verloor zijn partij tegen Paul Evers waarschijnlijk door een foute paardzet. Daardoor kreeg Evers vrij spel en volop gelegenheid om de koning van Andriessen aan te vallen. Hoewel hij nog taai verdedigde, moest Andriessen het onderspit delven.
Clubkampioen Pascal Losekoot profiteerde al snel van een fout in de opening van Geertièn de Vries en klom daardoor naar de derde plaats in het klassement. De in vorm zijnde Thijs Michels en Bert van Klingeren waren aan elkaar gewaagd. Ze speelden beiden heel secuur en na afruil van een groot aantal stukken stonden ze nog steeds in evenwicht. Remise was een logisch resultaat. Simon van Voorthuizen en Arthur Vlug hadden al snel gezien dat ze elkaars gelijken waren.

Uitslagen van de 8e ronde
Uitslagen

Van Voorthuizen – Vlug	remise
Losekoot – De Vries	1-0
Michels – Van Klingeren	remise
Evers – Andriessen	1-0
Van Teutem – Schaap	1-0
Keijzer – Oldekamp	1-0
Vermulst – Vegter	0-1

Tussenstand na de 8e ronde
Stand

1. Moes		        433
2. Overbeek		351
3. Losekoot		313
4. Van Brummelen	311
5. Van Voorthuizen	304
6. Meijer		277
7. Vlug			269
8. Raudenbusch		268
9. Lensink		245
10.Spijkerman		245

—Ton Koekkoek