Extern, Uncategorized, Volwassenen

Oud Zuylen 2 – BSV 1

Oud Zuylen 2 – BSV 1

Dinsdag 12 januari speelde de Baarnse schaaktoppers in Utrecht tegen het tweede team van Oud Zuylen. Twee invallers, Timmerman en Breukers, vielen in voor Knight en Meijer. Qua sterkte zat Baarn op de hogere borden betere en Utrecht op de lagere. Qua stand wilde Baarn geen punten verliezen, gezien de gedeelde tweede plek met Soest, een punt achter koploper DBC uit Bilthoven.

Op het achtste bord bijt Breukers al vroeg in de avond de spits af met winst op Verbeek. Breukers, met zwart, offert twee pionnen voor actief spel. Zo denkt Breukers achter het bord, maar of het correct is, is op de avond zelf niet duidelijk. Als er tactisch gecombineerd wordt wint Breukers materiaal, omdat Verbeek een tussenschaak over het hoofd ziet.
Op bord twee vergist ook de tegenstander van Brantjes zich in de zetvolgorde tijdens een tactische fase. Torenwinst voor Brantjes.
En toen was de beurt aan teamleider Wiegers achter de witte stukken op bord drie. Tegen de franse opening van Weegenaar maakt Wiegers er een konings indische aanval van. Deze variant ligt Weegenaar niet lekker, waardoor Wiegers wel lekker komt te staan. Dan maar een stukoffer van Weegenaar voor een aanval. De koning van Wiegers blijft overeind, het stukoffer niet.
Op bord één zit Losekoot met wit tegen Van Eeden, die de paard en loper naast zijn koning aan een elastiek heeft vastgemaakt. Eerst worden het paard en de loper in het spel gebracht en dertien zetten later zijn ze weer teruggeschoven naast de koning. Vervolgens komt Losekoot slechter te staan tot ook Van Eeden een verkeerde combinatie uitvoert. Losekoot kan de partij uitschuiven naar winst.
Baarn leidt met 4-0.

Sensatie op bord zeven waar Timmerman met wit tegen Tempelman al vanaf de twaalfde zet erg goed komt te staan in een geweigerd koningsgambiet. De winstvarianten zijn niet makkelijk te vinden. De gehele partij staat Timmerman beter. Maar Timmerman besteedt erg te veel tijd aan het berekenen van de winnende zetten. Het staat weer gelijk als de klok van Timmerman op 00:00 staat.
Op bord vijf is Krishnasing neergezet om met wit te spelen tegen Van Goor. Uit de Grunfeld-opening krijgt Krishnasing het loperpaar tegen een structureel voordeel voor Van Goor. Thematisch wordt ook hier door Van Goor de verkeerde zetvolgorde uitgevoerd. In dit geval wint Krishnasing een pion, waarna hij de partij netjes uitschuift.
Daarmee is de winst voor de baarnaars (5-1). Er zitten nog twee borden te schaken. Van Schaik, met zwart, zet een aanval in op de koning van Ackerman. De aanval mislukt, maar wel twee pionnen gesneuveld. Van Schaik wankelt, tegenstander mist winnende zet. Eeuwig schaak.
Duister wil op bord vier schaakplezier voor zijn contributie en maakt de avond vol. Beide spelers krijgen kans op positoneel voordeel, maar profiteren niet . Als de twee klokken onder de 5 minuten duiken schuift Duister zijn dame in het vangnet van Gouma. Noodgedwongen geeft hij zijn dame+stuk voor twee torens en een gevaarlijk ogende vrijpion. Gouma biedt remise aan. Duister is akkoord.

   Oud Zuylen 2 - BSV 1          2 - 6
1. E. van Eeden - P. Losekoot    0 - 1
2. W. van Veen  - Y. Brantjes    0 - 1
3. B. Weegenaar - K. Wiegers     0 - 1
4. R. Gouma     - E. Duister     remise
5. W. van Goor  - A. Krishnasing 0 - 1
6. J. Ackerman  - M. van Schaik  remise
7. F. Tempelman - J. Timmerman   1 - 0
8. H. Verbeek   - A. Breukers    0 - 1

2 comments

  1. Mooi verslag Ed! Ik heb mijn partij nog toegevoegd, voor wie hem wil naspelen!

Comments are closed.