Beker (intern), Uncategorized, Volwassenen

Oranje feeststemming bij de Baarnse schaakvereniging. Losekoot bekerkampioen!

images

Vrijdag 13 juni waren de mensen niet alleen thuis met een borrel, maar ook bij de Baarnse Schaakvereniging zat de feeststemming er goed in. Hoewel de opkomst niet erg hoog was, was het omgekeerd, het aantal doelpunten voor Nederland wel hoger dan verwacht. Ook de bekerfinale tussen Vincent Pandelaar en Pascal Losekoot trok de enige aandacht.

De avond begon net zo rustig als het Nederlandse elftal. Er kwam hier en daar een zet en de spanning werd langzaam opgebouwd in de partijen. Nadat de treffer van Spanje gemaakt werd, leek het tij gekeerd en ook de schakers leken hier op te reageren. Bij de onderlinge partij tussen Rien van Brummelen en Mario Lambrechts kwam er een scherpe stelling op het bord. Van Brummelen kreeg een mooi initiatief over de f-lijn en bekroonde deze met een schijnoffer. Lambrechts kwam de complicaties niet meer te boven en moest van Brummelen al spoedig feliciteren. Ook bij Daan Lensink en ,de sterk optredende, Thijs Michels kwam een rustige variant op het bord van het Italiaans. Michels wist met zwart de stelling goed onder controle te houden, maar kwam in tijdnood en verloor materiaal. Ondanks goed verdedigingswerk speelde Lensink zijn voordeel secuur uit en kon het volle punt noteren.

Bij Erik van Lier en Suzan Roothaan leek het evenwicht redelijk goed bewaard. Roothaan kreeg eeen veilige Koningsstelling, maar onderschatte de activiteit van Van Liers sterke paard. Toen deze een toren overbelastte vanwege een matdreiging op de onderste rij, kon Roothaan niet anders dan ‘het nog een paar zetjes proberen’. Desondanks een spannende partij en een erg knappe overwinning van Van Lier, want naast de partij, hield hij de voetbalwedstrijd ook in de gaten!

In tegenstelling tot de overige partijen ging het Freek Beekhuis minder goed af tegen Ashley Krishnasing. Beekhuis vergistte zich al spoedig in de opening en verloor een pion. Na een paar onnauwkeurigheden van Beekhuis leek de stelling na de 13e zet van Krishnasing al niet meer te houden. Een punt voor Krishnasing en huiswerk voor Beekhuis.
Het echte knalwerk vond plaats bij Martijn Kruiswijk en Reinier Schaap. Kruiswijk ontwikkelde een mooi initiatief, maar op het moment suprême offerde hij per ongeluk een pion. Schaap maakt hier gretig gebruik van en wist het tij zelfs te keren, won materiaal en begon de witte koning te achtervolgen. Kruiswijk wist zijn laatste troef uit de hoed te toveren waardoor schaap volledig overbluft werd. Na een mooi schaakje wist zijn verre f-pion uiteindelijk de overkant te halen. Het was alsof een verdediger in zijn eentje het strafschop gebied van zijn tegenstander in rende, om vervolgens ook nog een doelpunt te maken (zie diagram) – “Wat zou u spelen met zwart”? (De stelling klopt vermoedelijk niet helemaal precies, vanwege de stand van sommige pionnen)

Beker
Het seizoen is inmiddels al weer bijna voorbij, maar niet zonder dat de bekerfinale gespeeld zou worden. Ook in 2013 troffen de heren Pascal Losekoot en Vincent Pandelaar elkaar, weliswaar in de halve finale, maar wel met dezelfde kleuren. Het was toen Krishnasing die de titel op zijn naam schreef, maar moest deze dit jaar afstaan na een nederlaag tegen Pandelaar. Vorig jaar lukte het Pandelaar niet, maar deze keer leek wit zo langzamerhand wel in het voordeel te komen. Met een isolani en een iets mindere loper probeerde Losekoot de witte stukken buiten te houden. Losekoot had voldoende velden voor zijn mooie paard en het lukte Pandelaar niet om ergens binnen te dringen. In tactische complicaties beland en met niet teveel tijd op de klok, kwam Pandelaar in een ruilvariant terecht zonder goede winstkansen. Losekoot won een pion, maar kwam niet verder , met remise als resultaat. De regels zeggen dat er een barrage gespeeld moet worden, door middel van snelschaken. Omdat deze ook in remise eindigde, zeggen de regels dat degene met de laagste rating wint. In dit geval is het Losekoot die de laagste clubrating heeft en daardoor dus nieuwe bekerkampioen is. Met nog twee ronden te gaan lijkt Losekoot tevens aardig op weg voor de dubbel!

Uitslagen

Pandelaar- Losekoot remise barrage remise, Losekoot bekerkampioen
Lensink – Michels 1-0
Krishnasing – Beekhuis 1-0
Van Brummelen – Lambrechts 1-0
Kruiswijk – Schaap 1-0
Van Lier – Roothaan 1-0

1 comment

  1. Knap verslag, Ashley. Fraaie vergelijkingen met het voetbal van die avond.

Comments are closed.