Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Opperste concentratie Baarnse schakers

Opperste concentratie Baarnse schakers

Tijdens de wedstrijden in ronde 26 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging werd opperste concentratie betracht. Er werd volop gestreden voor de hoogst mogelijke positie op de ranglijst.Ook was er plaats voor revanche.

Terwijl het 1ste achttal een uitwedstrijd speelde tegen kampioen DBC (en met het kleinst mogelijke verschil verloor), kon je tijdens de interne competitiewedstrijden in het Rode Kruisgebouw een speld horen vallen. Zo tumultueus als het de week ervoor was, zo stil was het afgelopen vrijdag. Ook de potentieel nieuwe leden René Duym en Jan Kessler pasten zich moeiteloos aan. De 18-jarige Kessler kwam voor het eerst proeven bij de Baarnse Schaakvereniging. Tegen Eble Mink liep hij tegen een desastreuze paardvork aan, waarna de stukken alweer snel in de doos konden. Dat weerhield hem er niet van toch de hele verdere avond nog te genieten van het schaakleven in het Rode Kruisgebouw. Nieuwkomer Duym speelde een goede partij tegen jeugdlid Rogier Burger. Pas in het late eindspel kon Burger een pion verzilveren, waardoor Duym genoodzaakt was zijn laatste stuk te geven.

Nieuwe zaalopstelling
Nieuwe zaalopstelling

Top tien
Er werd volop strijd geleverd om een plaats in de top tien. Frits Kok en Piet-Hein Droogh zijn aan een sterk seizoen bezig en hadden de top tien al bereikt. In het onderlinge duel bleken ze aan elkaar gewaagd. In alle stilte creëerde Droogh langzaam maar zeker voordeel, maar de winnende combinatie was moeilijk te vinden. Toen Kok de mogelijkheid van eeuwig schaak zag, greep hij die ook maar meteen aan.
De topper van de avond
De topper van de avond
In de langste partij van de avond liet Martijn Kruiswijk zich in het eindspel onnodig een stuk ontfutselen door Mario Lambrechts. Laatstgenoemde speelde het spelletje geconcentreerd uit en ruikt nu aan de top tien. Walter Schram had deze speelronde een bye en kreeg daarvoor net genoeg punten om Kruiswijk te passeren en de 10e plaats in het klassement in te nemen.
Martijn versus Mario
Martijn versus Mario

Nelly Khalioullina kwam tegen Werner Raudenbusch slecht uit de opening. Haar koning werd opgejaagd en die werd een vrij gemakkelijke prooi voor Raudenbusch. Een toptien-notering kan Khalioullina voorlopig vergeten. Ook Rien van Brummelen kan de toptien voorlopig uit zijn hoofd zetten. Thijs Michels snoepte uiterst geconcentreerd twee pionnen van hem. In het eindspel eindigde Van Brummelen zonder stukken, terwijl Michels nog een paard en een pion had.

Revanche
In de allereerste ronde van dit seizoen verloor Ton Koekkoek van Conrad Keijzer. Vorig seizoen was het al niet beter gegaan. Dit keer drong Koekkoek Keijzer in de verdediging. Dat zegt echter niks, want Keijzer is een meester in verdedigen en de koning van Keijzer leek veilig en onbereikbaar. Na een verkeerde paardzet van Keijzer, zette Koekkoek hem echter bijzonder fraai mat in twee zetten.

Conrad in opperste concentratie
Conrad in opperste concentratie
Izaäk Schipper en Suzan Roothaan speelden al voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar. Roothaan won beide voorgaande edities. Schipper had nu de nodige dreiging, maar Roothaan leek daar onderuit te komen en behoorlijk wat tegenspel te ontwikkelen. Toen gaf ze echter pardoes haar dame weg! Erik van Lier en Henk Meeuwissen hadden eerder al remise tegen elkaar gespeeld. Vrijdag kwam Van Lier echter een stuk achter met weinig compensatie. Meeuwissen wist via een schaakje dameruil af te dwingen en hield zo een paard over. Met ieder nog 6 pionnen op het bord zette Meeuwissen Van Lier op fraaie wijze mat.
Henk Willemsen had eerder dit seizoen van Christian Krijnen gewonnen en leek dat nu weer te gaan doen. Hij kwam al vroeg een stuk voor te staan, maar door sterk pionnenspel van Krijnen moest Willemsen een stuk geven en leken de beste papieren weer voor Krijnen. In een ingewikkeld eindspel besloten de heren uiteindelijk toch maar tot remise. Een zwaarbevochten, maar verdiende gedeeltelijke revanche voor Krijnen.
Zwaarbevochten remise
Zwaarbevochten remise

Rob Boss en Rien Lambrechts speelden voor het eerst tegen elkaar. Boss kwam na zijn d4-opening een pion voor en bouwde een mooie aanval op. Lambrechts bood echter kundig tegenspel, totdat hij een toren in liet staan.

Uitslagen ronde 26:
Kok - Droogh			remise
Kruiswijk – M. Lambrechts	0-1
Michels - Van Brummelen	        1-0
Raudenbusch - Khalioullina	1-0
Koekkoek - Keijzer		1-0
Van Lier - Meeuwissen		0-1
Boss – R. Lambrechts		1-0
Krijnen - Willemsen		remise
Schipper - Roothaan		1-0
Kessler - Mink			0-1
Duym -	Burger			0-1

Stand aan kop:
1. Losekoot		891
2. Knight		757
3. Lensink		746
4. Duister		741
5. Spijkerman		589
6. Breukers		537
7. Timmerman		535
8. Kok			527
9. Droogh		512
10.Schram		473
11.M. Lambrechts	459
12.Kruiswijk		453
13.Van Klingeren	433
14.Van Brummelen	415
15.Michels		414

3 comments

  1. Lekker weglezend verslag weer, Ton. Overigens kwam Willemsen goed weg want in de stelling op de foto staat Krijnen compleet gewonnen.

    1. Klopt! Maar het had al erg veel denkwerk gekost en ik weet niet of de tijd ook nog een rol speelde.

  2. Klopt helemaal Ton en Walter: toevallig staat precies de cruciale stelling van het eindspel op de foto, alleraardigst! Ik heb op deze stelling erg lang getuurd en (helaas) slechts een suboptimale oplossing gevonden, om het vriendelijk uit te drukken. De inspanning om mijn vroege blunder te compenseren was groot geweest en mijn concentratievermogen vrijwel uitgeput. Weliswaar had ik voor de navolgende zetten nog ca. 12 minuten en Willem nog ca. 11, maar ondanks een (nog steeds) betere stelling was ik bang voor wederom een subtoptimale zet en vond een remise gezien het verloop van de partij een passend resultaat.

Comments are closed.