Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Onrustig begin schaakjaar 2018

Onrustig begin schaakjaar 2018

Ronde 15 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging begon onrustig: superlange partijen, tijdnood, een koel hoofd, blundervrij beginnen en bekergeweld; van alles gebeurde op de eerste schaakavond van 2018.

In een London-systeem zette Rob Boss veel druk op de zwarte e5-pion van Mario Lambrechts. Het duurde tot de 20e zet voor het eerste stuk van het bord ging. Lambrechts speelde zijn koningsstelling ver naar voren. Boss slaagde erin die koningsstelling binnen te dringen, maar Lambrechts kon alles goed verdedigen. Lambrechts had met een pion voorsprong een licht voordeel, maar winstmogelijkheden zaten er niet echt in. Boss verviel echter in zijn oude fout, gebruikte te veel tijd en ging door de klok.
Erik van Lier en Rogier Burger zijn aan een goed seizoen bezig. In hun onderlinge partij werd het dan ook spannend. Na een koningsgambiet werd het een groot gepuzzel om valstrikken in de stelling te brengen. Uiteindelijk kwam Burger met zwart onder grote druk te staan, maar hij hield het hoofd koel. Na een kwaliteitsoffer en wat afruilingen lukte het Burger een vrijpion te creëren, en die besliste de partij.
Henri Spijkerman speelde (met wit) tegen herintreder Walter Schram eindelijk weer eens een blundervrije en goede partij. Hij snoerde zijn tegenstander vanaf het begin in. Schram zag zich gedwongen op de damevleugel met veel stukken te verdedigen, waarna Spijkerman vrijelijk een aanval op de koningsvleugel begon. Daar bleek geen kruid tegen gewassen.
Ton Koekkoek en Conrad Keijzer speelden de langste partij van de avond: pas om kwart voor twaalf konden de stukken in de doos! In deze ruim 3,5 uur durende partij gebeurde van alles. Na een Siciliaanse opening miste Koekkoek enkele goede mogelijkheden, waarna hij in de verdediging werd gedrukt. Keijzer wist slim enkele pionnen te winnen, maar het lukte hem niet om echt door te drukken; hij overzag zelfs een matmogelijkheid. In het eindspel liet hij toe dat Koekkoek nog een uitbraakpoging kon doen. Met 2 vrijpionnen had Keijzer die poging moeten en kunnen elimineren, maar de tijdnoodfase begon hem parten te spelen. Op het eind lukte het Koekkoek eeuwig schaak te geven, zodat deze enerverende partij toch nog in remise eindigde.

Einde van partij Koekkoek-Keijzer (wit aan zet)

‘Dodelijke’ bekerstrijd
Er zijn nog niet veel partijen voor de interne bekercompetitie gespeeld, maar vrijdag stonden er toch weer twee op het programma. Frits kok nam het met wit in de A-groep op tegen Ed Duister. Na de opening kreeg Kok een sterk paard in het centrum en een snelle opmars van pionnen, zij het met een kleine ontwikkelingsachterstand. Toen Duister de jacht op dat paard opende, bleek het nergens meer naar toe te kunnen en kon het – zonder compensatie – weggeruild worden. Daarna was Kok wel tot verdedigen gedwongen, maar hij deed dat goed en Duister kon geen winnende variant vinden. In tijdnood (voor beiden) maakte Kok een vergissing. Door een zogenaamde ‘Tussenschaak des doods’ (zie diagram) verspeelde Kok minimaal een stuk en was het direct uit. Duister door naar de halvefinale.

Na 18.Pg4 is de stelling in evenwicht, maar Frits Kok speelde hier het tussenzetje 18.Dg4+??. Na 18…Kh8 dreigt wit niet alleen het paard op e5 te nemen, maar ook 19….Tg8 met damewinst. Hoe dan ook blijft wit een stuk achter

In de B-groep nam Henk Willemsen het op tegen de zwarte stukken van Christian Krijnen. Na opening met Paard f3 ontstond een oud-Hollandse partij met erg scherp spel aan beide kanten. Een mooie mataanval van zwart leidde tot de zogenaamde ‘Kiss of death’: Krijnens Dame pal naast de Koning van Willemsen met mat als direct gevolg. Een na dik drie uur tekenend einde van deze scherpe partij en Krijnen door naar de kwartfinale.

foto’s: Henri Spijkerman en Walter Schram

Uitslagen ronde 15:
Boss - Lambrechts	0−1
Van Lier - Burger 	0−1
Spijkerman - Schram 	1−0
Koekkoek - Keijzer 	remise
Beker:
Kok - Duister 		0−1
Willemsen - Krijnen 	0−1

Stand aan kop:
1 	Krishnasing 	618
2 	Timmerman 	506
3 	Duister 	495 	
4 	Lambrechts 	494
5 	Kok 		401
6 	Pelter 		386
7 	Kruiswijk 	379
8 	Burger 		378
9 	Spijkerman 	365
10 	Van der Braak 	343

Vrijdag neemt het 1ste viertal van Baarn het thuis op tegen VOG uit Westbroek, aanvang: 19.30 uur. Ronde 16 van de interne competitie begint om 20.00 uur. Bezoekers en deelnemers zijn welkom in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6.

4 comments

  1. Ik ben blij dat zelfs mijn slechte zetten de “headlines” halen 😉

    1. Haha, ja, want daar kunnen we allemáál van leren! Een volgende keer zal ik het diagram iets onopvallender (kleiner) maken:)

Comments are closed.