Jeugd, Toernooien

ONJK 2012: verslag dinsdag

Zoals de goede Baarnsesv-volger zal weten is een groep Baarnse schakers, samen met een paar huurlingen, present bij het ONJK, het open Nederlands Jeugdkampioenschap. Maandag zijn we gestart, nu een verslag van dinsdag, samengesteld door begeleider Pascal Losekoot.

(vervolg, partijen en scores onder “meer”)

Allereerst de autotroubles, dan zijn we daar klaar mee (en hopelijk zijn we er klaar mee). Auto 1 van de familie Wiegers/Sertons is weer gerepareerd, de benzinepomp is vervangen. Geertièn de Vries reed uitstekend auto in de fiat Panda. Ook de auto van Pascal rijdt tot nu toe zonder problemen, hoewel sommige mensen achterin klagen over de trillingen. Niet iedereen kan blijkbaar een sportieve uitlaat appreciëren.

Het schaken gaat zo met ups en downs. Daan Lensink versloeg ’s ochtends Noud Lentjes, een 2000+ speler, in een strakke partij. Zijn middagpartij tegen Zyon Kollen (zie partijviewer) was lastig: hij wist in de Franse opening niet echt los te komen. Yme Brantjes haalde maar een halfje binnen. De wijze waarop hij dat halfje scoorde was wel opmerkelijk: in een toreneindspel dat echt op elke manier gewonnen zou zijn, wist zijn tegenstander het volle punt uit handen te geven door toch nog een remisewending te vinden.

Dit is hoe het ongeveer stond. Yme heeft niet alleen 2 pionnen minder, maar de c-pion is zo aan de overkant. Het zwarte remiseplan werkte echter als volgt: begin met Tc7 en laat wit de h-pion slaan. Laat daarna de witte koning naderen, geef de f-pion uit handen en wikkel af naar een eindspel met een randpion.

Kasper Wiegers won één partij, Freek Beekhuis moest na zijn bye in de eerste ronde tegen sterke spelers en kon geen punten binnenhalen. Geertièn de Vries had wel wat kansen in zijn partijen, maar moet nog even op gang komen. Piet Hein Droogh haalde 1,5 punt binnen uit zijn drie partijen.

In het landgoed dat we hebben afgehuurd wordt na afloop geanalyseerd, voorbereid, en naarmate de avond vordert worden spellen zoals Weerwolven en Dalmuti uit de kast getrokken. Tussendoor probeert Pascal janenalleman met eindspelstudies te vermaken of te frustreren. De nieuwste puzzel is de volgende:

Op dit moment wordt het ONJK in Borne gespeeld. Hieronder een overzicht van de scores en ter zijner tijd enkele partijen. Zie ook hier.

Ronde 1 2 3 4 5 6 7 8
Brantjes 1 0 ½ 0 1 ½
Lensink 1 1 0 ½ ½ 0
Wiegers 0 1 0 ½ 1 1
Beekhuis 1* 0 0 0 0 0
De Vries 0 0 0 1* 0 1
Majhi 1 0 1 1 ½ 0
Chang 1 ½ ½ 1 ½ ½
De Kraker 1 0 0 ½ ½ 1
Droogh 0 0 1 ½ 0 1 0 1

*bye