Extern, Volwassenen

Ongeslagen viertal haalt opnieuw winst

Vrijdag 31 januari stond de vierde wedstrijd uit de SGS viertallencompetitie voor het Baarnse viertal op het programma. In Maarssen werd door de vaste spelers uit het team  een klinkende 3 – 1 tegen Vegtlust op de borden gezet. Met een derde plaats op de ranglijst zijn de vooruitzichten goed.

De spelers speelde in volgorde van sterkte, met de hoop dat er geen taktische plaatsing door Vegtlust werd gebruikt. In de auto speculeerde de spelers nog of dit het jongste team uit de klasse is, maar toen de klokken werden gestart bleek Vegtlust jongere spelers voor viertalspel te kunnen interesseren.

Tijs Aarsen speelde wisselend spel op het vierde bord. In eerste instantie leek Tijs veel beter uit de opening gekomen te zijn. Door een aantal minder nauwkeurige zetten sloeg deze voorsprong al gauw om in een achterstand. Ondanks deze achterstand accepteerde zijn tegenstander Bart Hoogervorst een remise-aanbod, en maakte Tijs erg blij met een halve punt.

Martijn Kruiswijk speelde sterk en wist in de opening een tweetal pionnen op te snoepen. Een onnauwkeurigheid in het middenspel kostte hem een paard en zorgde voor een lastig eindspel. Een eindspel met toren / paard / c-pion tegen toren had voor hem verloren moeten zijn. Door met een schaakzet de koning weg te dwingen van de pion kon Kruiswijk deze alsnog veroveren. Het resterende toren / paard tegen toren eindspel is in theorie remise. Maar zijn tegenstander Thom van Besouw besloot nog even aan te kijken of Martijn dit wel foutloos af kon maken. Toen na 10 zetten het afruilen van de torens niet meer te vermijden was, was de remise een feit.

Freek Beekhuis nam zijn tijd op bord 2. Met goede resultaten: een kwaliteit en een vrijpion voorsprong bij het ingaan van het eindspel. Door een slimme aftrekaanval werd de kwaliteit teniet gedaan, maar de vrijpion was niet meer te stoppen.

Mees Heeringa speelde een solide partij. Met een dameaanval wist hij een paard binnen te halen, en in de druk van de andere oprukkende stukken zag Ruurd van Besouw een paardvork over het hoofd. Met een paard en toren voorsprong was het afwikkelen naar een gewonnen eindspel eenvoudig.

  Vegtlust 1 Baarn 1 1 3
1. R. van Besouw (Ruurd) M. Heeringa (Mees) 0 1
2. R. Karami (Radin) F. Beekhuis (Freek) 0 1
3. T. van Besouw (Thom) M.J.E. Kruiswijk (Martijn) 0,5 0,5
4. B.M. Hoogervorst (Bart) T. Aarsen (Tijs) 0,5 0,5

 

Het Baarnse viertal speelt vrijdag 7 maart de volgende wedstrijd thuis tegen Vecht & Ommelanden.

1 comment

  1. Heel leuk, zo’n verslag over een externe wedstrijd. En met zulke resultaten schrijft dat kennelijk nog makkelijker. Super, óp naar het kampioenschap!

Comments are closed.