Intern, Volwassenen

Omgekeerde draken bij schaken

Er waren vrijdagavond enkele opmerkelijke resultaten in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Er werden elf partijen gespeeld, wat een gezellige opkomst is. Helaas was Werner Raudenbusch al wel erg snel klaar. Zijn tegenstander Jos Wolterse bleek ziek te zijn. Gelukkig kwam intern wedstrijdleider Pascal Losekoot later op de avond en kon hij ook nog wel even een partijtje spelen.

08 oktober 2011 — Ronde 4

Mees Heeringa en Erik van Lier waren als eerste klaar met hun partij. In een stelling die leek op de versnelde draak, werd de vuurspuwende zwarte drakenmond, de loper op g7, al snel uitgeschakeld door wit. Door de omgekeerde rokades kon Mees daarna opstormen met zijn pionnen, wat al snel de doodslag was.
Snel daarna volgde ook Ed Duister tegen Ton Koekkoek. Eerstgenoemde toonde door een pion op f4 te zetten al aan dat hij voor de winst ging in deze partij. Zwart kon het waarschijnlijk beter spelen, maar het was snel afgelopen toen hij materiaal opgaf.

Freek Beekhuis, die een mooi intern programma had opgezet voor de jeugd, speelde die avond bij de volwassenen tegen Henk Meeuwissen. Hij leek op een mooie partij af te gaan, waarbij snel stukken geruild werden, maar een sterke toren voor Freek overbleef. ‘Maar dan moet je die niet weggeven’, zal Freek achteraf wel gedacht hebben.
Milo Kleynjan, ook actief bij de jeugd, was erg enthousiast. Met omgekeerde rokades leek hij misschien even het voordeel te hebben. Geertièn de Vries kreeg een pion tegen het loperpaar, maar de partij was eigenlijk al afgelopen toen Milo ook nog een stuk gaf.
Ook in de partij Marco Meijer tegen Peter Vegter werden stukken gegeven. Laatstgenoemde wist het echter nog lang vol te houden en maakte het Marco niet makkelijk.

Bij Jan Overbeek tegen Henri Spijkerman werd een levendig damegambiet gespeeld. Opnieuw een partij met omgekeerde rokades. Jan kon met zijn pionnen naar voren stormen, maar Henri wist Jans koning erg onverdedigd te krijgen. In een tactische stelling was Jan misschien even zijn concentratie kwijt en daarmee ook de partij.
Bij Rien van Brummelen tegen Ger Oldekamp ging het lange tijd gelijk op. Degene met de langste adem was toch Rien, die de partij won.

Het was al laat toen de laatste twee partijen ten einde kwamen. Daan Lensink en Rob Boss speelden een lange partij waarin het leek alsof Daan langzaam bij beetje de buit aan het binnenhalen was. Rob speelde een incorrect offer in de hoop daar nog iets uit te halen. Dat lukte, want Daan wist de simpelste manier om te winnen niet te vinden en de twee kwamen in een eindspel terecht waarin Rob niet meer genoeg tijd had om een winstplan te vinden.
Ook Ashley Krishnasing kwam tegen Yme Brantjes langzaam in tijdnood. Hoewel de eerste aan het begin van de partij een ruimtevoordeel had, kon Yme dat later tegen hem gebruiken. Daarbij werd echter de winst over het hoofd gezien. In de eindstelling had wit weer het voordeel, maar niet genoeg om te winnen.

Deze week zal er weer een filmpje zijn van twee partijen op de website van de Baarnse Schaakvereniging (www.baarnseschaakvereniging.nl). Volgende week, vrijdag 14 oktober, is een vrije schaakavond. Dat betekent dat iedereen gezellig naar binnen mag lopen! Vanaf 19.45 in de Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. De jeugd speelt vanaf 18.30, ook gewoon aan het begin van de herfstvakantie.

Uitslagen van de 4e ronde

1       Krishnasing    Brantjes       ½−½
2       Lensink         Boss           ½−½
3       Van Brummelen  Oldekamp       1−0
4       Vegter          Meijer         0−1
5       Overbeek       Spijkerman     0−1
6       Duister         Koekkoek       1−0
7       Meeuwissen     Beekhuis       1−0
8       Heeringa       Van Lier       1−0
9       Keijzer         Michels         1−0
10      Vries De       Kleynjan       1−0

Tussenstand na de 4e ronde — Stand

1       Krishnasing    153
2       Brantjes       133
3       Boss           130
4       Lensink        125
5       Van Brummelen  121
6       Spijkerman     118
7       Duister        102
8       Losekoot       100
9       Raudenbusch    97
10      Meijer         95