Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Offeren

Offeren

Negen borden bezet afgelopen vrijdagavond ronde 27 op de schaakclub. De top zeven ontbreekt. De offers vliegen om je oren.

Duister heeft met wit tegen Breukers een zware avond. Op papier is Duister sterker, in de stand ietsje hoger, in de praktijk 3x verloren.  Een hoofdvariant van de franse opening nodigt Breukers uit om een stuk te offeren tegen twee of drie pionnen inclusief een dreiging van twee verbonden vrijpionnen over de middellijn. De koning van Breukers blijft in het midden staan. Breukers offert een loper, Duister offert twee  pionnen en een toren terug, geeft schaak. De zwarte koning gaat op een verkeerd vluchtveld staan en gaat mat.
Van Brummelen met wit tegen Kruiswijk is ook zo’n offergedoe. Kruiswijk offert een toren en loper om met wat over is de witte koning mat te zetten. Niet genoeg tijd over op de klok van Kruiswijk om alles uit te rekenen. Nog wel  eeuwig schaak.
Timmerman met wit tegen Kok begint direct met een pionoffertje van Timmerman, koningsgambiet. Kok offert er meteen tegenin met het Falkbeer tegengambiet. In het middenspel heeft Kok lange tijd uitzicht op de winst. Dan is het ineens Timmerman, die de winst in zijn zak dreigt te stoppen als zijn twee lopers en vrijpion het beter doen dan het zwarte paard en toren en wat pionnen. In tijdnood raken de lopers van Timmerman het spoor bijster.
Nog een partij met een pionoffertje in de opening, direct gevolgd door een tegenoffertje. Koekkoek met wit tegen Van Lier opent met het damegambiet, maar ook weer niet. Aldus Koekkoek, die het Albin tegengambiet van  Van Lier niet kent. Psychologisch winstpuntje in de opening voor Van Lier. Dameruil kost Koekkoek de rokade, maar hij heeft wel een vrijpionnetje in het centrum. Van Lier zet daar alle overgebleven stukken op. Als het pionnetje uiteindelijk valt, dan staan de stukken van Van Lier actiever, dan de stukken van Koekkoek. Dat kost Koekkoek eerst een kwaliteit, dan een pion en nog een pion.
Lambrechts jr.-Droogh
Lambrechts jr. met wit tegen de jeugdige Droogh is gewaarschuwd. Droogh is deel van de top tien geworden. Lambrechts jr. onderneemt een aanval op de koning van Droogh. Iets te aanvallerig misschien, want Droogh verdedigt goed,  maar heeft intussen wel een pion aan de overkant gezet.
Van Klingeren en Michels spelen de perfecte Italiaan. Geen toneelstuk, wel de schaakopening. Nou ja, perfect. Geen offers wel cadeautjes. Van Klingeren begint met een pionnetje. Michels geeft een pionnetje terug. Remise.
Willemsen wint met wit de dame van Schipper. Op weg naar de winst geeft Willemsen de dame weer terug, wint alsnog de partij.
Mevrouw Roothaan met wit tegen Krijnen ziet dat eerst het centrum op slot gaat en vervolgens de zwarte pionnen op de koningsvleugel opkomen. De koningsaanval levert Krijnen een stuk op en de partij.
Kessler speelt zijn tweede partij op de Baarnse schaakclub met zwart tegen de jeugdige Burger, die iets te sterk is.

Indeling ronde 27
Duister       - Breukers  1-0
Timmerman     - Kok       0-1
M Lambrechts  - Droogh    0-1
Van Brummelen - Kruiswijk remise
Van Klingeren - Michels   remise
Koekkoek      - Van Lier  0-1
Willemsen     - Schipper  1-0
Roothaan      - Krijnen   0-1
Burger        - Kessler   1-0

Stand na ronde 27
1   Losekoot    910
2   Duister     788
3   Knight      775
4   Lensink     746
5   Spijkerman  605
6   Kok         575
7   Droogh      551
8   Breukers    537
9   Timmerman   535
10  Schram      485

2 comments

  1. Het lijkt wel een offerfeest. Knap geschreven, Ed. En ook een knappe prestatie: 2e plaats!

Comments are closed.