2005

Nipte overwinning Baarn 2 tegen Laren 2

Het onlangs gepromoveerde 2e team van de Baarnse Schaakvereniging heeft zich tot nu toe kranig geweerd en stond na drie wedstrijden op een mooie middenplaats. Echter, om degradatieperikelen voor te zijn was een overwinning op de laag geklasseerde bezoekers uit Laren zeer wenselijk.

Het eerste punt werd binnengehaald door Ton Koekkoek die met wit goed uit de opening kwam en met een sterk paard op e5 veel druk op de zwarte stelling uitoefende. Na een foutieve combinatie van zijn tegenstander won Koekkoek een loper en hierna de partij. Rien van Brummelen kwam met zwart gedrongen te staan. Om zich hieraan te ontworstelen ruilde hij zijn dame voor twee torens maar ook dat bleek niet te helpen. Toen hij later een toren weggaf was het meteen uit (1-1).

Aan bord 3 ging Peter van de Veer tegen een passief spelende tegenstander direct in de aanval en bereikte voordeel. Hierna was hij misschien iets te optimistisch en versmaadde hij onder andere een mogelijkheid om remise door eeuwig schaak af te dwingen. Hij kwam in hevige tijdnood, verloor onnodig een stuk en vervolgens de partij (1-2). De score kwam weer in evenwicht door een overwinning van Rob Boss die met wit een prachtige aanvalspartij speelde. Hij offerde een pion voor ontwikkelingsvoordeel en kon de partij na 24 zetten in zijn voordeel beslissen. Naschrift: dit mooie slot van de partij is op
de website van Pascal Losekoot
te zien.

Michiel van Schaik kreeg met zwart na een Engelse opening mooie aanvalskansen op de koningsvleugel. Helaas kon hij door vreselijke tijdnood zijn voordeel niet uitspelen en moest hij een remiseaanbod wel accepteren (2,5-2,5). Ramses van Dijen speelde, zoals bij hem gebruikelijk, een “erop of eronder” partij die uitmondde in een pionneneindspel met wederzijds twee torens. Hierin trok zijn tegenstander helaas aan het langste eind en kwam Laren dus wederom op voorsprong (2,5-3,5).

De resterende partijen aan de borden 1 en 2 moesten dus de beslissing brengen. Met wit spelend had Werner Raudenbusch al in de opening een pion geofferd.
Zwart verdedigde zijn pluspion aanvankelijk secuur en bereikte een gelijkstaand middenspel. Hij raakte echter de draad kwijt toen wit op de koningsvleugel ten aanval trok. Hierdoor kon wit met een offercombinatie de zwarte stelling open breken en mat geven. Aan bord 1 was Marco Meijer goed uit de opening gekomen. Hij leek zelfs een matcombinatie te hebben maar de tegenstander kon enkele stukken ruilen waardoor het voordeel langzaam verdween. In tijdnood ontstond een spannend toreneindspel. Na een fraaie breekzet en torenruil op het juiste moment resteerde een pionneneindspel dat Meijer nog net binnen de tijd naar winst leidde. Hiermee was de krappe 4,5-3,5 overwinning voor Baarn een feit.

Baarn 2 – Laren 2 4½-3½
1. M. Meijer – A.J. van Aken 1-0
2. W. Raudenbusch – P.H. Voortman 1-0
3. P. van de Veer – M.M. Tobar 0-1
4. R. Boss – J.P. van Wijk 1-0
5. M. van Schaik – R. Zijp remise
6. R. van Dijen – P. van der Hulst 0-1
7. M. van Brummelen – G. Vos 0-1
8. A. Koekkoek – A.M. Hooimeijer 1-0
—Werner Raudenbusch